Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Τετάρτη 23/12/2020

23 Δεκεμβρίου | 0:00 πμ | 2020

Loading

Μοιραστείτε το:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 937 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 5267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Γιατί αργεί η αποκλιμάκωση

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν μειώνεται με τον ρυθμό που θα ήθελαν, ενώ η εικόνα για τους διασωληνωμένους και τον καθημερινό αριθμό των νεκρών παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει αρκετά τους ειδικούς, που βλέπουν τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού (lockdown, κλείσιμο σχολείων, εστίασης, λιανεμπορίου) δεν αποδίδουν όπως είχε γίνει κατά την καραντίνα της Άνοιξης. Πίσω από την εκτεταμένη διασπορά δεν αποκλείεται να βρίσκεται η κούραση των πολιτών αλλά και η επέκταση του κορονοϊού προ lockdown, καθώς είχε ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί μιλούν για ρεβεγιόν μόνο με την οικογένεια που ζει στο ίδιο σπίτι, χωρίς επισκέψεις. Στην αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και στην ανάγκη να προστατεύσουμε εαυτούς και αγαπημένους αναφέρθηκε και ο καθηγητής Ιατρικής, Νίκος Σύψας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης αλλά ιδιαίτερα αργής», είπε ο κ. Σύψας, ο οποίος εκτίμησε, ότι θα φτάσουμε σε ασφαλή αριθμό ατόμων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα μέσα Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επανάκαμψη του ιού κατά τη διάρκεια των γιορτών είτε λόγω των συγκεντρώσεων στα σπίτια είτε λόγω μερικού ανοίγματος της αγοράς.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες κατά τους οποίους οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι στο πιο δύσκολο σημείο τους, ωστόσο εάν τηρηθούν τα μέτρα, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο. Εκτίμησε ότι θα φτάσουμε τους 200 και κάτω διασωληνωμένους γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σύψας σχολίασε και το υψηλό ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης και σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί ούτως ή άλλως ξεκίνησε από πολύ υψηλό σημείο το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα και τόνισε την ανάγκη αφενός να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη και αφετέρου να μην μεταδοθεί η κατάσταση στη Νότια Ελλάδα, γιατί η πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας θα είναι ακόμα πολύ μεγάλη.

Καλύτερη εικόνα στη δυτική Αττική

Σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζουν οι περιοχές που έχει επιβληθεί σκληρότερο lockdown, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέφερε ότι στην Κοζάνη, από τον Νοέμβριο που έχουμε μπει σε lockdown, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και γι’ αυτό το λόγο επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα. «Η Δυτική Αττική με βάση τα τεστ που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από αυτή που περιμέναμε, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου», συμπλήρωσε.

 

 

Πηγή: Flash.gr

Ετικέτες: