Το προσφυγικό και ο καταυλισμός του Κατσικά συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Για θέματα που σχετίζονται με τον καταυλισμό προσφύγων στον Κατσικά, ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη το βράδυ.

Στην ενημέρωση του ο Δήμαρχος έθεσε και πάλι ως κυρίαρχα τα θέματα της υγιεινής και της ασφάλειας στον καταυλισμό, υπενθύμισε πως από την πρώτη στιγμή τόσο ο Δήμος όσο και όλοι οι φορείς επέμεναν ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος, χαρακτήρισε «πολιτική ενέργεια» την αποχώρηση του Δήμου από το Τοπικό Συντονιστικό Όργανο -καθώς δεν εισακούετε στα σοβαρά θέματα που έχει θέσει εξ’ αρχής – και τόνισε πως «ανεξαρτήτως της αποχώρησης μας από το Συντονιστικό, εξακολουθούμε να είμαστε παρόντες στο χώρο, στο πλαίσιο της διάθεσης αλληλεγγύης που έχουμε για τους πρόσφυγες και της ευθύνης προστασίας των δημοτών μας».

Όπως είπε ο κ. Μπέγκας «σήμερα φτάσαμε σε μια κατάσταση όπου δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η έλλειψη οργάνωσης στον καταυλισμό. Λέμε πως πρέπει να καταργηθεί ο καταυλισμός των σκηνών, να διερευνηθούν και να καταγραφούν όλοι οι κλειστεί χώροι. Οφείλει η κυβέρνηση να διασπείρει σε  στεγασμένους χώρους τους πρόσφυγες και εμείς να δείξουμε μια ρεαλιστική λογική και να πούμε να μείνει ως εφεδρεία για έκτακτη ανάγκη ο Κατσικάς.  Αλλά να μην ξεπερνάμε τα  200-300 άτομα που θα φιλοξενεί κάθε φορά και αυτούς με τη λογική της άμεσης μετεγκατάστασης σε στεγασμένους χώρους».

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους πως απέστειλε επιστολές στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ζητώντας να γίνει άμεσα έλεγχος στον καταυλισμό για τις συνθήκες υγιεινής, από τους αξιόπιστους δημόσιους φορείς, δηλαδή τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ηπείρου, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Ιατρικό Σύλλογο.

Επίσης απέστειλε επιστολή στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο ζητώντας να αυξηθεί η φύλαξη των ΤΟΛ, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί παραβιάσεις σε χώρους όπου φυλάσσεται κρίσιμο αρχειακό υλικό υπηρεσιών του Δήμου.

 

Συνάντηση με περιφερειάρχη και αποφάσεις για αποχέτευση, τουαλέτες και ντουζιέρες

Παρά την αποχώρηση από το Συντονιστικό, ο Δήμος είναι παρών στον καταυλισμό και συνεχίζει να βοηθάει. «Δεν είμαστε περιπατητές στον καταυλισμό για να δηλώνουμε την παρουσία μας στις κάμερες, είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά και να προστατεύσουμε τους δημότες μας , θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί από τον κίνδυνο επιδημιών», όπως είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου με τον περιφερειάρχη Ηπείρου  (την Τετάρτη το μεσημέρι), στον οποίο ο κ. Μπέγκας παρέδωσε τη μελέτη που έχει εκπονήσει η ΔΕΥΑΙ για το αποχετευτικό του καταυλισμού και όπως είπε: «συμφωνήσαμε να βρούμε τον τρόπο να το κατασκευάσουμε. Θεωρούμε πως είναι το μοναδικό στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε και δικούς μας πόρους, γιατί έχει σχέση και με την προστασία της υγείας των προσφύγων αλλά και των δημοτών μας».

Επίσης συμφωνήθηκε η περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες και ο Δήμος να συνδράμει, για να κατασκευαστούν ντουζιέρες και τουαλέτες στο χώρο.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες του Δήμου, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Κατσικά και δημοτικοί σύμβουλοι συνδράμουν στον καταυλισμό. Ο Δήμος βοήθησε για να στηθούν έστω αυτές οι στοιχειώδης υποδομές, συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, φροντίζει για την αποκομιδή των  σκουπιδιών, φροντίζει για το νερό και έκανε τη μελέτη της αποχέτευσης, ενώ θα κατασκευάσει και παιδική χαρά για να παίζουν τα προσφυγόπουλα. Ο Δήμος συνεχίζει να προσπαθεί να πετύχει σημαντικές συμφωνίες κι έτσι εγκαταστάθηκε στον καταυλισμό ως προσφορά συμπολίτη μας κοντέινερ που χρησιμοποιείται ως ιατρείο και αναμένεται ένα δεύτερο κοντέινερ για να χρησιμοποιηθεί ως αναρρωτήριο κι επίσης αναμένεται η εγκατάσταση του hangar από τα παιδικά χωριά ΣΟΣ.

«Παρεμβαίνουμε επικουρικά και κάνουμε ότι μπορούμε. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους στην κυβέρνηση. Ο Δήμος και οι άλλοι φορείς της περιοχής επικουρούμε. Δεν μπορούμε όμως να αναλάβουμε όλο το βάρος του προσφυγικού. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

 

Ευχαριστώ στους Γιαννιώτες – υπομονή στους πρόσφυγες

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ευχαρίστησε για άλλη μία φορά από το «βήμα» του Δημοτικού Συμβουλίου όλους τους πολίτες των Ιωαννίνων και κυρίως τους κατοίκους του Κατσικά, που δείχνουν την έμπρακτα την αλληλεγγύης τους.

Ταυτόχρονα όμως με αφορμή τον αποκλεισμό της Εγνατίας και τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων στον καταυλισμό, ο κ. Μπέγκας τόνισε πως «θα πρέπει και οι πρόσφυγες να επιδείξουν υπομονή. Ο Δήμος είναι στο πλευρό τους και αφενός βοηθάει όπως μπορεί και αφετέρου αναδεικνύει τα μείζονα ζητήματα προς την κυβέρνηση. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι όμως, πως υπάρχουν πολλές δυσκολίες σε μια κατάσταση που είναι έκτακτης ανάγκης και να βοηθήσουν και οι ίδιοι στη διαχείριση της».

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23924 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.