Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου (26/10/2020): «Το συγκλονιστικό και επίκαιρο μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον ομογενή εύζωνα Ανδρέα Χολέβα»

Διαβάστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου:

Η ΠτΔ κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον ομογενή εύζωνα Ανδρέα Χολέβα, λίγο πριν αυτός ολοκληρώσει  τη θητεία του στην Προεδρική Φρουρά και πάρει το χαρτί της απόλυσης.

Πρόκειται για τον ομογενή Εύζωνα, που είχε συγκινήσει τον Ελληνισμό, πριν από μερικούς μήνες, με όσα είχε πει σε συνέντευξη του,  μιλώντας σε άπταιστα  μάλιστα ελληνικά,  ότι η θητεία του στην Προεδρική Φρουρά ήταν “το μεγάλο του όνειρο”.

«Ήθελα να γίνω και εγώ εύζωνας όπως ο παππούς μου. Αφού ορκίστηκα στο Σουφλί στη συνέχεια κατάφερα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα και να μπω στην Προεδρική Φρουρά», είχε πει..

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση,μίλησε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια για τον ίδιο και την Ελληνική ομογένεια ,εξήρε την αγάπη του 28χρονου για την πατρίδα του και μάλιστα τόνισε το γεγονός ότι αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, το όνειρό του ήταν να υπηρετήσει ως εύζωνας, κάτι που είχε κάνει και ο παππούς του.                                                   

Η κ. Πρόεδρος, μετά την συνάντησή της με το νεαρό ομογενή έκανε μια συγκλονιστική ανάρτηση στα social media, ευχόμενη «καλός πολίτης» στον Εύζωνα.

Είναι ένα συγκινητικό κείμενο, το οποίο μέρες που είναι , σήμερα η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, μεθαύριο η Εθνική μας γιορτή, μαζί και η δύσκολη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, αποκτά ένα ιδιαίτερα συμβολισμό και γι’ αυτό επέλεξα να σας το διαβάζω:

«Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937.

 Ίσως να του μιλούσαν για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού.

 Ίσως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές φορώντας τη στολή του «τσολιά», την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία.

Το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας.

Κατάλαβε, δηλαδή, από νωρίς, ότι πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση.

Γεννημένος στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια, από γονείς που μετανάστευσαν στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του ’60, καλλιεργώντας από παιδί το όνειρο να γίνει εύζωνας όπως ο παππούς του, πέρασε από όλες τις διαδικασίες για να γίνει Έλληνας, απέκτησε ελληνικό διαβατήριο και τον Ιανουάριο του 2020 παρουσιάστηκε στον ελληνικό στρατό.

Φόρεσε με περηφάνια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας.

 Έζησε την αυστηρή καθημερινότητα των ευζώνων, βάδισε αναρίθμητες φορές στο λευκό μονοπάτι –σύμβολο του δρόμου προς τους απελευθερωτικούς αγώνες– από το στρατόπεδο προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρέστη στην έπαρση και στην υποστολή της σημαίας στο Βράχο της Ακρόπολης, βίωσε σε όλη του την ένταση τον συμβολισμό που εκπέμπει το ύψιστο τιμητικό άγημα της χώρας.

Η ευχή «καλός πολίτης», στο πρόσωπο του Ανδρέα Χολέβα που σήμερα ολοκληρώνει τη θητεία του, αποκτά το πλήρες νόημά της». 

Νομίζω κυρίες και κύριοι ότι οι ευχές όλων των Ελλήνων θα συντροφεύουν τον Ανδρέα, το παράδειγμα του οποίου το έχουμε ανάγκη ως έθνος, ως  χώρα , ως κοινωνία…


Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 26/10/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

 

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24061 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.