Μια όμορφη βραδιά για τον Λάκη Παππά -του Χρήστου ΤσούτσηΡεπορτάζ του Χρήστου Τσούτση

Tο Σάββατο 24/11 /2018 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό κέντρο της πόλης ( πρώην ΟΑΣΗ) η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στο έργο, την καλλιτεχνική πορεία και τη συνολική διαδρομή τουμεγάλου Πρεβεζάνου ερμηνευτή και δημιουργού Λάκη Παππά.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στην όμορφη πρωτοβουλία που πήρε ο Δήμος Πρέβεζας σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «ΠΡΕΒΕΖΑ» και την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Σε μια κατάμεστη αίθουσα κυριάρχησαν ήχοι μιας «άλλης εποχής», της περιόδου των μπουάτ και του «νέου κύματος». Ο Λάκης Παππάς ήταν ένα από τα αγαπημένα «παιδιά» του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι και ερμηνευτής του σε πολλούς δίσκους και εξαιρετικές  δημιουργίες του συνθέτη.

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” πέρα από μουσικούς και ερμηνευτές εκείνης της περιόδου, όπως ο Μιχάλης  Βιολάρης και ο γνωστός στιχουργός και «αιρετικός» λόγιος κ. Ιατρόπουλος, ο οποίος μίλησε για το δημιουργό και φίλο του Λάκη Παππά. Είναι γνωστό άλλωστε και τονίστηκε κατά την ομιλία  του  από τον ίδιο, ότι συνεργάστηκαν και έφτιαξαν αρκετά μουσικά κομμάτια μαζί.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον ταλαντούχο και δραστήριο μουσικό και αρχιτέκτονα  Κώστα- Ορφέα  Γενιά, γιο του Πρεβεζάνου καλλιτέχνη Τάκη Γενιά και προσωπικού φίλου του Λάκη Παππά. Επίσης ένα κομμάτι ερμήνευσε και ο Πρεβεζάνος καλλιτέχνης Κώστας  Αντύπας με την συνοδεία της κ. Σοφίας Κυριάκη στα πλήκτρα και της κ. Έλλης Καλουτσάκη στο βιολί.

Αξίζουν αρκετά συγχαρητήρια στην κ. Αγγέλη, εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου για θέματα πολιτισμού,  για το στήσιμο της εκδήλωσης αλλά και την επιμέλεια καθώς και στον κ. Λογοθέτη πρόεδρο του συλλόγου «Πρέβεζα» που πίεσε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της εκδήλωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ‘ αυτή η εκδήλωση άργησε λίγο καιρό αλλά τελικώς πραγματοποιήθηκε’.

Η μη εκτεταμένη αναφορά  στη μπουάτ της Πρέβεζας, με την παρουσία  του Λάκη Παππά κυρίαρχα σε αυτήν, ήταν από τις παραλήψεις της βραδιάς. Πάρα πολλοί θυμούνται εκείνα τα βράδια στην πόλη της Πρέβεζας την δεκαετία του 80΄ με τον Λάκη Παππά και άλλους νεότερους καλλιτέχνες  να περνούν από το «πάλκο»,χαρίζοντας στους θαμώνες απίστευτες μουσικές βραδιές. Πολλοί σημερινοί «πενηντάρηδες» και «εξηντάρηδες» πολίτες  έχουν συνδυάσει τα νεανικά τους χρόνια με την λειτουργία και τα ζωντανά live εκείνης της περιόδου στην πόλη της Πρέβεζας. Άρα μιλάμε για μια συνολική πολιτιστική παρακαταθήκη στη  ζωή της πόλης που πρέπει και μουσικά αλλά και σε επίπεδο έρευνας και μεταβίβασης της ίδιας αυτής βαριάς κληρονομιάς  να μεταλαμπαδευτεί και να περάσει και στους νεότερους.

Αυτή η παράληψη εξισορροπήθηκε πάντως  με την εξαιρετική ερμηνεία και παρουσία στην σκηνή δυο Πρεβεζάνων μουσικών και ερμηνευτών, του Χρήστου Τάγκα και του Βασίλη Τζίμα. Πέρα ότι μιλάμε για δυο καλλιτέχνες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από καλλιτέχνες και μουσικούς που κάνανε «πορεία» στα μεγάλα αστικά κέντρα, μιλάμε για δυο ανθρώπους που τους στήριξε στα πρώτα τους βήματα ο Λάκης Παππάς εισάγοντας  τους ουσιαστικά στην σκηνή.  Τον αγάπησαν, τον έζησαν από κοντά και παίξανε αρκετές φορές στο πλάι του. Και οι δύο άλλωστε τραγούδησαν στην συνέχεια στην Αθήνα, για αρκετά χρόνια στις μπουάτ της Πλάκας με μεγάλη επιτυχία. Ειδικά ο Βασίλης Τζίμας συνεργάστηκε στην συνέχεια με μεγάλα ονόματα( ερμηνευτές και δημιουργούς) όπως η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Σπανός.

Οι νεότερες μουσικές γενιές της πόλης πρέπει να μάθουν για το έργο αυτού του σπουδαίου τραγουδοποιού ,αλλά και ο Δήμος και οι φορείς συνολικά να μην μείνουν στην πετυχημένη αυτή εκδήλωση, να συνεχίσουν κάνοντας και άλλα πράγματα, προς τιμήν αυτού του μεγάλου ερμηνευτή. Ο Λάκης Παππάς αγαπούσε την πόλη της Πρέβεζας και είχε ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας με τους απλούς πολίτες, όπως λένε και οι παλιότεροι.

ΥΓ. Για τα συνεχιζόμενα τεχνικά προβλήματα στο βίντεο της εκδήλωσης, τα συμπεράσματα βγήκαν από τον κόσμο δεν χρειάζεται να πούμε ή να προσθέσουμε εμείς κάτι…

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24000 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.