Συνέντευξη του Νίκου Καλαντζή στον Βασίλη Ιωάννου

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση είχαν στα πλαίσια της ενημερωτικής του εκπομπής ο Βασίλης Ιωάννου με τον κ. Νίκο Καλατζή, δήμαρχο Ζηρού και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος Ζηρού, ο οποίος ως γνωστόν είναι  ο μόνος από τους δημάρχους του νομού που επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές, απάντησε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν και αφορούσαν την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ενταγμένα σε διάφορα προγράμματα  (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ κλπ) αλλά και για μελέτες και έργα που προετοιμάζονται στα πλαίσια των προτεραιοτήτων που τίθενται για το επόμενο διάστημα, αλλά και των προεκλογικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί . Χαρακτηριστικά τόνισε ότι « προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων που είναι σε εξέλιξη, προκειμένου αυτά να αποδοθούν στους πολίτες και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους».

Επισήμανε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει , δεν είναι τόσο το οικονομικό, όσο  η υποστελέχωση των υπηρεσιών, ενώ στο ερώτημα αν αντιμετωπίζει δυσκολίες στην λειτουργία του δήμου, από την έλλειψη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, απάντησε αρνητικά  τονίζοντας όμως παράλληλα ότι η απλή αναλογική αντί να λύσει δημιούργησε προβλήματα, τα οποία και ευτυχώς αντιμετώπισε η παρούσα Κυβέρνηση με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο κ. Καλατζής όμως κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήματα που του απεύθυνε  ο Βασίλης Ιωάννου  και  με την ιδιότητά του ως ο πρώτος Πρόεδρος του ενιαίου πλέον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Ηπείρου.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα και τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην έναρξη λειτουργίας του Φορέα, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες τόσο για το «νέο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο , όσο και για τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ( ΜΕΑ), το οποίο όπως είπε  είναι τελευταίας τεχνολογίας, επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα, ενώ περιλαμβάνει μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και βιολογικής επεξεργασίας.

Κατέγραψε τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις  που υπάρχουν σε  σταθμούς μεταφόρτωσης, στα «πράσινα σημεία» αλλά και τους ΧΥΤΥ,  ενώ απαντώντας στο ερώτημα , αν το νέο μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών θα αλλάξει την τιμολογιακή πολιτική των δήμων , απάντησε ότι πιθανόν να υπάρξουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη αφού θα εξαρτάται από το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη ΜΕΑ.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στη συζήτηση, αποτέλεσε το μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης, για την οποία  ο κ. Καλατζής ανέφερε ότι αποτελεί ένα μείζον θέμα, για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σχολιάζοντας την απουσία ευαισθητοποίησης των πολιτών στο θέμα της ανακύκλωσης,τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι από πλευράς  δήμων και Φορέα υπάρχει οργάνωση τότε θα ανταποκριθούν και θα συμμετέχουν».

Τέλος ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι σημαντικό που το θέμα των απορριμμάτων τίθεται πλέον με τις σωστές του διαστάσεις στο δημόσιο διάλογο και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3082 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.