Ξεκίνησε στην Πρέβεζα τη λειτουργία της η έκθεση αρχειακού υλικού για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ


«Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει»

 

Συγκίνηση, περηφάνια, γνώση, δέος, έναυσμα και κίνητρο για να ψάξει κανείς πιο βαθιά είναι μερικά μόνο από τα αισθήματα που γεννά στον επισκέπτη η Έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, που φιλοξενείται στην Θεοφάνειο Αίθουσα, με τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μάς δείχνει».

Πολλοί είναι αυτοί που την έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Μια έκθεση που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να διαθέσει χρόνο, μιας και πολλά είναι τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η Έκθεση θα λειτουργεί το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη στην Θεοφάνειο Αίθουσα τις  ώρες 6-9. Επίσης στον χώρο της έκθεσης λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής με όλες τις τελευταίες εκδόσεις.

Όλο το στήσιμο της Έκθεσης, αλλά και η ξενάγηση βοηθά τον επισκέπτη να ακολουθήσει βήμα – βήμα αυτήν τη συγκλονιστική «κόκκινη γραμμή». Κάθετα στον τοίχο, αποτυπώνονται τα ιστορικά γεγονότα από τα μέσα κιόλας του 1800 και ακριβώς από κάτω συναντά κανείς τα ντοκουμέντα, τον αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εφημερίδες, κομματικά έντυπα, κάρτες, γράμματα και πολιτιστικά προγράμματα από τη ζωή των φυλακισμένων και των εξόριστων, προκηρύξεις, χάρτες και φωτογραφίες, στιγμιότυπα από την ένοπλη πάλη.

Ενδιαφέρον έχουν και τα αποκόμματα αστικών εφημερίδων που αποτυπώνουν και αυτά με τον τρόπο τους το πώς αντιμετώπιζε η αστική τάξη τα γεγονότα.

Ξεχωριστό ρόλο έχουν κάποιες ενότητες, όπως το υλικό από την Κατοχή, τον μεγαλειώδη αγώνα του ΕΛΑΣ, την Απελευθέρωση, τον γιορτασμό των 26 χρόνων του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, την αντιδικτατορική πάλη.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρουσίαση του Λευκώματος για τα 100χρόνια ΚΚΕ την Κυριακή στις 7:00μμ από τον Φάνη Παρρή μέλους τη Ιδεολογικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 1182 Articles
(ΜΑ) Δημοσιογράφος - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.