Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου (28/09/2020) για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου

Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Είναι γνωστό ότι οι ΔΗΜΟΙ έχουν  στη κατοχή τους σημαντική ακίνητη περιουσία, την οποία και οφείλουν να καταγράφουν, να προστατεύουν και βεβαίως  να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν αποτελεσματικά.

Πολύ  δε περισσότερο σήμερα, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και των περιορισμένων κρατικών χρηματοδοτήσεων, η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση της αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις δημοτικές αρχές και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο και για την ενίσχυση των πόρων των δήμων που είναι απαραίτητοι  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αλλά κυρίως για την συμβολή τους στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Μια τέτοια πρωτοβουλία  θα δημιουργήσει νέα θέσεις εργασίας και θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπιες στην τοπική οικονομία.

Όμως όπως πολλά πράγματα στη χώρα μας, έτσι και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, περνά από «σαράντα κύματα» και συνήθως «πνίγεται» κατά τη διαδρομή, αφού αν και  πολλές δημοτικές αρχές το επιθυμούν, εν τούτοις  τελικά   ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που ολοκληρώνονται οι προσπάθειες  και καταλήγουν σε σοβαρές επενδύσεις,  που συμβάλλουν πράγματι στην τοπική ανάπτυξη.

Οι λόγοι είναι πολλοί, και ως πιο σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι η διαχείριση και  τελικά η ορθή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ενός Δήμου  είναι μια περίπλοκη  διαδικασία, που απαιτεί επαρκή γνώση και ύπαρξη  συγκεκριμένου σχεδίου  για την υλοποίησής της και όχι ευκαιριακές προτάσεις και πρόχειρες πρωτοβουλίες με αντίστοιχες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Παράλληλα  απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση κάθε πρότασης για την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, αποτελεί η κοινωνική και πολιτική συναίνεση που επιτυγχάνεται μέσα από  ειλικρινή διάλογο με όλους τους φορείς και τη  δημόσια διαβούλευση στα θεσμοθετημένα όργανα.

Τα λέω όλα αυτά με την ευκαιρία, της πρόσφατης πρωτοβουλίας που πήρε ο  Δήμος Πρέβεζας, να φέρει προς συζήτηση πρόταση συνεργασίας με την Εταιρεία του δημοσίου Enterprise Greece Α.Ε.,  για την αξιοποίηση έκτασης 200 περίπου δημοτικών στρεμμάτων στο Κανάλι Πρέβεζας.

Όπως μάλιστα διάβασα, τα όργανα του Δήμου κλήθηκαν να πάρουν απόφαση για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Πρέβεζας και την εταιρία, η οποία θα αναλάβει όλη την προετοιμασία της επένδυσης, από την αδειοδότηση έως και την κατάρτιση των διαγωνιστικών όρων και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Όπως μάλιστα ενημέρωσε ο διευθυντής στρατηγικών επενδύσεων του Enterprise Greece Άκης Σκλάβος, ο οποίος παρέστη κατά τη διάρκεια τόσο της Οικονομικής Επιτροπής όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, η κατ’ αρχήν πρόταση προβλέπει  ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, που θα συνοδεύεται και από άλλες χρήσεις (όπως συνεδριακό κέντρο, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), οι οποίες θα είναι απόλυτα συμβατές με τους όρους δόμησης και τα περιβαλλοντικά δεδομένα που ισχύουν στην περιοχή.

Θέλω κατ’ αρχήν να πω ότι είναι μία πρωτοβουλία του Δήμου προς τη σωστή κατεύθυνση , που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε μια σοβαρή επένδυση που έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή.

Μένει βέβαια να δούμε στο επόμενο διάστημα τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, γιατί όπως έχω ξανατονίσει «ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται».

Είναι όμως σημαντικό να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η πρόταση, αφού βέβαια δούμε πως μπορούν να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια που υπάρχουν.

Προσωπικά είμαι θετικός, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν έχουμε και πάλι μια επανάληψη των όσων  ζήσαμε στο παρελθόν, που οι προτάσεις για 5στερα ξενοδοχεία, συζητήθηκαν για λίγο διάστημα και μόλις προέκυψαν οι πρώτες αντιδράσεις (δικαιολογημένες ή όχι)  σταμάτησε κάθε προσπάθεια και οι φιλόδοξες προτάσεις, μαζί με τους ξένους επενδυτές, έμειναν στα ..ράφια των Δήμων…

Αναφέρομαι κυρίως στις ενδιαφέρουσες προτάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής Πρέβεζας, για την αξιοποίηση των 2 στρατοπέδων (Σολωμού και Πεδίο Βολής), αλλά και η πρόταση του  Δήμου Πάργας για αξιοποίηση της έκτασης στη Λούτσα , που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα οι κατασκηνώσεις του ΤΥΠΕΤ..

Και στις δύο περιπτώσεις, ενώ οι προτάσεις είχαν θετικά στοιχεία, τόσο οι λάθος χειρισμοί, όσο και η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και διαλόγου, τις ακύρωσαν στη γέννησή τους…

Ελπίζω και εύχομαι αυτή τη φορά να έχουμε αίσιο αποτέλεσμα και προς αυτή την κατεύθυνση.

Όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν με τη στάση τους να βοηθήσουν, ζητώντας μεν λεπτομερή και τακτή ενημέρωση,  αφήνοντας  δε κατά μέρος ιδεοληψίες και σκοπιμότητες…


Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 28/09/2020:

Ακούστε το ηχητικό:Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23992 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.