Το σχόλιο της εβδομάδας από τον Βασίλη Ιωάννου (30/03/2020): Η τοπική κοινωνία ανησυχεί για την… «επόμενη μέρα»

Φίλες και φίλοι:

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της μάχης ενάντια στην πανδημία. Προτεραιότητα μας παραμένει, να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάσχεση της διασποράς του ιού, μένοντας σπίτι και αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Το αισιόδοξο μήνυμα, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν και οι ειδικοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν, ότι βαδίζουμε ως χώρα «στο καλό σενάριο»…

Όλα βέβαια θα κριθούν μέσα στον Απρίλιο, ο οποίος και ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος μήνας αυτής της πρωτόγνωρης εμπειρίας.

Προσαρμοζόμαστε λοιπόν στα νέα δεδομένα και  συμβιβαζόμαστε στην ιδέα ότι οι μεγάλες ανατροπές που έχουν προκύψει τις τελευταίες βδομάδες στην καθημερινότητά μας, θα παραμείνουν για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη. Γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας υπομονή, υπευθυνότητα και αισιοδοξία..

Όπως είναι φυσικό όταν είσαι στη δίνη της μάχης, αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι να την κερδίσουμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Όμως παράλληλα με τις ευχές, τα μέτρα προστασίας, είναι νομίζω φυσιολογικό να σκεφτόμαστε και την “επόμενη μέρα”, ελπίζοντας να μην είναι  μακριά..

Μια “επόμενη μέρα”, στην οποία όλοι αποδεχόμαστε, ότι τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως πριν, αφού οι επιπτώσεις σε όλους τους τομείς θα είναι σημαντικές. Η απειλή μιας νέας, ίσως πιο έντονης, οικονομικής ύφεσης είναι ορατή και θα γίνεται ακόμη βαθύτερη όσο διαρκεί ο πόλεμος ενάντια στον «αόρατο εχθρό».

Τις τελευταίες μέρες, με την ευκαιρία και της «καραντίνας», μιλάω τηλεφωνικά με πολλούς συμπολίτες,  καταγράφοντας τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους για το μέλλον..

Τα ερωτήματα όλων είναι κοινά:

 Πόσο ακόμη θα κρατήσει αυτός ο “ιδιότυπος πόλεμος”; Πόσες επιχειρήσεις θα αντέξουν και πόσες θα κλείσουν; Πόσοι νέοι άνεργοι θα προστεθούν στο ήδη μεγάλο ποσοστό; Πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός μας;

Μίλησα με φίλους που διαθέτουν ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επιχειρήσεις στην Πάργα.. «Κάθε χρόνο η σεζόν ξεκινούσε το Πάσχα. Τώρα το καλό σενάριο είναι να ανοίξουμε Ιούλιο και το κακό να χαθεί ολόκληρη η σεζόν», είναι η εκτίμησή έμπειρων επιχειρηματιών του κλάδου.

Όλοι δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και απαισιόδοξοι για την επόμενη μέρα..

Επικοινώνησα με επαγγελματίες της τοπικής αγοράς, που έχουν εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, παροχής υπηρεσιών κλπ.

«Η χρονιά δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά. Δε δουλέψαμε τις απόκριες, χάνουμε το Πάσχα, αν χάσουμε και την καλοκαιρινή σεζόν, δεν πρόκειται να αντέξουμε. Καλύτερα να τα κλείσουμε..», τονίζουν με παράπονο οι εκπρόσωποί τους.

Ζοφερές είναι επίσης οι διαπιστώσεις που κάνουν επιχειρηματίες, επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες της περιοχής.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι και οι απλοί εργαζόμενοι , οι οποίοι βλέπουν και πάλι ορατό το φάσμα της ανεργίας..

Μίλησα ακόμη και με γονείς που έχουν μια διάχυτη αγωνία  για  το «τι μέλλει γενέσθαι» με την σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ είναι μεγαλύτερη η ανησυχία -και δικαιολογημένα- για αυτούς που τα παιδιά τους προετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες εξετάσεις…

Όλοι περιμένουν από την Πολιτεία να πάρει τολμηρές αποφάσεις, που θα  δίνουν ελπίδα και προοπτική στην κοινωνία…

Η κυβέρνηση , όπως έχω ξαναγράψει, τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού πήρε έγκαιρα, αυστηρά προληπτικά μέτρα, που είχαν ως αποτέλεσμα να μετριαστούν οι συνέπειες στην υγεία των πολιτών.

Το ίδιο οφείλει  να πράξει και για τις συνέπειες στην εθνικήοικονομία , με ολοκληρωμένο  σχέδιο και στοχευμένες πολιτικές, στους τομείς που θα δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα..

Ένα σχέδιο , για το οποίο οφείλει και πρέπει να πάρει υπ’ όψη  τις προτάσεις  των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών εταίρων.

Ένα σχέδιο δράσης, «έκτακτης ανάγκης» για τη σωτηρία της οικονομίας και της κοινωνίας και που πρέπει να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν..

Άλλωστε την «επόμενη μέρα», δεν θα υπάρχει εκ των πραγμάτων χρόνος για χάσιμο…Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.