Το σχόλιο της εβδομάδας από τον Βασίλη Ιωάννου (27/4/2020): Οσμή Σκανδάλου…

Αναμφίβολα το θέμα που κυριάρχησε την προηγούμενη βδομάδα ,πέρα των όσων καθημερινά σχετίζονται με την πανδημία, ήταν η πολυδιαφημισμένη «τηλεκατάρτιση των επιστημόνων» και τα όσα επακολούθησαν με το φερόμενο και ως «σκάνδαλο-voucher».

Οι  απανωτές καταγγελίες μερίδας του Τύπου, ακόμη και κάποιων φιλοκυβερνητικών, για το περιεχόμενο και το υλικό της τηλεκατάρτισης, τα διάφορα ευτράπελα στα κείμενα που διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πιο χαρακτηριστικό το “Σκοιλ Ελικικου», ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης  – κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- αξιοποίησαν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, «σήκωσαν το γάντι» και υποχρέωσαν την Κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση, αφήνοντας έκθετους στην κοινή γνώμη τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βρούτση και όσα Κυβερνητικά στελέχη διαφήμιζαν το πρόγραμμα, παρ’ ότι οι επιστημονικοί κλάδοι το χαρακτήριζαν … «προσβλητικό».

Σαφώς και πρόκειται για μια προσπάθεια βολέματος ημετέρων, που εξελίχθηκε σε κυβερνητικό  φιάσκο  με οσμή σκανδάλου, αφού όπως όλα δείχνουν, δεκάδες εκατομμύρια θα μοιράζονταν σε διάφορους μεσάζοντες για… «προγράμματα μαϊμού».

Από τη στιγμή μάλιστα που έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. επέτρεπε τα χρήματα του ΕΣΠΑ να χρησιμοποιηθούν απευθείας για την επιδότηση των επιστημόνων, χωρίς την παρέμβαση τρίτων, εύλογα γεννιούνται πολλά ερωτήματα που απαιτούν πειστικές απαντήσεις..

Γιατί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν έχει καταλάβει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν το Μαξίμου να δώσει την εντολή κατάργησης του προγράμματος.

Τι συνέβη αλήθεια, ήταν λάθος η αρχική απόφαση;

Διαπίστωσαν όψιμα, όπως ισχυρίζονται, ότι το περιεχόμενο του προγράμματος δεν υπηρετούσε απόλυτα τον σκοπό;

Ή μήπως η έρευνα ανακάλυψε κάποια  ύποπτη διασύνδεση προσώπων των ΚΕΚ,  με κυβερνητικά στελέχη;

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες απαιτούν καθαρές κουβέντες. Οι προσπάθειες συμψηφισμού με  απαντήσεις του τύπου «και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια ΚΕΚ χρησιμοποίησε προεκλογικά», δείχνουν απλά ότι… «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Γιατί μπορεί ο Πρωθυπουργός να υποχρεώθηκε σε παρέμβαση και να «διόρθωσε το φάλτσο Βρούτση», όπως έγραψε στο πρωτοσέλιδο της η «Καθημερινής» και «το σκάνδαλο(;) να απετράπη», όμως πολιτικά η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να κλείσει με μια απλή ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος μέχρι και την τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν το πρόγραμμα και έβλεπε μόνο… μερικά ορθογραφικά λάθη.

Είναι απαίτηση της κοινωνίας να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως, γιατί είναι αδιανόητο την ώρα που όλη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κάποιοι να προσπαθούν να «στήσουν αρπαχτές με ψευτοκατάρτιση».

Κατά κοινή ομολογία,  ήταν μια πολιτική και ηθική ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ίσως η πρώτη από την ανάληψη της εξουσίας και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη  ζημιά που έγινε με το όλο θέμα, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση πράγματι εισέπραττε πολλαπλά πολιτικά οφέλη, από τους  σωστούς χειρισμούς και της υγειονομικής κρίσης και της κρίσης στον Έβρο .

Και με την ευκαιρία, επιβάλλεται να γίνει  κατανοητό από όσους ασκούν εξουσία ( Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι κλπ),  ότι δεν μπορεί η κρίση της πανδημίας να αποτελεί το πρόσχημα για αντιδημοκρατικές και αδιαφανείς αποφάσεις και κυρίως για αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με επείγουσες ανάγκες .

Επιβάλλεται για όλες αυτές τις αποφάσεις  να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος τόσο από τα κόμματα και τις παρατάξεις της αντιπολιτεύσης σε όλα τα επίπεδα (Βουλή, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια), όσο και από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της πολιτείας…

Το επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας, το απαιτούν οι πολίτες !!!Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24007 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.