Τσίρκας: Ερώτηση για τη μη δυνατότητα έγκαιρης αποφοίτησης των μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας κατά το διδακτικό έτος 2015- 2016

Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, σχετικά με τη μη δυνατότητα έγκαιρης αποφοίτησης των μαθητών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) κατά το διδακτικό έτος 2015- 2016.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. Κ1/53689/31-3-2016 Υπουργική Απόφαση περί αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών προβλέπεται ότι στα ΣΔΕ και στα εκτός έδρας τμήματα στα οποία δεν έχουν διδαχθεί 5 γραμματισμοί και άνω (σε σύνολο 8), δίνεται εξάμηνη παράταση (Α΄ και Β΄ κύκλου), προκειμένου να ολοκληρωθεί η φοίτηση των εκπαιδευόμενων και να τους χορηγηθεί ο τίτλος σπουδών.

Η απόφαση, όμως, αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό των εκπαιδευομένων, καθώς χάνουν τη δυνατότητα έγκαιρης εγγραφής και συνέχισης των σπουδών τους στην επόμενη βαθμίδα (ΕΠΑΛ, Λύκεια, Σχολές ΟΑΕΔ κλπ.) με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2016. Επιπλέον, η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αφαιρεί από τους εκπαιδευόμενους το δικαίωμα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, παραπέμποντας στο άδηλο μέλλον τη δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικών αδειών (π.χ. κρεοπώλες, υπηρεσίες φύλαξης κλπ), προϋπόθεση των οποίων είναι η λήψη του απολυτηρίου Γυμνασίου.

Εν προκειμένω προτείνεται το ακόλουθο πρόγραμμα αναπλήρωσης των χαμένων ωρών στα ΣΔΕ, που είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις που καθυστέρησε η ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών:

  • Αύξηση του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες (7ώρες σύνολο).
  • Απόδοση των ωρών ομαδικής συμβουλευτικής ΣΣ και ΣΨ ανά τμήμα σε γραμματισμούς, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση 2 ωρών την εβδομάδα ανά τμήμα.
  • Επιπλέον μαθήματα για 2 Σάββατα του κάθε εναπομείναντος μήνα.
  • Περικοπή των διακοπών του Πάσχα κατά μία εβδομάδα (μάθημα έως και Μεγάλη Τετάρτη και από Τετάρτη έως και Παρασκευή την εβδομάδα μετά το Πάσχα).
  • Παράταση του κανονικού προγράμματος μαθημάτων μέχρι 29 Ιουνίου 2016 με 30 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως.
  • Ανάθεση εργασιών στους εκπαιδευόμενους.

Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ήδη συναντήθηκε με εκπροσώπους των εκπαιδευόμενων, οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα που ανέκυψε, και εξέφρασε την υποστήριξή του στο αίτημά τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση της φοίτησής τους στα ΣΔΕ κατά το τρέχον εκπαιδευτικό έτος.

Τέλος, ο κ. Τσίρκας επικοινώνησε ήδη με τον Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου, και του εξέθεσε τις συνέπειες της εν λόγω υπουργικής απόφασης στους εκπαιδευόμενους, καθώς και τις εναλλακτικές δυνατότητες αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23992 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.