Το έθιμο με τα πολυσπόρια αναβίωσε και φέτος στην Πρέβεζα από τον Δήμο, μοιράζοντας δεκάδες μερίδες σε ντόπιους και επισκέπτες.
Το παραδοσιακό έθιμο, που σχετίζεται άμεσα με την θρησκευτική και λαογραφική παράδοση της περιοχής, αναβίωσε σήμερα ημέρα εορτασμού των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Δήμος.
Το έθιμο τηρείται σε πολλές περιοχές της χώρας στη γιορτή της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας ή Μεσοσπορίτισσας, δηλαδή στα Εισόδια της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου.
Την ημέρα αυτή στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο, την Θεσσαλία την Θράκη βράζουν τα πολυσπόρια ή αλλιώς τα μπόλια, που αποτελούνται από βρασμένο σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, στα οποία προσθέτουν σταφίδες, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς, σε έναν χυλό.
Πρόκειται για ένα έθιμο όπου τα αγροτικά νοικοκυριά κάνουν μια προσφορά στη γη, ακριβώς αυτή την εποχή που είναι ταυτισμένη με τη σπορά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους για όσα μέχρι τους έχει δώσει η γη και όσα θα τους δώσει.
Σε πολλές περιοχές τα πηγαίνουν στην εκκλησία, για να ευλογηθούν, και μετά τα μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους .
Το έθιμο στην Πρέβεζα αναβίωσε στον πεζόδρομο μπροστά από την Λαϊκή Αγορά και τα πολυσπόρια παρασκευάστηκαν από σπουδαστές του τμήματος μαγειρικής του Δ.ΙΕΚ. Πρέβεζας.
Από το σημείο πέρασε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεωνίδας Αργυρός ο οποίος δοκίμασε το παραδοσιακό έδεσμα.
Πολυσπόρια μοιράστηκαν επίσης και στους πιστούς στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου που γιορτάζει.
Επιμέλεια / Ρεπορτάζ / Φωτογραφίες: Γιώργος Ευσταθίου