Βαγγέλης Νάνος: “Με αφορμή την επίσκεψη Παπαδημούλη, Όχι στα νέα ψευτοδιλήμματα”

Στη πόλη της Πρέβεζας ήρθε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλης αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου (sic!!!) και μας είπε ότι στις  ευρωεκλογές θα κριθεί το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτική συμμαχία ή ΝΔ-ακροδεξιά» (κάτι σαν το παλιό ΠΑΣΟΚ ή ΔΕΞΙΑ).

«Μνημονιακή βαρβαρότητα με ευαισθησία αλά ΣΥΡΙΖΑ ή με φιλελευθερισμό αλά ΝΔ ;», «ευρωπαϊσμός, δημοκρατία» από την μια και «εθνικισμός, ρατσισμός, ακροδεξιά» από την άλλη αποτελούν το νέο δίπολο που θέλουν να επιβάλλουν σε συνεργασία με τη ΝΔ, με το ΚΙΝΑΛ να περιμένει να δει που θα κάτσει η μπίλια.

 Με λίγα λόγια περσινά ξινά σταφύλια. Πάλι πάνε να εγκλωβίσουν το λαό σε «διλλήματα» με νέους πρωταγωνιστές.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να τσιμπήσουν αλλά στις ευρωεκλογές πρέπει να ενισχύσουν αυτούς :

  • που πάλεψαν με συνέπεια ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκάλυψαν τον αντιδραστικό της ρόλο, έδειξαν ότι δεν μπορούν να καταργηθούν η λιτότητα, τα μνημόνια, ιδιωτικοποιήσεις και η διαρκής επιτροπεία εντός της.
  • που παλεύουν για να πληρώσει το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες, για την άμεση βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στην εκμετάλλευση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μνημόνια,
  • που δίνουν την μάχη ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε ότι θα «σκίσει τα μνημόνια» μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ, για να οδηγήσει στην συνέχιση και στη κλιμάκωση της επίθεσης. Μιας κυβέρνησης που εκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έως το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, το «κέντρο» και την Καραμανλική δεξιά! Αυτή είναι «πρώτη φορά αριστερά».
  • που αντιμάχονται αποφασιστικά την δεξιά αντιπολίτευση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα, που εκφράζουν με το δικό της επιθετικό τρόπο την προώθηση της ίδιας αστικής μνημονιακής πολιτικής και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του εθνικισμού χέρι χέρι με την Χρυσή Αυγή
  • που παλεύουν καθημερινά να συντριβούν η ακροδεξιά και οι φασίστες που επιδιώκουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της απογοήτευσης, που στηρίζουν σε Ελλάδα και Ευρώπη τις πιο βάρβαρες αντεργατικές επιλογές, καλλιεργούν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς, επιτίθενται εγκληματικά στους αγώνες και την αριστερά.

 

Να απορρίψουμε τη λογική του μικρότερου κακού

Η λογική του «μικρότερου κακού» οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο, όπως έχει δείξει και η ιστορική εμπειρία. Η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και την ΕΕ πρέπει να προσανατολιστεί αντικαπιταλιστικά-ανατρεπτικά ενισχύοντας την πάλη για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Το δρόμο στη δεξιά και την ακροδεξιά τον ανοίγουν οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει τις μνημονιακές αντεργατικές επιθέσεις, εξαπολύει επιχειρήσεις σκούπα σε μετανάστες θυμίζοντας τις μέρες του “ξένιου Δία” του Σαμαρά, διατηρεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και το φράχτη του Έβρου.

 

Η Ε.Ε δεν είναι το σπίτι των λαών

Εδώ και μισό αιώνα μας λένε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ θα μας εξασφάλιζε ευημερία, σταθερότητα, δημοκρατία. Αλλά μας εξασφάλισε μνημόνια, λιτότητα, αιματηρά πλεονάσματα, καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, επιτροπεία. Η Ε.Ε δεν είναι το «ήσυχο λιμάνι» της σταθερότητας και της ευημερίας, αλλά ένα βαθιά ταξικό, αντιδραστικό και ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα που τρίζει τόσο από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς όσο και από την οργή που τροφοδοτεί η γιγάντια ταξική πόλωση. Η μόνη διέξοδος για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, είναι η πάλη ενάντια στην ΕΕ, η αντικαπιταλιστική διεθνιστική ρήξη και η αποδέσμευση από αυτήν.

Η ρήξη και η αποδέσμευση από την ΕΕ, η απειθαρχία στο δημοσιονομικό σφαγείο είναι αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού αγώνα για να επιβληθούν τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού απέναντι στην πολιτική των τραπεζών και των πολυεθνικών. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες των εργατών, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων

 

Ταξικό – διεθνιστικό ΟΧΙ στην Ε.Ε

Δεν συγκρουόμαστε με την ΕΕ και την πολιτική της, για να ενισχύσουμε την «δική μας» αστική τάξη, αλλά τον κόσμο της δουλειάς.

Δεν τα βάζουμε με την ΕΚΤ γιατί είναι καλοί οι «δικοί μας» τραπεζίτες. Όλοι τους τα ίδια κοράκια είναι! Ο ένας ενισχύει και βοηθάει τον άλλον!

Οι δεξιοί, ακροδεξιοί και οι άλλοι «ευρωσκεπτικιστές» παζαρεύουν με τις Βρυξέλλες για λογαριασμό των δικών τους βιομήχανων και τραπεζιτών. Αυτοί λένε ενάντια στην ΕΕ από την πλευρά του εθνικισμού, του ρατσισμού και της «Ευρώπης φρούριο» που χτίζουν όλοι μαζί .

Το δικό μας «έξω από την ΕΕ» εμπνέεται από τα μεγάλα διεθνιστικά κινήματα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης από την Γένοβα έως σήμερα. Από την ενότητα των εργατών και των λαών. Από μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

 

 Μπορούμε και αλλιώς

Ας λένε οι κυρίαρχες τάξεις ότι ελέγχουν τα πάντα! Το 2018 τέλειωσε με τα «κίτρινα γιλέκα» να ανατρέπουν με τον μεγάλο τους αγώνα όλη την βιτρίνα της σταθερότητας. Οι ελπίδες τους για μια νέα αρχή, όπως ο Μακρόν , βουλιάζουν γρήγορα στην ανυποληψία.

Παρά τον προσωρινή «ησυχία» που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλη η στημένη μνημονιακή αντιπολίτευση, οι αγώνες της προηγούμενης δεκαετίας ανοίξανε ένα ρήγμα το οποίο δεν έχει κλείσει.

Μπορούμε να μεγαλώσουμε αυτό το ρήγμα και να το μετατρέψουμε σε δρόμο ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ, ανασυγκροτώντας το εργατικό –λαϊκό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση,  με τη ενίσχυση-δημιουργία μιας ενωτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Στις 26 Μάη στις περιφερειακές εκλογές να στηρίξουμε στην Ήπειρο την ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο ( στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ανένταχτους αγωνιστές)  και την ίδια μέρα στις ευρωεκλογές να ενισχύσουμε την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α που αποτελεί το κορμό για την αναγκαία αντικαπιταλιστική συνεργασία του μέλλοντος.

 

Νάνος Βαγγέλης

 υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

 και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (τοπική επιτροπή Πρέβεζας)

 

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2610 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.