Το ραδιοφωνικό σχόλιο της εβδομάδας (11-11-20) από τον Βασίλη Ιωάννου: «Μεγάλο το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων και ετοιμόρροπων κτισμάτων»

Διαβάστε το σχόλιο της εβδομάδας:

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο, έφερε για μία ακόμη φορά στην επικαιρότητα – με τον πιο τραγικό θα έλεγα τρόπο – το μεγάλο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων και επικίνδυνων κτιρίων, διατηρητέων και μη, που αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές πόλεις.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.  Υπολογίζεται  ότι σε ολόκληρη τη χώρα  είναι  περισσότερα από 20.000 τα ετοιμόρροπα ή παρατημένα κτίσματα .

Αυτά, αφενός αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, αφετέρου σε πολλές περιπτώσεις αυτά μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες, χρησιμοποιούνται από παραβατικά άτομα, ενώ είναι και θέμα αισθητικό…

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, είναι πως την ευθύνη για τα κτίρια αυτά φέρουν  αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες τους.

Η ιδιοκτησία βέβαια ποικίλει στα διάφορα κτίσματα (σπίτια, αποθήκες, μαντρότοιχοι κλπ) .

Υπάρχουν κτίρια που ανήκουν σε φορείς του κεντρικού κράτους, όπως πχ τα  στρατόπεδα, οι παλιές φυλακές, υπάρχουν κτίσματα που ανήκουν στους Δήμους, όπως τα παλιά σχολεία, αλλά  τα περισσότερα τα οποία ανήκουν σε έναν ή περισσότερους ιδιώτες.

Όλοι αυτοί οφείλουν να αντιληφθούν ότι αν από κάποια αιτία φύγει ένα μάρμαρο ή ένα κεραμίδι ή ακόμη χειρότερα καταρρεύσει τμήμα ενός  κτιρίου και τραυματίσει κάποιον, η ευθύνη ανήκει  αποκλειστικά στον ιδιοκτήτη.

Και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα άμεσα. «Τώρα που το σίδερο καίει»…

Θεωρώ ιδιαίτερα επίκαιρη και εύστοχη την πρόταση του Περιφερειακού Συμβούλου και μέλους του ΔΣ του ΤΕΕ Ηπείρου κ.  Δημ. Παππά- την οποία και προσυπογράφω- ο Δήμος να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν την τριμελή επιτροπή ετοιμόρροπων, που προβλέπεται από τον νόμο και να ξεκινήσει αυτοψίες στα κτίρια που είναι ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα,  πρώτα από τα κρατικά και τα δημοτικά. Άλλωστε αυτή την περίοδο, εξ όσων γνωρίζω, οι μηχανικοί του Δήμου και της Περιφέρειας δεν έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας.

Ψάχνοντας τις τελευταίες ημέρες το θέμα, πληροφορήθηκα ότι από τα αρμόδια Υπουργεία έχει δοθεί παρόμοια εντολή, ώστε να ξεκινήσει  η καταγραφή και η σήμανση των ετοιμόρροπων κτιρίων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που θα διαθέσει εθελοντές μηχανικούς.

Την ίδια μάλιστα περίοδο που θα γίνεται  η καταγραφή των κτιρίων, θα ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις για να επικαιροποιηθεί το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ετοιμόρροπα κτίρια (είναι από το  1929), ώστε να υπάρξει η δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων, είτε για  επισκευή είτε για την κατεδάφιση τους.

Ειδικότερα για όσα κτίρια χρήζουν επισκευής, αφορά κυρίως διατηρητέα, το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο φορέας της επέμβασης θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, μέχρι την αποπληρωμή της δαπάνης από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου.

Την όλη επιχείρηση, σύμφωνα με τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πρόκειται  να αναλάβουν οι Δήμοι και ως πηγές χρηματοδότησης όλου αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος θα είναι  το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία του Δημοσίου.

Ευχόμαστε αυτές οι εξαγγελίες σύντομα να δρομολογηθούν και να αποδώσουν, ώστε να μη χρειαστεί το θέμα να επανέλθει στην επικαιρότητα μετά από κάποιον σεισμό και την απώλεια  συνανθρώπων μας.

Ειδικότερα για τον νομό και την πόλη της  Πρέβεζας, που υπάρχουν δεκάδες τέτοιων κτιρίων, ελπίζουμε οι Δημοτικές Αρχές να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Εμείς εδώ είμαστε, θα το παρακολουθούμε από κοντά, ελπίζοντας ότι όλοι οι αρμόδιοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και δε θα χρειαστεί να επανέλθουμε..

 Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24061 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.