«Το ταξίδι του Λόγου» : Αυτισμός

Αυτισμός, μια λέξη ταμπού.

Ο αυτισμός είναι από τις διαταραχές που έχει παρουσιάσει τρομερή έξαρση.To 2014 πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην Αμερική, όπου αποδείχθηκε πως 1 στα 59 παιδιά σε έξι κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από ASD(Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος).

Τα σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη του αυτισμού είναι τα εξής:

○Απουσία βλεμματικής επαφής.Είναι το πρώτο σημάδι και από τα πιο χαρακτηριστηκά του αυτισμού.Είναι πολύ σημαντικό από τον θηλασμό και κατά τη διάρκεια του,το μωρό να έχει βλεμματική επαφή με την μητέρα. Είναι ο τρόπος να επικοινωνεί το μωρό με την μαμά.

○Καθυστέρηση στην ομιλία και αναπτυξιακή καθυστέρηση.Συνήθως είναι το επόμενο στάδιο μετά την έλλειψη βλεμματικής επαφής. Το παιδί δεν ανταποκρίνεται στα χαμόγελα, στους ήχους, αργεί να μπουσουλίσει,να περπατήσει, και φυσικά να μιλήσει.Έχουμε φτάσει πια στην ηλικία των 18 μηνών όπου το παιδί παρουσιάζει εκπτώσεις στην ανάπτυξη του,δεν ανταποκρίνεται στο όνομα του.Μοιάζει σαν να μην ακούει.

○Στερεοτυπίες. Το παιδί μοιάζει να είναι στον δικό του κόσμο.Θέλει ο χώρος του να είναι αυστηρά ταξινομημένος.Για παράδειγμα, τα αυτοκινητάκια του και τα παιχνίδια του πρέπει να είναι όλα στη σειρά.Ανοιγοκλείνει τους διακόπτες, τις πόρτες, τα ντουλάπια ενώ όταν παρεμποδίζεται, ή αλλάξει μια συνήθεια παρουσιάζει έντονες εκρήξεις θυμού. Υπάρχουν παιδιά με αυτισμό με έντονες και σοβαρές διαταραχές και άλλα παιδιά με ηπιότερες διαταραχές που εξελίσσονται με καλύτερο τρόπο μέσα από την θεραπευτική παρέμβαση.

Πρότυπο Κέντρο Λογοθεραπείας

«Το ταξίδι του Λόγου»  Μπάσιου Φωτεινή
Σπηλιάδου 17, Πρέβεζα (έναντι πλατείας Ανδρούτσου)

Τηλέφωνο: 2682400350Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3409 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.