Το πρόγραμμα ELENA- Η ενεργειακή αναβάθμιση, οι αλλαγές στον οδοφωτισμό του Δήμου και μια συμμαχία από τα παλιά που έρχεται στο προσκήνιο


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας αναπτύχθηκαν έντονες αντιδράσεις και οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυρίως της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης στην συζήτηση του θέματος- Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας και έγκριση τευχών διακήρυξης του έργου».

Το έργο που ενδιαφέρει άμεσα τον Δήμο Πρέβεζας και τον εντάσσει σ’ ένα ευρύτερο σχεδιασμό για εξοικονόμηση πόρων , ενεργειακή αναβάθμιση και αλλαγές λαμπτήρων στο οδοφωτισμό είναι έργο της Περιφέρειας Ηπείρου, που θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και άλλοι όμοροι Δήμοι της Ηπείρου όπως των Ιωαννιτών αλλά και Νοσοκομεία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Για τον Δήμο Πρέβεζας το έργο αφορά συντήρηση και λειτουργία του συστήματος και των υποδομών του συνόλου του οδικού και αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού, από το σημείο σύνδεσης του ηλεκτρικού δικτύου με τη παροχή της ΔΕΗ στο μετρητή, και μετά, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου και συνοδευτικών έργων, δηλαδή στην αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων από αντίστοιχα νέας τεχνολογίας με σημαντικά μικρότερη κατανάλωση, στην αποκατάσταση των βλαβών/φθορών που αφορούν στις υποδομές του εν λόγω δικτύου και σε λοιπά συνοδά έργα, στην αναβάθμιση, συντήρηση και εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του δικτύου αυτού, καθώς και στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος τηλεδιαχείρισης και ελέγχου της λειτουργίας του.

Το έργο που κοστολογείται στο προϋπολογισμό του  στο ποσό των 8.956.139 €, συμπεριλαμβάνει και το κατασκευαστικό κόστος που ανέρχεται  στο ποσό των 5.638.422 €.

Η περίοδος λειτουργίας του εν λόγω έργου φτάνει έως και τα δώδεκα έτη, ενώ ο Δήμος Πρέβεζας καλείται να καλύψει την δαπάνη του έργου μέσω ανταποδοτικών τελών.  Τα δώδεκα έτη ως χρονικό όριο, όπως τονίστηκε άλλωστε και από το Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Γεωργούλη, σίγουρα δεσμεύει και τις επόμενες Δημοτικές αρχές…

Τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος όσο και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και στενός συνεργάτης του  Δημάρχου, κ. Δαρδαμάνης, υπερασπίστηκαν με πάθος και μέχρι τέλους το προχώρημα του συγκεκριμένου project.

Μάλιστα δεν δίστασαν να υψώσουν τους τόνους και να απαντήσουν  στον κ. Κορωναίο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης Μπαίλη ,  στον πρώην Δήμαρχο και τους έτερους συμβούλους της παράταξης κ. Γιαννουλάτο και Πιππιλίδη, οι οποίοι έθεσαν κρίσιμα ερωτήματα τόσο για την επανεξέταση όλων των στοιχείων της σύμβασης όσο και για το ρόλο του ιδιώτη ο οποίος θα διαχειρίζεται ουσιαστικά λεφτά του Δήμου μέσω ανταποδοτικών.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Μπαίλης αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ο Δήμος Πρέβεζας σε όλες τις αλλαγές σε λαμπτήρες που προβαίνει  και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και τώρα τις αντικαθιστά με λάμπες led ,ανεξαρτήτως του εν λόγω προγράμματος, επομένως δεν είναι πρώτη φορά που θα τοποθετηθεί τέτοιος φωτισμός στην Πρέβεζα , ενώ τόνισε ότι στην συνεδρίαση κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται και υπάλληλοι των εν λόγω υπηρεσιών του Δήμου που είναι ειδικοί και μπορούν να ενημερώσουν καλύτερα.

Ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από την στάση του κ. Νίτσα και της παράταξης «Ανάπτυξης Τώρα», η οποία στήριξε με την ψήφο της το εν λόγω σχεδιασμό και έργο, δίνοντας έτσι την πολυπόθητη πλειοψηφία που απαιτούνταν στην Δημοτική αρχή.

Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες μπορεί όμως και όχι. Σίγουρα σε πολλούς θύμισε την παλιά συμμαχία που πήγαινε να  δημιουργηθεί μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών μεταξύ των παρατάξεων Γεωργάκου- Νίτσα- Ροπόκη. ( Να τονίσουμε εδώ ότι ο κ. Ροπόκης γι’ άλλη μια φορά στήριξε την Δημοτική Αρχή σ’ ένα δύσκολο θέμα και μια  δύσκολη ψηφοφορία… Μένει να δούμε αν ο  κ. Γεωργάκος εκτιμήσει αυτή την τελευταία κίνηση του αντιδημάρχου του και σταματήσει τις τρικλοποδιές συνεργατών του προς τον κ. Ροπόκη στα απορρίμματα…. .)

 

Η αναβίωση ωστόσο του παραπάνω σχήματος φαίνεται πως είναι πρόσκαιρη και πιθανότατα δε θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Βέβαια στην τοπική αυτοδιοίκηση ποτέ μην λες ποτέ, έχουμε δει άλλωστε πολλά στο παρελθόν στην Πρέβεζα σε τοπικό επίπεδο στις συνεργασίες αιρετών….

Η πλευρά του κ. Νίτσα  τόνιζε βέβαια στο τέλος της συζήτησης, ότι μετά από αυτή την ψηφοφορία και την δέσμευση που πείρε από την πλευρά του Δημάρχου η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον τελευταίο για την πορεία του έργου.

Την ενημέρωση για το εν λόγω έργο έκανε ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ντίνος Παπαπολύζος (Διευθύνοντας Σύμβουλος της εταιρείας TREK Development Α.Ε.)

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εν λόγω  ενημέρωση έγινε αρκετά πρόχειρα έως και «μπακαλίστικα» από πλευράς του μελετητή… ήταν επομένως αρκετά «λήψη» βγάζοντας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους μια πίεση να πάρουν εδώ και τώρα μια απόφαση υπέρ του συγκεκριμένου προγράμματος.  Ούτε διαφάνειες λοιπόν , ούτε  κάποιο power point με στοιχεία και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του προγράμματος, μόνο ένας πίνακας που μοιράστηκε μαζί με τις εισηγήσεις στις παρατάξεις και τους Συμβούλους υπήρχε με δεδομένα από το μακρινό 2015…. Γεγονός αρκετά αρνητικό για ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Ο Θανάσης Ανωγιάτης εκ μέρους της παράταξης « Στροφής στο Μέλλον» μάλιστα όταν ο κ. Παπαπολύζος έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο να χαθεί το εν λόγω πρόγραμμα επειδή λήγει στις 30 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης, έκανε λόγω για ενδεχόμενο εκβιασμού από πλευράς μελετητή… Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του  στο κομβικό σημείο για τη διαδικασία αποπληρωμής, αν δηλαδή θα δεσμεύει ο ανάδοχος ανταποδοτικά τέλη ή θα γίνει με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων( στην περίπτωση των νοσοκομείων που εντάσσονται στο ίδιο πρόγραμμα έχουμε την διαδικασία με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.), ενώ υποστήριξε ότι η μελέτη έγινε με βάση το επιθυμητό και όχι με το τι πληρώνει πραγματικά ο Δήμος.  Ο δε πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και νυν δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Μπαίλη κ. Γιανουλάτος απάντησε στο κ. Παπαπολύζο  λέγοντας ότι τέτοιο ενδεχόμενο να χαθεί το πρόγραμμα  δεν υπάρχει γιατί άλλοι δήμοι που έχουν επίσης ενταχθεί βρίσκονται πιο πίσω από τον Δήμο Πρέβεζας στην εν λόγω διαδικασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ιωάννινα.

Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης( Δημοτική Συνεργασία και Στροφή στο Μέλλον) στήριξαν κοινή πρόταση έτσι ώστε το θέμα να ξαναεξεταστεί σε βάθος και να ξαναέρθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόταση που τελικώς δεν πέρασε και μειοψήφησε.

Αν δούμε την στάση συνολικά της υπόλοιπης αντιπολίτευσης καμία από τις παρατάξεις δεν διαφώνησε ούτε στην εξοικονόμηση πόρων , ούτε στην ενεργειακή αναβάθμιση και στο νέο αποτύπωμα που πρέπει να υπάρξει στο φωτισμό συνολικά στον Δήμο Πρέβεζας.

Πιο συγκεκριμένα η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την πρότασή της που χαρακτηρίζεται από τη βασική της αρχή να μην αναλαμβάνουν ιδιώτες υπηρεσίες του Δήμου, πρόταση την οποία στήριξε και ο Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας, Μιχάλης Γεωργούλης. Μια πρόταση που στο πυρήνα  της δεν αμφισβητούσε την αλλαγή των λαμπτήρων π.χ ή ένα καλύτερο δίκτυο φωτισμού που χρειάζεται η πόλη της Πρέβεζας αλλά το σταμάτημα της λογικής παραχώρησης στρατηγικών παροχών και δικτύων του Δήμου σε ιδιώτες. Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκαν οι κ.κ Κύρλας και Κυριαζής.

Κρίσιμα ερωτήματα έθεσε όμως και ο επικεφαλής και Δημοτικός Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας, Μιχάλης Γεωργούλης. Ένα από αυτά αφορούσε το κόστος του έργου και πως υπολογίζεται αυτό, αλλά επίσης τι θα γίνει με το νέο σχέδιο πόλης αν προβλέπεται δηλαδή στην σύμβαση του συγκεκριμένου έργου ο ενδεχόμενος νέος σχεδιασμός του σχεδίου πόλεως.

Το συγκεκριμένο θέμα αν και ήρθε στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη και πέρασε κατά πλειοψηφία, είχε είδη εγκριθεί και από την αρμόδια οικονομική επιτροπή σε παλιότερη συνεδρίαση.

Όμως δεν πρόκειται να το ξαναδούμε για καιρό ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας ή σε άλλη αρμόδια Δημοτική επιτροπή, διότι πλέον τις τύχες του αναλαμβάνει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών κ. Ακρίβης «αποδομώντας» το αφήγημα του Δημάρχου κ. Γεωργάκου αλλά και του κ. Δαρδαμάνη ότι το θέμα θα ξανασυζητηθεί άμεσα….

Από το εν λόγω πρόγραμμα έχει φύγει ένας  άλλος  όμορος Δήμος από την Ήπειρο το τελευταίο διάστημα αρνούμενος να ενταχθεί , αυτός της Άρτας.

Τέλος στην σύμβαση γίνεται αναφορά στην δημιουργία επιτροπής που θα εποπτεύει το έργο με την πλειοψηφία να έχει στην αρμόδια επιτροπή η Περιφέρεια Ηπείρου με 3 άτομα έναντι 2 άτομα από πλευράς Δήμου Πρέβεζας…

Ευελπιστούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα η ενεργειακή αναβάθμιση άλλωστε είναι στοίχημα και ορθώς ο Δήμος την στηρίζει , όπως είναι επιτακτική ανάγκη και η αύξηση του φωτισμού ειδικά σε φτωχές γειτονιές που το έχουν ανάγκη αλλά και στα χωριά του Δήμου μας, αλλά ευελπιστούμε κιόλας να μην ψάχνουμε σε λίγα χρόνια την εν λόγω σύμβαση σε συρτάρια «γραφείων» στο Δήμο και δεν την εντοπίζουμε, όπως έγινε παλιότερα με την αντίστοιχη σύμβαση Δήμου- Περιφέρειας και Ιδιώτη για την μονάδα απορριμμάτων στα Ιωάννινα…Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3347 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.