Διονύσης Χιώνης στον Prisma 91,6: “Σημαντικές οι επιπτώσεις του Κορονοϊού στην Ελληνική οικονομία.”

Εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού έκανε στον Prisma 91,6 ο καθηγητής οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσιος Χιόνης.

Όπως είπε , θα έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία ο κορονοϊός, καθώς μαζί με το μεταναστευτικό βοηθούν να αναδειχθούν τα ουσιώδη προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει εκ προοιμίου να χαιρετίσουμε τρεις ή τέσσερις βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2,8%, δεν θα επιτευχθεί, ίσως πάμε και σε 0% ύφεση, το δεύτερο έχει να κάνει με τον δημοσιονομικό στόχο ο οποίος αποκλείεται να επιτευχθεί και πάμε πολύ κάτω από το 3,5%.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα δάνεια και το σχέδιο αναδιάρθρωσης Ηρακλής, καθώς αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, αλλά και ένα κομμάτι το οποίο δεν μας έχει απασχολήσει τόσο πολύ αλλά εγώ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ η ελληνική οικονομία να βγει στις αγορές και να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνεια της όπως είναι η κατάσταση τώρα.

Αναφορικά με τις άμεσες επιπτώσεις τις οποίες θα δούμε στην καθημερινότητά μας, θα ξεκινήσουν από την κατανάλωση, η οποία έχει ξεκινήσει και περιορίζεται  πάρα πολύ και από τα αποτελέσματα στον τουρισμό, καθώς αυτή τη στιγμή ακυρώνονται σημαντικά συμβόλαια που θα έτρεχαν από τον Μάιο.

Αν υπάρξει μία παρατεταμένη κατάσταση πανδημίας σαν αυτό που βιώνουμε τώρα, αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση θα ξεφύγει.

Το πρόβλημα είναι πως η ασπίδα που θα μπορούσαμε να έχουμε εκεί λέγεται δυνατότητα δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή να ανοίξει το πουγκί της η ελληνική δημόσια διοίκηση και να στηρίζει επιχειρήσεις, στον τουρισμό εστίαση και τα λοιπά.

Αυτό δεν μπορεί να το κάνει, γιατί πολύ απλά είναι υποχρεωμένη να παράξει δημοσιονομικό πλεόνασμα, άρα δεν έχουμε ούτε ασπίδα δημοσιονομική.

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3090 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.