Δημήτρης Μάρδας στον Prisma 91,6: “Σκοπός της κυβέρνησης ήταν πρώτα να μειώσει την φτώχια για να μην έχουμε φαινόμενα όπως τα Κίτρινα Γιλέκα στην Γαλλία.”

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, και πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στον Prisma 91,6.

Αναφερόμενος  στις ενστάσεις της κομισιόν και της Νέας Δημοκρατίας  για τις παροχές της Κυβέρνησης και τον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί, απάντησε ότι η Επιτροπή δεν έχει εκφράσει την τελική της άποψη αλλά θα το πράξει το Σεπτέμβρη, απλά και μόνο έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

“Εκείνο που έχουμε ως τώρα χειροπιαστά, είναι τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του Απριλίου, που παρουσιάζουν μία σχετική απόκλιση, με την έννοια ότι έχουν ξεπεράσει  τους στόχους που έχουν τεθεί προς το καλύτερο και αυτό είναι το μόνο δεδομένο που έχουμε.

Ο προϋπολογισμός του 2019 έκλεισε κατά τα προβλεπόμενα, εμείς εκτιμούμε ότι θα έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 4,1% αυτά είναι τα δεδομένα τα οποία έχουμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει στο πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου ένας μηχανισμός ενισχυμένης εποπτείας που αναφέρεται στα κράτη-μέλη εκείνα τα οποία οφείλουν χρήματα στην Ευρώπη, έως ότου εξοφλήσουν το 75% των χρεών αυτών.

Μας παρακολουθούν, τους απαντάμε,συζητάμε και περπατάμε σύμφωνα με τα δεδομένα που υφίστανται.

Οι αριθμοί έως τώρα δεν προκαλούν κάποια ανησυχία και θεωρούμε ότι το μέλλον θα συνεχίσει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Να σημειώσουμε ότι καλή περίοδος για την οικονομία αρχίζει από τον Ιούνιο και μετά, με το τουριστικό ρεύμα από υφίσταται κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μία μικρή κάμψη στην ζήτηση του Σεπτεμβρίου, φτάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα που είναι η δυνατή η περίοδος χρονιάς, οπότε τα δεδομένα τα οποία έχουμε μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις στην οικονομία και ούτε κάτι τέτοιο προβλέπεται.”

Αναφορικά με την κατάργηση της μείωσης αφορολογήτου και για ποιο λόγο η κυβέρνηση βιάστηκε να την φέρει και δεν ψήφισε τη σχετική τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς, το θέμα είχε συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε συμφωνήσει σε αυτή την εξέλιξη, θα μπορούσε να έρθει λίγο αργότερα, ωστόσο υπήρχε μία συμφωνία για τη νέα απόφαση την οποία πήραμε.

Ο κύριος Μάρδας είπε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς ότι αντίμετρα είχαν τεθεί για το 2018 2019 είναι σε εφαρμογή και σε ότι αφορά τα αντίμετρα του 2020, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή με την προϋπόθεση ότι δεν ξεπερνάμε τους στόχους που έχουν τεθεί, δηλαδή 3,5 του πρωτογενούς πλεονάσματος κτλ.

Ο κύριος Μάρδας απάντησε και στο ερώτημα αν η κυβέρνηση κατανόησε ετεροχρονισμένα την πίεση της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη τάξη πιέζεται από το 2009 και μετά, αλλά ακόμα και στην περίοδο της ευημερίας υπήρχε το παράπονο ότι πιεζόταν και τότε και τώρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές. Η πρώτη επιλογή που πρέπει να κάνει μία συνετή κυβέρνηση οποιαδήποτε προσανατολισμού, είναι να μειώσει την φτώχεια, η οποία αν δεν μειωθεί θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις.

Τις κοινωνικές εκρήξεις που ζήσαμε στη Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα, αυτή ήταν η αιτία, ότι δεν φρόντισε η εκεί κυβέρνηση, ώστε να συμμαζέψει τη φτώχεια με τους γαλλικούς όρους.

Ανοιχτό και οξυνθεί, τότε ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων είναι υπαρκτός και αυτές οι κοινωνικές εκρήξεις θίγουν τη μεσαία τάξη και την κατανάλωση.

Άρα το κύριο μέλημα μιας κυβέρνησης που βλέπει ότι εκτινάσσεται η φτώχεια από το 2011 και μετά, ήταν να πάρει την κατιούσα, κάτι που συνέβη. Από τη στιγμή που στη βραχυχρόνια περίοδο χρειαζόμασταν μέτρα ώστε να μην οδηγηθούμε σε κοινωνικές εκρήξεις, σταθεροποιούμε την οικονομία και μπαίνουμε σε μία διαδικασία ελάφρυνσης όσο το δυνατόν περισσότερων βαρών που έχουν πέσει στην πλάτη της μεσαίας τάξης.

Από τη στιγμή που πατάει οικονομία γερά στα πόδια της και δεν απειλείται από κοινωνικές εκρήξεις, οτι περάσει στη μεσαία τάξη θα πιάσει τόπο, διαφορετικά ο κίνδυνος να ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη και κάποια εισοδήματα πολύ ψηλά, χωρίς να φροντίσουμε για τη φτώχεια θα μπορούσε να μας οδηγήσει στα κίτρινα γιλέκα όπως στη Γαλλία.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2852 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.