Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 03/02/2020 για τα προβλήματα στο κοιμητήριο Πρέβεζας

Ακούστε το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας του Βασίλη Ιωάννου 03/02/2020:

Ακούστε το ηχητικό:

Κάθε Δευτέρα στις 10 το πρωί, o Βασίλης Ιωάννου επιμελείται και παρουσιάζει, εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή.

Ζωντανές συνεντεύξεις, αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ, πάνω σε θέματα τοπικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Κάθε Δευτέρα στις 10.00 πμ
Ο Βασίλης Ιωάννου στον Prisma 91,6!


Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Το έτος 2004, όντας Νομάρχης , με επισκέφτηκαν στο γραφείο μου,  ο τότε Μητροπολίτης, ο μακαριστός Μελέτιος, στον οποίο και έτρεφα ιδιαίτερο σεβασμό, μαζί με τον Δήμαρχο τον κ. Κλάπα, προκειμένου να με ενημερώσουν,  όπως μου διεμήνυσαν, για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η πόλη.

Κατά τη συζήτηση, μου γνωστοποίησαν ότι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ αφορούσε το ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ, το οποίο όπως μου είπαν, βρίσκεται σε οριακό σημείο και αν σύντομα δεν βρεθεί λύση, η πόλη θα δηλώσει αδυναμία να κηδεύσει τους νεκρούς …

Η μόνη ΝΟΜΙΜΗ  λύση που υπήρχε για να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη ανάγκη, μέχρι να επιλεγεί άλλος κατάλληλος χώρος για νέο κοιμητήριο, ήταν με δική μου απόφαση, να μειώσω την προβλεπόμενη απόσταση του υπάρχοντος  κοιμητηρίου από τα  γειτονικά σπίτια, για  να επιτραπεί έτσι στο Δήμο να προβεί σε επέκταση  του.

Μετά από σύμφωνη γνώμη και του Ν.Σ. και την διαβεβαίωση της δημοτικής αρχής ότι ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες για το νέο κοιμητήριο,  και παρ’ ότι  δέχτηκα πολλές και έντονες  διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής που γειτνίαζαν στο κοιμητήριο,  υπέγραψα την απόφαση και το υπάρχον νεκροταφείο επεκτάθηκε  κατά  4 ολόκληρα στρέμματα….

Σήμερα 16 χρόνια μετά  και βλέποντας την κατάσταση που  επικρατεί ακόμη και σήμερα στο νεκροταφείο,  λυπάμαι που θα το πω, αλλά έχω μετανιώσει για κείνη την απόφαση μου ..

Ο λόγος γι’ αυτή μου την εξομολόγηση ή αν θέλετε την αυτοκριτική μου είναι  ,  ότι εκείνη η απόφαση Νομάρχη, ενώ στόχευε να αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα και να δώσει τον επαρκή χρόνο στο δήμο να σχεδιάσει, να  μελετήσει και να κατασκευάσει το νέο νεκροταφείο, το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει στις  δημοτικές αρχές την ευχέρεια η μία να πετάει το μπαλάκι στην επόμενη και το πρόβλημα να παραμένει άλυτο και  να διαιωνίζεται.

Κανένας,  16 ολόκληρα χρόνια δεν τόλμησε , μπροστά στο πολιτικό κόστος, να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που αφορά τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας αλλά και την εικόνα της πόλης..

Ιδιαίτερα η προηγούμενη δημοτική αρχή για 9 χρόνια , υποτίθεται ότι εκπονούσε μελέτες και έκανε διαβούλευση με τους πολίτες..

Απόφαση όμως για νέο κοιμητήριο , 9  ολόκληρα χρόνια,  δεν πήρε..

Θα μου πει κάποιος, και να ήταν μόνο αυτό….

Η αιτία για να σχολιάσω σήμερα αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και σοβαρό θέμα, είναι τα μηνύματα που έλαβα και τα παράπονα που εισέπραξα από συμπολίτες, που διαμαρτύρονται  για την κατάσταση που επικρατεί στο νεκροταφείο της πόλης..

Άλλοι μιλούν για έλλειψη επαρκούς καθαριότητας, άλλοι για τον τοίχο περίφραξης που αλλού είναι πεσμένος και μπαίνουν τα σκυλιά, αλλού είναι ετοιμόρροπος και υπάρχουν κίνδυνοι για ατυχήματα.  Μου είπαν ότι πλέον αναζητούνται χώροι για ταφή , ενώ κινδυνεύουν  να  καλυφτούν ακόμη και οι διάδρομοι.

Με ενημέρωσαν ακόμη ότι το κοιμητήριο δεν διαθέτει πλέον νεκροθάφτη, γιατί συνταξιοδοτήθηκε  και κανένας δε φρόντισε να καλύψει έγκαιρα τη θέση..

Σταματάω εδώ γιατί  έμαθα  πολλά ευτράπελα και μακάβρια, τα οποία δεν θέλω πρωινιάτικα να τα μεταφέρω ραδιοφωνικά …

Άλλωστε πολλά γράφονται καθημερινά , στα τοπικά  ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης..

Συζήτησα το θέμα με πολλούς,  είτε είχαν την ευθύνη για τη λειτουργία του κοιμητηρίου κατά το παρελθόν, είτε την έχουν σήμερα.

Μίλησα και με τον Δήμαρχο Πρέβεζας τον κ. Γεωργάκο…

Όλοι συμφωνούν  ότι η κατάσταση στο κοιμητήριο είναι οριακή και πλέον θα πρέπει να εφαρμοστεί με αυστηρότητα  ο κανονισμός λειτουργίας που προβλέπει τουλάχιστον στο νέο τμήμα, να γίνεται εκταφή μετά την 5ετία , αφού αυτό είναι μονόδρομος..

Παράλληλα, όπως μου ειπώθηκε ,  θα αξιοποιηθεί το υπάρχον οστεοφυλάκιο και θα γίνει προσπάθεια καταγραφής των τάφων που είναι πάνω από 50 ετών , με στόχο να εξοικονομηθεί  χώρος για το μεσοδιάστημα ..

Απώτερος στόχος της νέας δημοτικής αρχής,  μου δήλωσε ο κ. Γεωργάκος, είναι σύντομα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου, σύγχρονου κοιμητηρίου,  στο χώρο που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό και γι’ αυτό το λόγο έδωσε οδηγίες για την επικαιροποίηση των μελετών, προκειμένου να αποσταλούν προς έγκριση…

Αυτά μου είπε ο Δήμαρχος και δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τις προθέσεις του….

Δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι δεν θα  μείνουμε για μια ακόμη φορά  μόνο στις διαπιστώσεις και τις υποσχέσεις.

Ελπίζουμε ότι η παρούσα δημοτική αρχή , αφού εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαβούλευσης, ότι θα τολμήσει  να κάνει αυτό που δεν έκαναν  οι προκάτοχοι τους και  να δρομολογήσει τη ΛΥΣΗ που όλοι οι πολίτες περιμένουν εδώ και 2-3 δεκαετίες..

Εμείς εδώ θα είμαστε, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα επιβραβεύουμε τις  θετικές πρωτοβουλίες , αλλά αν διαπιστώσουμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ αναβολές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις ,να είστε σίγουροι ΚΥΡΙΟΙ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ , ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί στην κριτική μας…Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.