Το σχόλιο της εβδομάδας από τον Βασίλη Ιωάννου ( 4/5/2020): “Επιτέλους βγαίνουμε από το σπίτι..”

Να λοιπόν που έφτασε «η μεγάλη μέρα» για να βγούμε σταδιακά και προσεκτικά από τα σπίτια μας μπαίνοντας σε μια νέα καθημερινότητα, που θα στηρίζεται περισσότερο στην ατομική υπευθυνότητα και αυτοπειθαρχία και λιγότερο στον κρατικό έλεγχο.

Και καλό είναι σ’ αυτή τη φάση να μη ξεχάσουμε τα πολλά ευχαριστώ που δώσαμε ως πολιτεία και κοινωνία «στους ήρωες και τους μαχητές της πρώτης γραμμής», και τις υποσχέσεις όλων μας για τη στήριξη και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας…

Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε στην «επόμενη μέρα», με πολλές και σημαντικές αλλαγές στις ζωές μας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη χρήση της μάσκας και στην απαγόρευση για χειραψίες, αγκαλιές και  φιλιά, που αναμφίβολα θέτουν νέους κανόνες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, αλλά κυρίως στον τρόπο που κινούμαστε, εργαζόμαστε, καταναλώνουμε, διασκεδάζουμε, και γιατί όχι,  «προγραμματίζουμε» τις διακοπές μας.

Στη νέα «κανονικότητα», αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν και οι τεράστιες ανατροπές στους χώρους και στην αγορά εργασίας, στις αποδοχές των εργαζόμενων, στο ύψος της ανεργίας κλπ.

Θα διαπιστώσουμε από σήμερα στην πράξη, πόσες από τις επιχειρήσεις, που έκλεισαν λόγω καραντίνας, θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν κανονικά, μέσα στο επόμενο διάστημα. Πόσοι από τους εργαζομένους θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ή θα γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους, με ποιες εργασιακές σχέσεις, ποιο ωράριο και κυρίως με τι αποδοχές. Πόσοι απ’ αυτούς θα τεθούν σε μερική απασχόληση,  ελαστικά ωράρια και μειωμένες αποδοχές αλλά και πόσοι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια, το φάσμα της ανεργίας.

Το μεγάλο ερώτημα στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι, αν θα αντέξει η ελληνική οικονομία από το μεγάλο πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός, αφού όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία.

Οι εκτιμήσεις  των διεθνών οργανισμών  (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κ.α. ), αλλά και  πολλών εγχώριων αναλυτών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας,  κάνουν λόγο  για διψήφια ποσοστά ύφεσης στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη δυστυχώς  μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ο κυριότερος λόγος γι’ αυτό είναι  η υψηλή εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό και η μεγάλη απώλεια εσόδων που θα προκύψει από την μεγάλη κρίση του κλάδου.

Επανέρχεται έτσι για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο, η επιτακτική ανάγκη επανασχεδιασμού του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ώστε να μην εξαρτάται υπέρμετρα από έναν μόνο πυλώνα, όπως εν προκειμένου από τον Τουρισμό.

Αναδεικνύεται δηλαδή , όπως πολύ σωστά επισημαίνεται  από πολλούς, η μεγάλη σημασία που πρέπει να δοθεί από την Κυβέρνηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας σε πιο στέρεες βάσεις, με μια νέα και ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο τουρισμός ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας, αλλά ίσως πρέπει να ξεχάσουμε τα στερεότυπα περί «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.

Και είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, όλες μαζί οι πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ενίσχυση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και να δώσουν έμφαση στην καινοτομία και την ψηφιακή εποχή , εξασφαλίζοντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για τους νέους της χώρας μας .

Το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, που επικράτησε στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία του στόχου, θα πρέπει να διατηρηθεί και  για την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Αυτό , όπως έχω ξαναπεί, δε δεσμεύει την αντιπολίτευση στην άσκηση κριτικής για τη συνολική Κυβερνητική διαχείριση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι, να ξαναπέσουμε στην παγίδα των άγονων αντιπαραθέσεων και του λαϊκισμού- παθογένειες  που μας ταλαιπώρησαν την περίοδο των μνημονίων- και βεβαίως, πρωτίστως η Κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει από τους σχεδιασμούς της σενάρια πρόωρων εκλογών,  γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα,  μόνο από εκλογές δεν έχει ανάγκη.

Ελπίζω και  εύχομαι, το Εθνικό συμφέρον να υπερισχύσει του κομματικού..Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3347 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.