Λευτέρης Παπακώστας στον Prisma 91,6: “Στόχος της Τουρκίας η ανατροπή της συνθήκης της Λωζάνης που την δεσμέυει.”

Στα πλαίσια των ραδιοφωνικών συναντήσεων με τον εκπαιδευτικό-ιστορικό Λευτέρη Παπακώστα πραγματοποιήθηκε άλλη μία ραδιοφωνική συνάντηση στο απογευματινό μαγκαζίνο του prisma 91,6 για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Η πολιτική της Τουρκίας δεν αλλάζει περιστασιακά και με βάση την αλλαγή της κάθε κυβέρνησης, άλλωστε τα τελευταία 17 με 18 χρόνια η Τουρκία έχει μία κυβέρνηση που σημαίνει ότι η πολιτική η οποία ακολουθεί είναι ενιαία και ομοιόμορφη χωρίς κλιμακώσεις.

Η πολιτική που ακολουθούσε η Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια μετά την Κύπρο, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που αναλάμβανε ήταν ενιαία και ομοιόμορφη, άρα λοιπόν το γεγονός ότι η Τουρκική πολιτική αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα φορτισμένη δεν σημαίνει ότι άλλαξε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά έχει μία συγκεκριμένη στόχευση και συγκεκριμένα μέσα με τα οποία επιδιώκει να προσεταιριστεί συγκεκριμένους χώρους και να κερδίσεις συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα αποτελεί όχι τον βασικό αντίπαλο, αλλά τον χώρο στον οποίον θα εκδηλωθεί η αντιπαράθεση με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις.

Για μένα το θέμα είναι πολύ ευρύτερο και δεν πρόκειται για μία ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά έχει πολύ ευρύτερους στόχους, διότι η πολιτική της Τουρκίας δεν εξαντλείται στο να ασχολείται με μας, έχει άλλους πολύ ευρύτερους και σοβαρότερους για τους ίδιους στόχους.”

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κύριος Παπακώστας εκτίμησε, άσχετα με τις προθέσεις της Τουρκίας αυτό δεν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί, ωστόσο γίνεται μεγάλος αγώνας για να προκληθεί μία τέτοια κατάσταση και αυτό το βλέπουμε όταν για παράδειγμα η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται και παραλαμβάνει 6 υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας για να τα χρησιμοποιήσει στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, όπως επίσης ότι αναμειγνύεται στις νέες εστίες, όπως είναι η Λιβύη, η Αρμενία, το Ιράκ η περιοχή της Συρίας.

Όλο αυτό έχει να κάνει με τους στόχους τους οποίους θέτει και η αλήθεια είναι ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι πραγματικά άθλια, καθώς αυτό είναι αλήθεια με βάση τους αριθμούς και αρκεί να δει κανείς την αντιστοιχία του δολαρίου και του ευρώ με την τουρκική λίρα για να καταλάβει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει περίπου 50% της αξίας της.

Δεν αισθάνομαι όμως ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό και αυτό γιατί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα θέματα τα οικονομικά λύνονται με πολιτικά μέσα και οι ίδιοι διαθέτουν πάρα πολλά για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, καθώς έχουν εξασφαλίσει Και πάρα πολλούς χρηματοδότες.

Να σας τονίσω ότι στην τελευταία επίσκεψη του κυρίου Ερντογάν στο Κατάρ, συνοδεύτηκε με 15 δισεκατομμύρια οικονομική βοήθεια την οποία έδωσε ο Εμίρης στην Τουρκία για ενίσχυση της οικονομικής της πολιτικής.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να πάρει το ρόλο μιας τεράστιας περιφερειακής δύναμης, ήδη είναι δεδομένο ότι διαθέτει τον πέμπτο σταθμό σε αριθμό δηλαδή 580.000 ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες με ότι αυτό συνεπάγεται, αυτό της δίνει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα και ιδιαίτερα στην περίπτωση του Κατάρ που βρίσκεται σε εξαιρετική διαμάχη με την Σαουδική Αραβία.

Η παρουσία της Τουρκίας στο πλευρό του Κατάρ είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή τη διαμάχη. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία φαίνεται σαν τεράστια δύναμη, η Σαουδική Αραβία είναι το μακρύ χέρι των Αμερικανών στην περιοχή του κόλπου, που σημαίνει ότι η πολιτική της ανάμιξης σαν αντικειμενικό σκοπό φαίνεται ότι έχει τη δημιουργία μιας εικόνας υπερδύναμης, η οποία αναμειγνύεται όπου υπάρχουν προβλήματα και όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί.

Σαν μία προστασία των μουσουλμανικών πληθυσμών για να φανεί μία υπερδύναμη στο χώρο και η Ελλάδα είναι σε πολύ μικρότερη κλίμακα για ζεσταινόμαστε εμείς ότι κινδυνεύουμε, μην ξεχνάμε ότι ένα επεισόδιο δεν σημαίνει ποτέ πόλεμο.

Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ότι ενδιαφέρεται με κάθε τρόπο να ανατρέψει όλο αυτό το καθεστώς το οποίο έχει την αφετηρία του Συνθήκη της Λωζάνης και μέχρι σήμερα δεσμεύει την Τουρκία ο ίδιος θέλει όλα αυτά τα πράγματα να τα ανατρέψει και να διεκδικήσει τη θέση που έχει ο αρχηγός του τουρκικού κράτους και δημιουργός από το 1920. Είναι μία φιλόδοξη πολιτική η οποία Βεβαίως έχει πάρα πολλούς κινδύνους και για τον ίδιο και για το γενικότερο χώρο, όμως εκτιμώ ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα αφήσουν σε καμία απολύτως περίπτωση την Τουρκία να επιμείνει πάνω σε αυτά τα συγκεκριμένα θέματα.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24061 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.