Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 09/03/2020 για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική

Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 09/03/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!


Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των γυναικών,  ένα από τα  θέματα που μπαίνουν στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, είναι η μικρή εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη μειωμένη παρουσία τους στην πολιτική.

Οι γυναίκες που ενώ αποτελούν το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας, ωστόσο στην πολιτική ζωή κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις άλλες προηγμένες χώρες. Είναι ενδεικτικό ότι στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ,  σε ότι αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε υπουργικές θέσεις, η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες.

Για όσους αμφισβητούν τα στοιχεία, αρκεί να θυμηθούν ότι στην σημερινή Κυβέρνηση μετέχουν μόλις  5 γυναίκες στο σχήμα των 51 ατόμων, από τις οποίες μόνο 2 σε υπουργικά καθήκοντα.

Η ίδια όμως περίπου κατάσταση επικρατεί και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου παρά την όποια βελτίωση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται, αφού στην καλύτερη περίπτωση μόλις και μετά βίας αγγίζουν το 20% του συνόλου των Βουλευτών. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, αφού από τον συνολικό αριθμό των 21 εδρών στο Ευρωπαϊκό υπάρχουν 5 γυναίκες (ποσοστό περίπου 23,8%).

Αλλά και στην Αυτοδιοίκηση τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, γιατί δυστυχώς και εδώ η συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα όργανα είναι απογοητευτική.                Τα στοιχεία από τις τελευταίες Αυτοδιοικητικές εκλογές, δείχνουν ότι μονάχα σε μία από τις 13 Περιφέρειες εξελέγη γυναίκα Περιφερειάρχης, ενώ  από τους 332 Δήμους της ελληνικής επικράτειας, μόνο σε 19 εξελέγησαν γυναίκες Δήμαρχοι (ποσοστό περίπου 5,7%).

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ηπείρου τα στοιχεία δείχνουν ότι:                                 Σε σύνολο 12 Βουλευτών έχουμε 3 γυναίκες (ποσοστό 25%), στους 18 Δήμους  έχουμε μόνο 1 γυναίκα Δήμαρχο την κ.Ροζίνα Βαβέτση, στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, ενώ  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου παρατηρούμε ότι μόλις 10 Ηπειρώτισσες είναι Περιφερειακοί σύμβουλοι σε σύνολο 51(ποσοστό περίπου 20%).

Στο νομό Πρέβεζας, η εκπροσώπηση των γυναικών είναι διαχρονικά σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, αφού μόνο μία και μοναδική φορά έχουμε εκλέξει γυναίκα Βουλευτή- την κ. Μερόπη Καλδή- ενώ ποτέ δεν έχουμε εκλέξει γυναίκα Δήμαρχο ή Νομάρχη.

Ακόμη και στα Δημοτικά Συμβούλια των 3 Δήμων του νομού μας, η γυναικεία συμμετοχή  είναι πάρα πολύ μικρή, αφού έχουμε μόλις 7 εκλεγμένες γυναίκες σε σύνολο 87 Δημοτικών Συμβούλων (ποσοστό  8%), ενώ στις 70 κοινότητες, μόνο 2 είναι γυναίκες Πρόεδροι , στις κοινότητες Θεσπρωτικού και  Κλεισούρας, του Δήμου Ζηρού.

Παρέθεσα όλα τα παραπάνω στοιχεία προκειμένου να καταδείξω ότι, αν και με το πέρασμα του χρόνου η συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά δρώμενα είναι ολοένα και πιο ενεργή, εν τούτοις ακόμη και σήμερα το ποσοστό εκπροσώπησής τους εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του προσδοκώμενου.

Υπάρχει λοιπόν ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί και αυτό δεν επιτυγχάνεται μόνο με υποχρεωτικές ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, που αν έχουν αυξηθεί στο 40%, εν τούτοις αυτό δεν επιφέρει ανάλογη αύξηση των γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις.

Αυτό κατά την άποψή μου δεν οφείλετε ότι δεν υπάρχουν ικανές και κατάλληλα καταρτισμένες γυναίκες να εμπλακούν με την πολιτική, αλλά στις στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που θεωρούν ότι η πολιτική αποτελεί ανδροκρατούμενο περιβάλλον, στο ρόλο που διαδραματίζουν τα ΜΜΕ, όπως επίσης  και στην έλλειψη χρόνου και ενθάρρυνσης των γυναικών, λόγω των πρόσθετων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Όμως αν θέλουμε ένα ισορροπημένο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα, χρειαζόμαστε εξίσου γυναίκες και άντρες, και όσο τα δύο φύλα δεν συμμετέχουν ισότιμα και ενεργά στην πολιτική, τότε είναι υπαρκτό το έλλειμμα δημοκρατίας.

Το γεγονός ότι ως χώρα,  για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μεν θετικό , όχι όμως και αρκετό . Γι αυτό και για να ενισχύσουμε  τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά, πέρα των όσων  θετικών έχουν γίνει, οφείλουμε να υιοθετήσουμε  πρακτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες Ευρωπαϊκές  χώρες ….Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.