Κώστας Κύρλας στον Prisma 91,6: “Δεν έχουμε πρόβλημα να εξυπηρετηθεί το νοσοκομείο Λευκάδας. Είμαστε ανάστατοι από την επίθεση της κυβέρνησης σε θεμελιώδη δικαιώματα γιατρών που οδηγούν σε παραιτήσεις.”

Με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών της Πρέβεζας για μεταφορά τους στο νοσοκομείο της Λευκάδας ο Κώστας Κύρλας μίλησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6.

Όπως διευκρίνισε το πνεύμα της ανακοίνωσης το οποίο έβγαλε η τριμελής επιτροπή και η αναστάτωση που επικρατεί στο νοσοκομείο Πρέβεζας, δεν έχει να κάνει με το αν θα μετακινηθούν οι γιατροί για να πραγματοποιήσουν εφημερίες στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Δεν μπαίνουμε στη λογική ότι δεν θέλουμε να πάμε στη Λευκάδα και θέλουμε να πάμε κάπου αλλού, αλλά η ουσία της όλης ανακοίνωσης και αναστάτωσης που υπάρχει στους γιατρούς,  τόσο στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και της Λευκάδας, αλλά και των γιατρών των νοσοκομείων της Ηπείρου είναι ότι από τότε που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, παρατηρούμε ότι υπάρχει μία κλιμάκωση στην επίθεση θεμελιωμένων δικαιωμάτων μας εδώ και δεκαετίες σε τέτοιο βαθμό που κατά τη γνώμη μας αυτή την κλιμάκωση την αντιλαμβανόμαστε ως μία ποιοτική μεταβολή.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κάθε γιατρός που προσλαμβάνεται και εργάζεται στο ΕΣΥ δουλεύει κάτω από συγκεκριμένους όρους, υπογράφει μία σύμβαση που αναφέρεται το ωράριο του, οι εφημερίες που πρέπει να πραγματοποιεί που είναι 7 και ότι έχει υποχρέωση να καλύψει με τις εφημερίες την συγκεκριμένη δομή υγείας που έχει προσληφθεί.

Αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα στα χρόνια της κρίσης και επί κυβέρνησης Συριζα, είχε καταπατηθεί συστηματικά με τον εξής τρόπο.

Επειδή όλα τα νοσοκομεία ήταν σοβαρά υποστελεχωμένα, γιατροί που εργάζονταν δεν έφταναν για να καλύψουν τις εφημερίες του εκάστοτε τμήματος, οπότε η εκάστοτε διοίκηση με την μορφή των εντέλλεσθαι υποχρέωναν τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν επιπλέον εφημερίες ώστε να καλυφθεί εφημεριακά για παράδειγμα το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Πρέβεζας.

Αυτό που παρατηρείται με τη νέα κυβέρνηση είναι ότι πλέον οι γιατροί υποχρεούνται με την διαδικασία του εντέλλεσθαι όχι μόνο να καλύψουν τις εφημερίες της υπάρχουσας δομής, αλλά όποιας δομής μέσα στην 6η υγειονομική περιφέρεια έχει πρόβλημα.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι μία διαφοροποιημένη στάση ως προς το χειρότερο η οποία μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα δεν ευνοεί ούτε τους γιατρούς, ούτε τους ασθενείς ούτε τα ίδια τα νοσοκομεία.

Αν για παράδειγμα ενός γιατρός έχει υπογράψει σύμβαση να πραγματοποιεί έξι εφημερίες το μήνα και πραγματοποιεί έντεκα, όπως αντιλαμβάνεστε είναι σε δυσμενή θέση καθώς θα έχει πρόβλημα.

Αν ένας γιατρός κάνει τόσες εφημερίες τον μήνα, προφανώς και δεν θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς, γιατί αν είσαι 14 24ωρα ξύπνιος όταν εξετάζεις είναι προφανές ότι δεν μπορείς να αποδώσεις.

Επίσης δεν ευνοεί τα νοσοκομεία, γιατί αυτή η τακτική της σκληρής επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα του Ιατρικού κόσμου, οδηγεί σε παραιτήσεις.

Για παράδειγμα πριν από 3 μήνες γιατρός αναισθησιολόγος επικουρικός ήρθε να διοριστεί στο νοσοκομείο της Πρέβεζας και πριν υπογράψει του ήρθε χαρτί από την 6η υγειονομική περιφέρεια να πραγματοποιήσει εφημερίες σε άλλη δομή από αυτήν για την οποία υπέγραψε και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Ο συγκεκριμένος γιατρός δεν αποδέχθηκε το διορισμό του παραιτήθηκε και τον έχασαν και οι δύο δομές.

Δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με γιατρό επιμελητή Β καρδιολόγο στη Λευκάδα, ο οποίος υποχρεώθηκε τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο να πραγματοποιήσει 14 εφημερίες στο καρδιολογικό τμήμα, που σημαίνει ότι για 14 ημέρες δεν μπορούσε να πάει σπίτι του.

Απέστειλε έγγραφο το οποίο το κοινοποίησε παντού στο οποίο έλεγε ότι δεν μπορώ να πραγματοποιήσω αυτές τις εφημερίες και με αυτή την τακτική με εξωθείται σε παραίτηση και τελικά παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να χάσει τόσο το νοσοκομείο όσο και οι πολίτες της Λευκάδας.

Θέλω να πω ότι αυτές οι βραχυπρόθεσμες λύσεις, δεν είναι λύσεις, αλλά μέρος του προβλήματος και αυτό το οποίο πρέπει να γίνει για να μπορέσει να λειτουργήσει Ένα σύγχρονο νοσοκομείο όπως της Λευκάδας είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις.

Ακούστε το ηχητικό:

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23991 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.