Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 13/01/2020 για τη λειτουργία του Jumbo τις Κυριακές

Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 13/01/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!


Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

“Θα θυμάστε φίλοι ακροατές ότι στην προηγούμενη  ραδιοφωνική μας επικοινωνία, την περασμένη Τρίτη,  αναφέρθηκα στην πληροφορία  που μου μεταφέρθηκε  , για  το κατάστημα της γνωστής αλυσίδας JUMBO , που βρίσκεται στην περιοχή του Λούρου.

Ανέφερα  λοιπόν τότε, ότι  η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν ανοιχτή και συνέχιζε να λειτουργεί και  την Κυριακή 5 Γενάρη και το σημαντικότερο που μάθαμε μετά , διερευνώντας το γεγονός, είναι ότι το συγκεκριμένο κατάστημα σκοπεύει να μείνει ανοιχτό ΟΛΕΣ τις Κυριακές του Γενάρη και μάλιστα αν διαπιστώσει  ικανοποιητική κίνηση πελατών, να  καθιερώσει να ανοίγει ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Επειδή θεώρησα σοβαρό το θέμα, αφού έχει να κάνει με τους κανόνες λειτουργίας της τοπικής αγοράς και του αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά βεβαίως και με το κατά πόσο τηρούνται οι κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για την προστασία των εργαζόμενων, την πενθήμερη εργασία, τη τήρηση των αργιών κλπ, ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑ στην προηγούμενη όπως είπα εκπομπή, ότι θα διερευνήσω ΟΛΕΣ τις πτυχές του θέματος και θα επανέλθω…..

Ενημέρωσα την επόμενη μέρα για το πρόβλημα που προέκυψε, τους προέδρους  του Επιμελητηρίου κ. Μπούρη και  του Εργατικού Κέντρου κ. Δημόπουλο, οι οποίοι οφείλω  ΔΗΜΟΣΙΑ να ομολογήσω ότι ευαισθητοποιήθηκαν ΑΜΕΣΑ και ο καθένας απ’ την πλευρά του επικοινώνησε με τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες των επιμελητηρίων και της ΓΣΕΕ και από αυτούς έμαθα ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ήδη δημοσιοποιήσει μέσω του δικού της site,  την απόφασή της το κατάστημα του Λούρου, να ανοίγει και τις Κυριακές, κάτι που βεβαίως δεν γίνεται σε άλλο μέρος της χώρας .

Τόσο το Εργατικό Κέντρο, όσο και το επιμελητήριο  εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, υπάρχουν ήδη στα τοπικά ΜΜΕ, καταγγέλλοντας το συγκεκριμένο γεγονός και ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα.

Ενημέρωσα, παράλληλα και με τους δύο Βουλευτές του νομού μας, τον κ. Γιαννάκη και τον κ. Μπάρκα, καλώντας τους αν το κρίνουν σκόπιμο να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα.

Μάλιστα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπάρκας,  με ενημέρωσε,  OTI θα καταθέσει σχετική επερώτηση στη Βουλή για το θέμα, κάτι που έκανε ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ μαζί με άλλους 37 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ . (έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας) ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ με τον Βουλευτή.

Ο κ. Γιαννάκης δεν γνωρίζω αν ασχολήθηκε με το θέμα καθ’ ότι δεν είχα κάποια ενημέρωση από πλευράς του…

Πέρα απ’ αυτά και συνεχίζοντας την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια απόφαση  από το 2013 ,του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, (την οποία έχουμε στη διάθεσή μας),                                                                                                               πρόκειται για την απόφαση με Α.Π. 109477/1977, που εκδόθηκε στις 6/11/2013 και η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Εγκρίνει την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ,για τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν των εθνικών οδών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Αυτή την απόφαση, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ  το κατάστημα ΤΖΑΜΠΟ και σκοπεύει να παραμένει ανοιχτό και τις Κυριακές… ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ και άλλα καταστήματα γνωστών αλυσίδων όπως πχ τα LIDL (έχω παρόμοιες πληροφορίες)

Η συγκεκριμένη λοιπόν απόφαση,  όπως με διαβεβαίωσε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης ,   ήταν προϊόν διαβούλευσης και ευρύτατου διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ στο 4177/2013, που έδινε το δικαίωμα στις Περιφέρειες να αποφασίζουν κατά τόπους , μετά από συνεργασία με τους φορείς, αν επιθυμούσαν να μένουν τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά και άλλες Κυριακές, λαμβάνοντας υπ’ όψη τοπικές ιδιαιτερότητες,  πέραν αυτών που έχουν ήδη καθοριστεί πανελλαδικά.

