Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας: Γνωριμία με τη Μουσικοθεραπεία-Μουσική Ψυχοθεραπεία

Γράφει ο Κώστας Μαζιώτης

Όπως έχει ενημερωθεί το πρεβεζάνικο κοινό, το διήμερο Δευτέρα 2 και Τρίτη 3 του μήνα που διανύουμε, πραγματοποιήθηκαν οι «Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας». Οι ‘Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας’ είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται εδώ και 15 χρόνια στην πόλη μας και αποτελεί πρωτοβουλία του Ωδείου Πολυρυθμία, Μανωπούλου 25 στην Πρέβεζα. Επρόκειτο για μια διημερίδα, που περιελάμβανε Σεμινάριο Κλασσικής Κιθάρας, με διδάσκοντα τον κ. Κώστα Γρηγορέα, καταξιωμένο σολίστα του δημοφιλέστατου, αυτού, οργάνου. Αξίζει να τονιστεί, ότι πρόκειται για έναν εκτελεστή με πάμπολλες εμφανίσεις, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Επίσης, έχει να παρουσιάσει μια πλούσια δισκογραφία, τόσο ως εκτελεστής, όσο και ως συνθέτης. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Δημήτρη Φωτόπουλο, ο οποίος επιμελήθηκε το Σεμινάριο για Φλάουτο και Μουσική Δωματίου. Και τους δύο είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στα στούντιο του Prisma 91,6 για συνέντευξη, που θα μεταδοθεί από την εκπομπή «Ναρκαλιευτής» του σταθμού, την Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 4 μμ. και σε επανάληψη την Κυριακή τις 6 μμ.

Τα σεμινάρια αυτά δεν τα παρακολούθησα, μιας και αφορούσαν άτομα, που εκπαιδεύονται για τα συγκεκριμένα όργανα και το ρεπερτόριο της κλασσικής μουσικής. Πρέπει, πάντως, να άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Κάτι τέτοιο καταλάβαμε, όλοι ,όσοι παρακολουθήσαμε τη συναυλία για το κλείσιμο του διημέρου. Εκεί συμμετείχαν εκπαιδευόμενοι από τα σεμινάρια τούτα.

Παρακολούθησα, όμως, το τρίτο σεμινάριο που προβλεπόταν. Εκείνο της Γνωριμίας με τη Μουσικοθεραπεία – Μουσική Ψυχοθεραπεία, με υπεύθυνη την κ. Ελένη Τσόλκα. Η κ. Τσόλκα αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και μετεκπαιδεύθηκε στη Μουσικοθεραπεία στην Ουαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί, ακόμα, εργάστηκε, στο ίδιο αντικείμενο, με παιδιά, έφηβους, αλλά και υπερήλικες.

Μας μίλησε, λοιπόν, για το αντικείμενο της Μουσικοθεραπείας, που, άλλωστε, στη χώρα μας είναι κάτι, αν όχι, παντελώς άγνωστο, σίγουρα, ελάχιστα διαδεδομένο. Πρόκειται για ένα καθιερωμένο παραϊατρικό επάγγελμα, που απαιτεί, εκείνος/η που το ασκεί, να έχει εκπαιδευθεί, να έχει περάσει από ψυχοθεραπεία ή μουσικοθεραπεία και να ακολουθεί Εποπτεία από συνάδελφο, κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας, που υποφέρουν από κάποια σωματική ή ψυχική πάθηση. Κρίνεται αναγκαία η μουσικοθεραπεία ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής ενός πάσχοντος ή, ακόμα και να αποκατασταθεί κάποια βλάβη, π.χ. αποκατάσταση ομιλίας ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε κάποια άλλη θεραπεία.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι το ότι με τη μουσικοθεραπεία, είναι δυνατό να ανασυρθούν από το ασυνείδητο εικόνες και σκέψεις που, πολλές φορές, κάποιος, δεν υποψιάζεται καν, ότι τις κρατά μέσα. Άλλωστε, σύμφωνα με το Πλάτωνα η μουσική είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για εκπαίδευση. Έχει τη δυνατότητα να εισέρχεται στις ψυχές των ανθρώπων!

ΥΓ. Την Ελένη Τσόλκα φιλοξενούμε στο «Ναρκαλιευτή» την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 4 μμ.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 22034 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.