Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 03/03/2020, για τον ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ του πολίτη και της Επιχείρησης

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!


Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Πριν από 5 μήνες η δημοτική αρχή προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης του Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης , όπως όριζε ο σχετικός νόμος.

Λίγες μέρες μετά και επειδή είχα προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί( υπάρχει άλλωστε μεγάλη προϊστορία με το θέμα) , σε σχετικό μου άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ που με φιλοξενούν έγραφα :

«Υπάρχει σήμερα από όλους, ειλικρινή διάθεση να ενεργοποιηθεί ο θεσμός ή η προκήρυξη έγινε προσχηματικά και μόνο επειδή προβλέπεται από το νόμο;

 Αν ναι, τότε ο Δήμαρχος να αναλάβει ΑΜΕΣΑ πρωτοβουλία, να συναντηθεί με τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων και από κοινού να επιλέξουν, πέρα από κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες, πρόσωπο «εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας», που θα φέρει εις πέρας το ιδιαίτερα σύνθετο έργο.»

Τα έγραφα τότε αυτά για δύο λόγους..

Πρώτον γιατί αληθινά πιστεύω στη χρησιμότητα του συγκεκριμένου θεσμού, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του δήμου και των πολιτών και να συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη από τις υπηρεσίες του Δήμου και υπό προϋποθέσεις να  αποσυμφορήσει  την δημοτική αρχή από πλήθος αιτημάτων και παραπόνων (δικαιολογημένων ή μη) των δημοτών.

Άλλωστε όπου ο θεσμός λειτούργησε, όπως πχ στην Περιφέρεια Ηπείρου ή το Δήμο Ιωαννιτών, αυτό απέδειξε,  αποφέροντας σημαντικά αποτελέσματα, όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει από τους απολογισμούς του έργου τους, που έχουν δημοσιοποιήσει οι  πρώην συμπαραστάτες.

  Δεύτερον γιατί αν δεν πάρει κάποιος την πρωτοβουλία για συναίνεση και συμφωνία των περισσότερων  παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν πρόκειται κανείς  υποψήφιος, ανεξάρτητα του κύρους, της εμπειρίας ή της επαγγελματικής του καταξίωσης , να καταφέρει να ψηφιστεί από τα 3/5 των παρόντων συμβούλων.

Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη τα προηγούμενα χρόνια σε πολλούς δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

 

Δυστυχώς ο Δήμαρχος, όπως αποδείχτηκε, δεν έλαβε υπ’ όψη του την συμβουλή, δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία και αυτό του γύρισε μπούμερανγκ, αφού ήταν αδύνατο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις 8 υποψηφιότητες, με τη λογική «και η πίτα αφάγωτη και ο σκύλος χορτάτος».

  Όλο αυτό το διάστημα των 5 μηνών που εκκρεμούσε το θέμα, κυκλοφόρησαν πολλές φήμες, για αθέτηση υποσχέσεων σε πολλούς από τους υποψήφιους, για   έντονες πιέσεις  από  κομματικούς φίλους, ακόμη και για μη πραγματικής πρόθεσης της δημοτικής αρχής να ενεργοποιήσει το θεσμό (ανεξάρτητα των δημόσιων δηλώσεων του δημάρχου).

Τελικά την προηγούμενη Τετάρτη ( επαναλαμβάνω με καθυστέρηση 5 μηνών), ήρθε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και απόφαση.

Η πρώτη ψηφοφορία , όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δεν απέφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού οι 8υποψήφιοι έλαβαν από 0 έως 9 ψήφους, αντί των 17 που ήταν ο απαιτούμενος  αριθμός  των 3/5 των παρόντων συμβούλων.

Τώρα και εν όψει της δεύτερης ψηφοφορίας που αποφασίστηκε να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους να αποδείξουν ότι πράγματι επιθυμούν το θεσμό του συμπαραστάτη, καθόσον από αυτούς πλέον εξαρτάται ηεπιλογή του.

Τώρα και μετά την ψηφοφορία , υπάρχει μια πρώτη «κατάταξη» των υποψηφίων και επιβάλλεται τουλάχιστον τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να συγκλίνουν όλες οι παρατάξεις, είτε στην υποψήφια που υποστηρίχθηκε από τους περισσότερους συμβούλους, είτε ακόμη- ακόμη, σε έναν από τους 2 πρώτους υποψήφιους, που έλαβαν 9 και 7 ψήφους αντίστοιχα…

Κύριε δήμαρχε και κύριοι επικεφαλείς των παρατάξεων, αποδείξτε στην πράξη ότι μπορείτε να συμφωνήσετε σε ένα πρόσωπο που θα οργανώσει έναν ανεξάρτητο  μηχανισμό διαμεσολάβησης για την άμεση , δίκαιη και δωρεάν επίλυση των προβλημάτων των δημοτών και των επιχειρήσεων του δήμου μας.

Αποδείξτε, ότι σε μερικά θέματα μπορείτε  και πρέπει να αφήσετε κατά μέρους κομματικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες και να συγκλίνετε σε μια όσο το δυνατόν, κοινή πρόταση.

Έχετε στη διάθεσή σας λιγότερο από ένα μήνα, για να κριθείτε…Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3313 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.