Έθετε όμως ο συγκεκριμένος νόμος,  προϋποθέσεις και εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες εμπορικών  καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση της παραπάνω απόφασης μεταξύ άλλων  τα εμπορικά καταστήματα που έχουν εμβαδό πάνω από 250 τ.μ. και κυρίως  όσα ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων.

Με βάση λοιπόν  τις 2  αυτές προϋποθέσεις,  η  επιχείρηση  ΤΖΑΜΠΟ δεν είχε το δικαίωμα να είναι ανοιχτή όλες τις Κυριακές, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει  χρήση της συγκεκριμένης απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη.

Όμως όπως πληροφορηθήκαμε, το 2017 και συγκεκριμένα με το  Ν.4472/17  οι σχετικές αυτές  διατάξεις και εξαιρέσεις που ίσχυαν  με τον νόμο του 2013,  καταργήθηκαν και έ δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί ούτε για το εμβαδό των καταστημάτων, ούτε για το αν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΗΡΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ και ήδη μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα αφιέρωσαν ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ ρεπορτάζ για το θέμα… ΚΑΙ  ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ

Τίθενται τώρα 2 κρίσιμα ερωτήματα.

  1. Μπορεί η επιχείρηση να κάνει χρήση μιας απόφασης που βγήκε με βάση άλλον νόμο, που έθετε περιορισμούς;
  2. ΕΠΡΕΠΕ μήπως ο αντιπεριφερειάρχης μετά τον νέο νόμο τον4472/17, να καλέσει εκ νέου διαβούλευση και να ΑΝΑΚΑΛΟΥΣΕ Ή ΝΑ τροποποιούσε την απόφασή του;

Προκειμένου ΛΟΙΠΌΝ να αποφύγουμε το κυνήγι μαγισσών, και να αποφύγουμε τις  αντιπαραθέσεις,  θεωρώ ότι  οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Υπουργείου  Εργασίας, ΠΡΕΠΕΙ να διερευνήσουν  σε βάθος την όλη υπόθεση και να απαντήσουν πειστικά στα ερωτήματα που τίθενται και απασχολούν αυτές τις μέρες  τόσο την τοπική και ευρύτερη κοινωνία , όσο τους φορείς των επαγγελματιών και των εργαζόμενων.

Σε κάθε περίπτωση  προτείνω κάτι το οποίο ήδη μετέφερα και  στον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Στράτο Ιωάννου.

Επειδή πλέον και επ’ αφορμή του συγκεκριμένου συμβάντος, καταγράφονται αντιδράσεις και διαφωνίες για το  ζήτημα «των πολλών ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές», να προγραμματίσει εκ νέου διαβούλευση με τους φορείς και αφού η συγκεκριμένη απόφαση του ,προέβλεπε την δυνατότητα ετήσιας αναθεώρησης, να τροποποιήσει εκείνες τις ρυθμίσεις  για τις οποίες δεν υπάρχει πλέον συμφωνία και συναίνεση.

Ελπίζω ότι θα το κάνει και σύντομα μάλιστα…

Άλλωστε είναι καλό  να θυμόμαστε όλοι , ότι από το 2013 μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, έχουν αλλάξει πολλά  για τη χώρα, για την αγορά , αλλά κυρίως για την κοινωνία…

Η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει σιγά-σιγά η χώρα , επιτρέπει σε όλους μας να αναθεωρούμε πολλές από τις προηγούμενες αποφάσεις μας, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό αποτελεί πισωγύρισμα…”Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2844 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.