“Αποτοξίνωση” μετά τις γιορτές – Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ανδρονίκη Πάντα στον Prisma 91,6

Αρχικά να εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο αποτοξίνωση. Αποτοξίνωση είναι η αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών που περιλαμβάνονται στο κόκκινο κρέας, στο βούτυρο αλλά και αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και αλκοολούχων ποτών. Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές δεν εννοούμε την πλήρη αποχή από το φαγητό ή την σίτιση αποκλειστικά με φρούτα, αλλά την αποφυγή κατανάλωσης κυρίως των φαγητών που έχουμε καταναλώσει υπερβολικά λόγω των εορτών.

Έτσι λοιπόν, αφού κάποιος έχει ξεφύγει τις ημέρες των εορτών από το συνηθισμένο πρόγραμμα διατροφής του, μπορεί για μερικές ημέρες να αποφύγει εντελώς τα γλυκά που αυτές τις ημέρες υπάρχουν σε ποικιλία σε κάθε τραπέζι. Έπειτα, θα πρέπει να αποφύγει για μερικές ημέρες το κρέας είτε πρόκειται για λευκό, είτε για κόκκινο κρέας. Επίσης θα πρέπει να αποφύγει το αλκοόλ.

Μπορεί να καταναλώσει φρούτα ως σνακ  και πλούσιες σαλάτες με διάφορα λαχανικά που θα συνοδεύουν το κυρίως πιάτο ή θα αποτελούν ένα γεύμα, όσπρια συνοδευμένα με καλούς υδατάνθρακες για την καλύτερη απορρόφηση πρωτεΐνης και ψάρι, σαν κυρίως πιάτα.

Το χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να διαρκέσει η αποτοξίνωση είναι τρείς με τέσσερις μέρες και φυσικά μετά από αυτές τις ημέρες θα πρέπει να ακολουθούμε την Μεσογειακή διατροφή και να γυμναζόμαστε όσο μπορούμε ο καθένας.

Εδώ αξίζει να αναφερθούμε λιγάκι στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, έτσι ώστε όλοι να την κατανοήσουμε.Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία από σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, το ακατέργαστο ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως που βρίσκονται και στην βάση της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής και συστήνονται για καθημερινή κατανάλωση, ανάλογη με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Επίσης, συστήνονται φρούτα και λαχανικά αλλά και μια με δυο μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το γάλα ή το γιαούρτι αναλόγως με το τι προτιμά ο καθένας μας. Στην Μεσογειακή διατροφή λέμε τυπικά μια φορά την εβδομάδα κατανάλωση κόκκινου κρέατος, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 1 φορά την εβδομάδα κοτόπουλο ή άλλο λευκό κρέας και φυσικά 2 φορές την εβδομάδα όσπρια ή λαδερά. Πάντα στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται τα γλυκά, το βούτυρο και τα αλλαντικά που η κατανάλωση τους θέλουμε να είναι πιο σπάνια. Ουσιαστικά όσο ανεβαίνουμε στην πυραμίδα βρίσκουμε όχι αυτά που απαγορεύονται αλλά εκείνα που πρέπει να καταναλώνουμε μερικές φορές το μήνα και όχι καθημερινά.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι μέρος της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί η άσκηση που μπορεί να είναι ακόμα και το απλό περπάτημα.

Αξίζει να αναφέρουμε και πότε πρέπει να ζυγιστούμε μετά την υπερφαγία των εορτών; Το ιδανικό είναι να μην ζυγιστούμε αμέσως μετά από ένα επεισόδιο υπερφαγίας, γιατί το πιθανότερο είναι να απογοητευτούμε λόγω της κατακράτησης υγρών που θα έχουμε, διότι συνήθως τα νόστιμα φαγητά έχουν και παραπάνω αλάτι και επιπλέον αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ δημιουργεί και αυτό κατακράτηση υγρών.

Οπότε καλό είναι να επανέλθουμε στο πρόγραμμα που είχαμε πριν τις γιορτές και μετά από δυο με τρείς ημέρες να ζυγιστούμε.

Να ευχηθούμε σε όλους ολόψυχα…

Καλή Χρονιά

Ανδρονίκη Πάντα

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ακούστε τη συζήτηση που είχαμε με την διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ανδρονίκη Πάντα στον Prisma 91,6 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς:Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3071 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.