Το σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 16/03/2020: Προτεραιότητα τώρα της Κυβέρνησης, η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Ήδη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών,  είμαστε πλέον στην περίοδο εξάπλωσης του Κορωναϊού  στην κοινότητα και το επόμενο διάστημα προβλέπεται  δύσκολο. Βασικό μέλημα  είναι να έχουμε τα λιγότερα θύματα και κυρίως να μη χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορούν να σωθούν.

Αυτό , σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς επιστήμονες, θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες..

Από την ατομική ευθύνη και την συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στις προτροπές και συμβουλές των επιστημόνων και κυρίως από τις αντοχές των νοσοκομείων και συνολικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι γνωστό ότι τα 10 χρόνια της κρίσης έχει αποδυναμωθεί.

Η Πολιτεία, είναι αλήθεια, πήρε όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μετριάσει και να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού, αποφεύγοντας παράλληλα να ενσπείρει το φόβο και τον πανικό στους πολίτες, που είναι  κακός σύμβουλος.

Όμως όπως διαπιστώσαμε , δυστυχώς  μέχρι τώρα δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι πολίτες με το ανάλογο αίσθημα ευθύνης, που φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της υγειονομικής απειλής που είναι σε εξέλιξη..

Το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας, δε φαίνεται να μας έγινε μάθημα και μακάρι να μη το πληρώσουμε ως χώρα κι ως κοινωνία.

Εύχομαι έστω και τώρα να αντιληφθούμε ΟΛΟΙ, ότι «χωρίς την ατομική ευθύνη, τα προληπτικά μέτρα που ανακοινώνονται δε θα είναι αποτελεσματικά»

Γι’ αυτό  ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ  και προτρέπουμε και τους άλλους να μείνουν και να ακολουθούν γενικά τις οδηγίες των υγειονομικών άρχων. Όσοι δεν υπακούουν και το «παίζουν άνετοι», μπορεί να πειστούν από το καλό παράδειγμα ,την κοινωνική πίεση, διαφορετικά θα καταφύγουμε σε γενικευμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Αποφεύγουμε λοιπόν γενικώς τις συναθροίσεις γι’ αυτό δεν πάμε για λίγο καιρό στις εκκλησίες, ακούμε όλες τις λειτουργίες από το σπίτι μας. Και βέβαια είναι δικαίωμα του καθενός από μας να μπει σε μια εκκλησία, να πάει στους εσπερινούς και τα μνημόσυνα. Αν θέλει μπορεί και  να κοινωνήσει. Το ζήτημα είναι πώς θα βγει από την εκκλησία. Πώς θα βγει, πού θα πάει, ποιον θα φιλήσει, ποιον θα κολλήσει. Κι αυτό δεν είναι δικαίωμά του, πώς να το κάνουμε. Νομίζω ότι η ηγεσία της Εκκλησίας είναι υποχρεωμένη και αυτή να οδηγηθεί σε δραστικά μέτρα.

Το μήνυμα των ειδικών είναι πλέον ότι: «Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους»…

Όλα τα παραπάνω είχαν και έχουν ένα και μοναδικό στόχο,                                                              να επιβραδυνθεί η επιδημία για να μπορούν τα νοσοκομεία μας να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις που θα προκύψουν.              Γι’ αυτό και μια ακόμη σημαντική υποχρέωσή μας είναι να μη πηγαίνουμε στα νοσοκομεία χωρίς λόγο. Προστατεύουμε έτσι τα νοσοκομεία, τους γιατρούς μας και το νοσηλευτικό προσωπικό (που ούτως ή άλλως είναι και λίγοι), ώστε να είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι κατά την κορύφωση της επιδημίας, που προβλέπεται στις επόμενες μέρες..

Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, τα πήγε καλά.

Ήρθε όμως η ώρα να λάβει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ μέτρα στήριξης του ΕΣΥ με:

  1. Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων.
  2. Επαρκή στελέχωση των Νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.
  3. Άμεση στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών( ΤΕΠ) που σήμερα υπολειτουργούν, ώστε να είναι έτοιμα όταν χρειαστούν.
  4. Λήψη μέτρων ατομικής προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεση προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών (στολές, γάντια, μάσκες κλπ.).
  5. Δημιουργία, έξω από όλα τα Γενικά Νοσοκομεία, ειδικών-ξεχωριστών θαλάμων εξέτασης και νοσηλείας ασθενών από τον ιό, μέχρι τη μεταφορά τους στα Νοσοκομεία αναφοράς..

Είναι πολύ σημαντικό και συνάμα ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ, ότι απέναντι σ’ αυτή την μεγάλη ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ απειλή, όπως συμβαίνει και με την Τουρκική προκλητικότητα, διαπιστώνεται μια πρωτόγνωρη Συναίνεση και ΕΝΟΤΗΤΑ ,τόσο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όσο και όλων των κοινωνικών εταίρων …

Αυτή η Εθνική Ομοψυχία είναι όσο ποτέ απαραίτητη, για να  αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά  τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας..

 

ΥΓ : Όπως είναι γνωστό, κάνοντας πράξη το “ΜΈΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΊΤΙ”, ανέστειλα το βδομαδιάτικο ραδιοφωνικό μας ραντεβού, μέσα από τη συχνότητα του  radio prisma.

Συνεχίζουμε όμως την επικοινωνία μας,  από το PREVEZATODAY.

Ζητώ την κατανόηση όλων των φίλων ακροατών, όμως ΟΛΟΙ συμφωνούμε ότι προέχει η προστασία της Δημόσιας Υγείας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι  μαζί, με υγεία και  μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον….
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ , ΥΓΕΙΑ και ΚΑΛΉ ΔΎΝΑΜΗ !!!!Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3324 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.