Το “κανόνι” της Thomas Cook και οι επιπτώσεις στην περιοχή του νομού Πρέβεζας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26/9 στις 10 π.μ στα γραφεία του επιμελητηρίου Πρέβεζας, παρουσία του προέδρου κ. Μπούρη, συνάντηση-σύσκεψη ενημέρωσης φορέων και εκπροσώπων ενώσεων του επιχειρείν στο κλάδο του τουρισμού στο ν. Πρέβεζας, ύστερα από την πρωτοβουλία- κάλεσμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας και πρώην υφυπουργού Κώστα Μπάρκα.

Αφορμή της συγκεκριμένης συνάντησης ήταν το κρίσιμο θέμα της πτώχευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού  Thomas Cook και των ζημιών και επιπτώσεων που άφησε σε τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Ο κ. Μπάρκας ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της συζήτησης ότι « οι λόγοι της συνάντησης δεν είναι αντιπολιτευτικοί αλλά καταγραφής και ενημέρωσης», ενώ στο κλείσιμο του τόνισε «ότι θα περιμένει και τις ανακοινώσεις των συνομοσπονδιών για τις περεταίρω ενέργειες που θα αναλάβει σε κεντρικό επίπεδο».

Μέσα από τη λεπτομερειακή ανάλυση του  αντιπρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων Πάργας κ. Θοδωρή Στέλιου σκιαγραφήθηκε το ύψος των ζημιών στην περιοχή της Πάργας( όπου μόνο εκεί παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν συμβόλαια της συγκεκριμένης εταιρείας) μεταφέροντας παράλληλα και τον καθησυχασμό του για την επόμενη μέρα των τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μετά το συγκεκριμένο «κανόνι» .

Επίσης  ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος την ανάγκη η πολιτεία να επέμβει βοηθώντας ειδικά τους επαγγελματίες που θα κληθούν το επόμενο διάστημα πέρα από τον φόρο των συμβολαίων που πρέπει να καταβάλουν, να διαχειριστούν και «τον άγχος της κάλυψης τιμολόγησης» που  είναι πλέον ορατός.

« 16 με 20 επιχειρήσεις στην Πάργα στο κλάδο του τουρισμού είχαν συμβόλαια με την συγκεκριμένη εταιρεία. Μεταξύ αυτών περίπου 10 εταιρείες στο τομέα των ενοικιαζόμενων δωματίων και 6 ξενοδοχειακές μονάδες….».

« Μια εταιρεία Κολοσσός που όμως κατέρρευσε… αφήνει πίσω της προβλήματα. »

« Είναι πολύ νωρίς όμως να παραθέσουμε όλα τα αναλυτικά στοιχεία».

Και ο κ. Ευθυμίου όμως ως Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ) μίλησε για τις ευθύνες της πολιτείας το επόμενο διάστημα, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί άμεσα σε οικονομικό επίπεδο.

Επίσης στάθηκε στο γεγονός ότι τουριστικά καταλύματα στην περιοχή της Πάργας δεν είχαν ασφαλίσει τα συμβόλαια τους με αποτέλεσμα  να χάσουν την ευκαιρία διεκδίκησης ποσού αποζημίωσης μετά την εν λόγω κατάρρευση.

Αναλυτικός όμως ήταν και ο πρόεδρος Ξενοδόχων Πάργας       κ. Παππάς  στην τοποθέτηση του, ο οποίος ανέλυσε το ιστορικό της εταιρείας που κατέρρευσε αλλά και την δράση της στην περιοχή μας.., τις θυγατρικές εταιρίες που είχε στην κατοχή της , το έτος ίδρυσης της αλλά και τις άλλες δραστηριότητες της.( αεροπορικές εταιρίες κτλπ.).

« Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πλάνο αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων, ένα συντονισμός απευθείας του υπουργείου με τις ενώσεις σε κεντρικό επίπεδο, τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τις περιφέρειες  ..»

 

« Η ασφάλιση τέτοιων συμβολαίων μπορεί να είναι μια λύση αν και το ποσό σε πολλές των περιπτώσεων είναι αρκετά υψηλό και πλήττει τους επαγγελματίες» .

Ο κ. Παππάς αφού έκανε και αυτός μια εκτίμηση για το ποσό των ζημιών στην περιοχή της Πάργας πρόσθεσε την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας νέας κουλτούρας που πρέπει να έχουν οι  ξενοδόχοι .

Κλείνοντας ο πρόεδρος της Ένωσης είπε ότι για την περιοχή της Πάργας έχουν  αντικατασταθεί όλα τα συμβόλαια της Thomas Cook.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Ιωάννης Μπούρης, ο Γενικός Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), Δημήτρης Ευθυμίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάργας, Ευθύμιος Παππάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, Κώστας Ανατολιωτάκης, ο Πρόεδρος της Νέας Ένωσης Ξενοδόχων Πρέβεζας, Πολύκαρπος Χαλκίδης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πάργας, Θεόδωρος Στέλιος και η κα Αγγελική Κωνσταντινίδη, η οποία είναι μέλος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών.

Ρεπορτάζ- φωτογραφίες : Χρήστος Τσούτσης.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3082 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.