Η Κατερίνα Μάτσα στον Prisma 91,6 για το ΚΕΘΕΑ

Την Τρίτη 8/10 στις 12 στον prisma radio 91.6 και ”Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένη του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά στην εκπομπή ήταν η Κατερίνα Μάτσα.

Η Κατερίνα Μάτσα είναι πολύ γνωστή ψυχίατρος- ψυχοθεραπεύτρια .

Η ίδια γεννήθηκε στην Εύβοια όπου μεγάλωσε ενώ έλκει την καταγωγή της και από την πόλη της Πρέβεζας.
Στην συνέχεια η κα. Μάτσα σπούδασε σε Αθήνα και Παρίσι και εργάστηκε για πολλά χρόνια μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στο Ε.Σ.Υ. και πιο συγκεκριμένα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το γνωστό Δαφνί.
Από τις πιο σπουδαίες προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της δουλειάς της στα προγράμματα ψυχικής υγείας και αποκατάστασης.

Αναλυτικότερα στήριξε και εργάστηκε δίνοντας λύσεις πολλές φορές στο ΚΕΘΕΑ το οποίο και αγκάλιασε ως μέλος της επιστημονικής του κοινότητας, ενώ έχει διατελέσει επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών Ψ.Ν.Α. – 18 ΑΝΩ και εκδότρια του περιοδικού “Τετράδια Ψυχιατρικής”.
Έχει αναδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με το πέρας του χρόνου.
Είναι σύζυγος του θεωρητικού – συγγραφέα και διανοούμενου Σάββα Μιχαήλ.

”To ΚΕΘΕΑ είναι πού μεγάλος οργανισμός” ”είχαμε συνεργασία για πολλά χρόνια ως 18 ΑΝΩ με το ΚΕΘΕΑ με μεγάλη επιτυχία” ”κατάφερε λοιπόν αυτός οργανισμός να λειτουργήσει εδώ και πολλά χρόνια με επιτυχία μέσα από στεγνά προγράμματα, αγκαλιάζοντας εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειες τους ”

”Το ΚΕΘΕΑ δεν είχε σκοτεινά σημεία στα οικονομικά του, δεν μπορεί άλλωστε να κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση, είχε ορκωτούς λογιστές που έλεγχαν τα οικονομικά στοιχεία του , επικρατούσε δηλαδή μια διαφάνεια στο οικονομικό σκέλος από συστάσεως του οργανισμού”.

Η κα Μάτσα τόνισε την σημασία των προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ , αλλά και την δημοκρατική σημασία στο κομμάτι της διοίκησης του . ” Στην διοίκηση του ΚΕΘΕΑ μέλη ήταν οικογένειες εξαρτημένων παιδιών, οι εργαζόμενοι του οργανισμού , επιστημονικοί συνεργάτες του οργανισμού και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Όλοι εκλεγμένοι από την Γενική Συνέλευση του οργανισμού με δημοκρατικά και αξιοκρατικά χαρακτηριστικά.”

”Δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα με το τέλος των προγραμμάτων για τους θεραπευόμενους αν δεν υπήρχε αυτοδιοίκητο…”

Η κα Μάτσα μας εξέφρασε τους φόβους της για αλλαγές στα προγράμματα και ενδεχομένως κατάργηση ”των στεγνών προγραμμάτων” με προγράμματα υποκατάστατων. Επίσης η γνωστή ψυχίατρος μας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

”Τα μέλη του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ ήταν υπεύθυνα του επιστημονικού εν τέλει προγράμματος του οργανισμού, μέλη αμισθί”
” Όμως το σημαντικότερο είναι να τονίσουμε ότι η νέα διορισμένη κυβέρνηση δεν θα κερδίσει ποτέ, γιατί δεν έχει ζήσει το αντικείμενο, την εμπιστοσύνη των εξαρτημένων ατόμων”

Η κα Μάτσα μας ενημέρωσε τέλος για τις δράσεις του επόμενου διαστήματος των εργαζόμενων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα μίλησε για απαξίωση λόγω της συγκεκριμένης απόφασης της κυβέρνησης, προς τα εξαρτημένα άτομα .

”Η πράξη Νομοθετικού περιεχομένου μας φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να συζητηθεί το θέμα στην Βουλή”Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3072 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.