Τον ευτελισμό των διοικητικών διαδικασιών του Υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τον ευτελισμό και την υποβάθμιση των διοικητικών διαδικασιών στο Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς την αρμόδια Υπουργό τριάντα δύο (32) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), στο Υπουργείο και ειδικά στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες, λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της μη εφαρμογής των διατάξεων του εκάστοτε Νόμου, που αφορά στον ορισμό και στην τοποθέτηση Προϊσταμένων Τμημάτων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης).

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι διοικητικές διαδικασίες έχουν υποβαθμιστεί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιλογή της νέας Υπηρεσιακής Γραμματέως, που έγινε από τον ΑΣΕΠ στις 26/02/2020 και μετά από 3 μήνες ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί και αναλάβει τα καθήκοντα της. Επίσης, αν και έχει κενωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών εδώ και 3 μήνες, η θέση δεν προκηρύχθηκε, ενώ ο Νόμος προβλέπει προκήρυξη της εντός 15 ημερών.

Σύμφωνα με την Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, πρώτον, προέχει η εύρυθμη λειτουργία όλων των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεύτερον, επειδή παράγοντες της δημοκρατίας είναι η ισονομία και αξιοκρατία στην κάλυψη των θέσεων ευθύνης και τρίτον, επειδή κάθε κωλυσιεργία στην εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας από εδώ και πέρα φανερώνει μόνο σκοπιμότητα, ερωτάται η Υπουργός, αν σκοπεύει να προβεί άμεσα, αφενός στην έκδοση των σχετικών Αποφάσεων –Προκηρύξεων για  την πλήρωση των  θέσεων Διοικητικών Διευθυντών στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατόπιν επιλογής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4369/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και αφετέρου, να ενεργοποιήσει ξανά την προκήρυξη για την Κεντρική Υπηρεσία.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

 

 

 

 

 

Αθήνα, 10 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: « Πλήρωση θέσεων Διοικητικών Διευθυντών στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης»

 

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΣΥΠ στο Υπουργείο και ειδικά στις Περιφερειακές του Υπηρεσίες, λαμβάνει χώρα το διαχρονικό φαινόμενο της  μη εφαρμογής  των διατάξεων του εκάστοτε Νόμου για τον ορισμό και την τοποθέτηση Προϊσταμένων.

Η τελευταία επιλογή των 13 Διοικητικών Διευθυντών  της ΠΟΣΥΠ  στις Περιφερειακές Διευθύνσεις  έγινε το 2011, με τις διατάξεις του Ν. 3839/2010.

Επίσης, η τελευταία επιλογή Προϊσταμένων Τμημάτων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΠΔΕ, πλην της Αττικής) έγινε το 2015, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν.3839/2010, 5 χρόνια αργότερα από όλο το Δημόσιο.

Με τη δημοσίευση του Οργανισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΠΔ18/13-02-2018) και σύμφωνα με το Ν.4492/2017, άρθρο 18, τοποθετήθηκαν οι μεταβατικοί Προϊστάμενοι των  Διευθύνσεων και των  Τμημάτων, μέχρι την τοποθέτηση των νέων Προϊσταμένων,κατόπιν επιλογής τους με τις διατάξεις του Ν.4369/2016.

Ακόμη και αυτή η προκήρυξη, που εκδόθηκε στις 15/02/2019 για τους Διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας, με τις αλλαγές που επήλθαν από την κυβέρνησή σας στον  Οργανισμό του Υπουργείου,  με τα Π.Δ. 81/09-07-2019 & Π.Δ. 84/17-07-2019, κατέστη ανενεργή.

Οι διοικητικές διαδικασίες έχουν υποβαθμιστεί, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιλογή της νέας Υπηρεσιακής Γραμματέως, που έγινε από τον ΑΣΕΠ στις 26/02/2020 και μετά από 3 μήνες  ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί και αναλάβει τα καθήκοντα της.

Επίσης, αν και έχει κενωθεί η θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών  εδώ και 3 μήνες, η θέση δεν προκηρύχθηκε, ενώ ο νόμος προβλέπει προκήρυξη της εντός 15 ημερών.

 

 

 

Τούτων δοθέντων,

  • Επειδή η συγκρότηση του νέου Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) στο ΥΠΑΙΘ έγινε στις 19/12/2019 σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4622/07-08-2019, άρθρο 113, και επομένως υπάρχει  ενεργό Συμβούλιο,
  • Επειδή το σύστημα επιλογής Προϊσταμένων, κάθε επιπέδου, τροποποιήθηκε σύμφωνα με την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης σας, με τις διατάξεις του Ν. 4674/11-03-2020,
  • Επειδή, πάλι με τις διατάξεις του Ν. 4674/11-03-2020, άρθρο 45, παρ. 7, δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η επιλογή Προϊσταμένων Διεύθυνσης στα Υπουργεία, που είχε  διακοπεί με την έκδοση του ΠΔ84/2019, όπως στην Κεντρική Υπηρεσία,
  • Επειδή προέχει η εύρυθμη λειτουργία όλων των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Επειδή παράγοντες της δημοκρατίας είναι η ισονομία και αξιοκρατία στην κάλυψη των θέσεων ευθύνης,

 

Ερωτάται η κα Υπουργός,

 

Σκοπεύει να προβεί άμεσα, αφενός στην έκδοση των σχετικών Αποφάσεων –Προκηρύξεων για  την πλήρωση των  θέσεων Διοικητικών Διευθυντών στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κατόπιν επιλογής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4369/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και αφετέρου  να ενεργοποιήσει ξανά την προκήρυξη για την Κεντρική Υπηρεσία;

 

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

 

Αμανατίδης Ιωάννης

 

Φίλης Νικόλαος

 

Αναγνωστοπούλου Σία

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βασιλικός Βασίλης

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Γκιόλας Γιάννης

 

 Ζαχαριάδης Κώστας

 

  Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ηγουμενίδης Νικόλαος

 

Θραψανιώτης Μανόλης

 

Καρασαρλίδου Φρόσω

 

Κασιμάτη Νίνα

 

Καφαντάρη Χαρά

 

Λάππας Σπύρος

 

Μάλαμα Κυριακή

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

 

Μάρκου Κώστας

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μπάρκας Κώστας

 

Νοτοπούλου Κατερίνα

 

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

 

Παπαδόπουλος Σάκης

 

Πέρκα Θεοπίστη

 

Πούλου Γιώτα

 

Ραγκούσης Γιάννης

 

Σκουρολιάκος Πάνος

 

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

 

Φάμελλος Σωκράτης

 

Χαρίτου Δημήτριος

 

Ψυχογιός Γεώργιος

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2889 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.