Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου (21/09/2020): Οι υποσχέσεις για αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, αποδείχθηκαν “λόγια του αέρα”

Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Φίλες και φίλοι

Κατακόρυφη μείωση καταγράφηκε φέτος στους σπουδαστές που εισήχθησαν για σπουδές στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ηπείρου. (Όχι Πρέβεζας, όπως επιμένουν κάποιοι ακόμη να την ονομάζουν, σε αντίθεση με το Πανεπιστήμιο που συνεχίζει να ονομάζεται Ιωαννίνων και όχι Ηπείρου).

Μόνο 67 άτομα (άντρες και γυναίκες), είναι για το σπουδαστικό έτος 2020-2021, οι πρωτοετείς σπουδαστές που επιλέχτηκαν( για πρώτη φορά μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων), για να φοιτήσουν  στη σχολή Πλοιάρχων της πόλης μας, η βάση της οποίας είναι πάνω από 10.000 μόρια, σε αντίθεση με τη σχολή Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής, που λειτουργεί επίσης στην πόλη μας, η βάση της οποίας έχει κατρακυλήσει πολύ χαμηλά λίγο πάνω από τα 5000 μόρια, κάτι που σαφώς απασχολεί τους αρμόδιους.

Το τονίζω αυτό, γιατί έχει τη σημασία του, τόσο για το μέλλον και το κύρος της σχολής, όσο βεβαίως και για το πόσοι από τους 200 και πλέον επιτυχόντες φοιτητές θα εγγραφούν και θα έλθουν τελικά να φοιτήσουν.

Γιατί πολλές φορές οι αριθμοί δεν απηχούν την πραγματικότητα..

Στην ΑΕΝ Ηπείρου λοιπόν, πρόπερσι φοίτησαν 180 σπουδαστές ,  πέρυσι είχαν μειωθεί στους 158 και φέτος όπως προανέφερα εισήχθησαν μόνο 67 σπουδαστές.

Αυτή η τεράστια μείωση σπουδαστών, η οποία μέσα σε 2 χρόνια  ξεπερνά το 60%, είναι μια εξέλιξη πολύ αρνητική, που δείχνει δυστυχώς μια τάση υποβάθμισης της σχολής, κάτι που αν συνεχιστεί θα επιφέρει εκτός των άλλων και ένα σημαντικό πλήγμα στην ήδη καθημαγμένη τοπική μας οικονομία.

Αναμενόμενη λοιπόν και δικαιολογημένη η αντίδραση που υπήρξε από τους φορείς του νομού και της πόλης, οι οποίοι ζητούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες, ώστε στο μέλλον να ενισχυθεί η Ακαδημία με περισσότερους σπουδαστές.

Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να κάνω μερικές επισημάνσεις-υπενθυμίσεις και παράλληλα να  υποβάλλω δημόσια κάποιες ερωτήσεις στους πολιτικούς εκπρόσωπους και  αιρετούς του νομού μας, γιατί θεωρώ ότι πλεονάζει πλέον η πολιτική υποκρισία, σ’ αυτόν τον τόπο..

  1. Με βάση την προκήρυξη του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας που κάθε χρόνο βγαίνει στα μέσα Ιουνίου, όλοι γνωρίζαμε ότι φέτος ο αριθμός των εισακτέων στις ΑΕΝ, θα ήταν κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η σχετική προκήρυξη προέβλεπε να εισαχθούν σε όλες τις σχολές πλοιάρχων της χώρας μόνο 500 περίπου σπουδαστές και σπουδάστριες,.

Γιατί οι πολιτικοί παράγοντες δεν διαμαρτυρήθηκαν από τότε απαιτώντας να αυξηθεί συνολικά ο αριθμός των εισακτέων;

  1. Πέρυσι 20 Σεπτέμβρη, ένα δηλαδή ακριβώς χρόνο πριν, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη και του Βουλευτή Ν. Πρεβέζης κ. Στέργιου Γιαννάκη, στην οποία ήταν παρών και ο Διευθυντής της ΑΕΝ κ. Παντελής Κίκερης.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν τότε  ήταν και η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της σχολής καθώς και το αίτημα για δημιουργία στην Πρέβεζα τμήματος «Ηλεκτρολόγων και Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων».

Γι αυτά τα θέματα, είχαμε μέχρι στιγμής καμιά απάντηση;

 Έγινε μήπως από κάποιον τοπικό παράγοντα, υπενθύμιση στον Υπουργό για τα αιτήματα που 1 χρόνο πριν τέθηκαν;;

  1. Πέρυσι επίσης, στις 5 Δεκέμβρη, ο ίδιος Υπουργός επισκέφθηκε την Πρέβεζα, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας των σπουδαστών (επίσκεψη στην οποία είχαν συμβεί και διάφορα ευτράπελα, τα οποία όμως δεν είναι της ώρας)

Σημειώνω μερικές από τότε τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη:

α. «Διαπίστωσα ότι οι υποδομές της ΑΕΝ όχι απλά χρειάζονται βελτίωση, αλλά σοβαρή παρέμβαση…»

β. «Η συγκεκριμένη ακαδημία έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές…» και

γ. «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που διαπιστώσαμε, το συντομότερο δυνατό, παρακάμπτοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες…»

Και τίθεται πλέον ένα βασικό ερώτημα:

Για μια Ακαδημία που έχει τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές , θεωρείται αναβάθμιση το γεγονός  ότι χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνεται από σπουδαστές;

Σ’ αυτά τα 3 ερωτήματα, μήπως θα μπορούσε κάποιος από τους τότε  συνομιλητές του Υπουργού, ο κ. Στέργιος Γιαννάκης, ο κ. Στράτος Ιωάννου, ο κ. Νίκος Γεωργάκος, να μας δώσει κάποια απάντηση και κυρίως να δικαιολογήσει αυτό το πολιτικό παράδοξο;

Μήπως, οι αρμόδιοι του νομού, αντί να χύνουν εκ των υστέρων «κροκοδείλια δάκρυα για το κακό που μας βρήκε», θα έπρεπε ήδη από κοινού να έχουν επισκεφθεί τον αρμόδιο Υπουργό, να ζητήσουν ενημέρωση και να απαιτήσουν την υλοποίηση των δεσμεύσεών του;

Νομίζω ότι οι πολίτες σε όλα τα παραπάνω, δικαιούνται κάποιες πειστικές απαντήσεις.

Τις περιμένουν…

Καλή σας μέρα…

 


Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 21/09/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24060 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.