Ευχαριστήριο των ΓΑΚ Πρέβεζας για δωρεά έντυπου υλικού

Τα ΓΑΚ Πρέβεζας εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην κα Θεοδώρα Παπανικολάου η οποία δώρισε τρεις δερματόδετους τόμους νομικών εντύπων στην υπηρεσία μας, στη μνήμη των θείων της, Αθανασίου, Αχιλλέα και Κλεοπάτρας, τέκνων Βλασίου Παπανικολάου, νομικών, που κατάγονταν από την Ανθούσα Πάργας.


Στους τόμους έχουν καλαίσθητα βιβλιοδετηθεί νομικά κείμενα, κατά την παλαιά τακτική βιβλιοδεσίας συναφών εντύπων. Η βιβλιοδεσία είναι δερματόδετη και φέρει στη ράχη της χρυσοτυπία στην οποία αναγράφονται στοιχεία των εντύπων και το όνομα του ιδιοκτήτη τους. Σε ένα μάλιστα από τα βιβλιοδετημένα έντυπα υπάρχει χειρόγραφη αφιέρωση στον Αθανάσιο Παπανικολάου από τον συγγραφέα της μελέτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αθανάσιος Παπανικολάου, αφού άσκησε για κάποιο διάστημα την δικηγορία, εντάχθηκε στο δικαστικό κλάδο και αφυπηρέτησε ως εισαγγελέας. Υπήρξε μάλιστα και υποψήφιος βουλευτής Πρέβεζας με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1958, συγκεντρώνοντας 4149 σταυρούς προτίμησης.


Όπως μας δήλωσε η δωρήτρια, αποφάσισε να προβεί στην δωρεά κατόπιν πρόσφατου δημοσιεύματος που αναφερόταν στον εντοπισμό παλαιών βιβλίων στα σκουπίδια, θεωρώντας ότι η διάσωση των παλαιών εντύπων αποτελεί σπουδαίο έργο και αναγνωρίζοντας την συμβολή της υπηρεσίας μας στο έργο αυτό.


Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας για αυτήν την δωρεά όχι μόνο γιατί έτσι εμπλουτίζεται η συλλογή μας με αξιόλογο έντυπο υλικό νομικού περιεχομένου που εκδόθηκε μεταξύ των ετών 1875-1929 αλλά και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί αποδεικνύεται ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που διαθέτουν ευαισθησίες και διακρίνονται από σεβασμό απέναντι σε αντικείμενα που έχουν έναν διπλό χαρακτήρα: τόσο του πολιτιστικού αγαθού όσο όμως και του οικογενειακού κειμηλίου. Ας μην παραγνωρίζουμε το γεγονός, ότι ανεξάρτητα της πολιτιστικής αξίας ενός παλαιού βιβλίου ή ενός οικογενειακού αρχείου, αυτά πρωτίστως προκαλούν μια βαθιά συναισθηματική φόρτιση για όσους τα διατηρούν, καθώς τους συνδέουν με προηγούμενες γενιές και αγαπημένα πρόσωπα.


Η δωρεά της κας Παπανικολάου αποτελεί αντίβαρο στην λυπηρή συμπεριφορά εκείνων των συμπολιτών μας που δεν έδειξαν σεβασμό στα παλαιά βιβλία που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και ευελπιστούμε ότι θα δώσει το θετικό παράδειγμα για αντίστοιχες κινήσεις.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24011 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.