Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία Ν.Πρέβεζας – Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ν.Πρέβεζας για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ολοκληρώθηκε  η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Παιδείας για την ιδιωτική Εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη πρώτη στιγμή, με την παρουσία του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα δήλωσε τη ριζική αντίθεση του στη νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης, που υπηρετεί κατ’ αποκλειστικότητα τα ιδιοτελή συμφέροντα των σχολαρχών και συντάχθηκε καθ’ υπόδειξη του

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ν.Πρέβεζας για την τροπολογία διορισμού Διευθυντών Εκπαίδευσης

Αρκούσε μια απλή κίνηση κι αυτή έγινε με την κατάθεση της τροπολογίας για την παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τον διορισμό νέων, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό που ήταν πάντα· ένα κόμμα γαντζωμένο με νύχια και δόντια στην εξουσία. Ένας μηχανισμός εξουσίας με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τον αυταρχισμό, την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό.

Μεσούντος του θέρους και μόλις ένα μήνα μετά τη δική της απόφαση για παράταση της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση εισάγει εξαίφνης τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης με εντελώς αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.

Είχε άφθονο χρόνο στη διάθεσή της η κυβέρνηση να διαμορφώσει το δικό της θεσμικό πλαίσιο και να ορίσει τα κατάλληλα -κατά τη ΝΔ- κριτήρια προκειμένου να επιλεγούν νέα στελέχη εκπαίδευσης. Δεν το έπραξε όμως ούτε αυτό. Προτίμησε να διαχειριστεί το θέμα με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο: «επιλέγω τους αρεστούς και τους χρίζω αρίστους».

Έτσι, ακύρωσε τη νομοθετημένη αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4547/2018 με Συμβούλια Κρίσης, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Και προχωρεί σε μια διαδικασία διορισμού χωρίς κριτήρια, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, μέσω ενός Συμβουλίου Επιλογής πλήρως ελεγχόμενου από το υπουργείο Παιδείας και με αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Όπως είχε πράξει άλλωστε και το 1990 και το 2004.

Επιπλέον ξηλώνει, με συνοπτικές διαδικασίες, τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, λίγους μόνο μήνες πριν τη λήξη της θητείας τους, προφανώς για να στελεχωθούν και αυτά με «αρεστούς» στο υπουργείο, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο στην επιβολή μιας σκληρής πολιτικής που επίκειται να εφαρμοστεί στα εργασιακά των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία με αυτή την αντιδημοκρατική και αντιπαιδαγωγική της απόφαση, γυρίζοντας το ρολόι της εκπαίδευσης στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Μια απόφαση που θα στιγματίσει ανεπανόρθωτα το σύντομο πέρασμά της από το υπουργείο Παιδείας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με Υπουργείο και σχολάρχες, αναδεικνύοντας την ταξική φύση του νομοσχεδίου, την ένταξη του στην ακολουθία πολιτικών της ΝΔ που υπονομεύουν το Δημόσιο Αγαθό της Παιδείας και την ειδική, Συνταγματικά προστατευόμενη, δημόσια λειτουργία της Εκπαίδευσης.

Η Κυβέρνηση με ιδεοληπτική συνέπεια, μεθοδεύει τη θεσμοποίηση του νεοφιλελευθερισμού ως μοναδικού κανόνα στην οργάνωση και ρύθμιση κοινωνικών λειτουργιών. Το νομοσχέδιο υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης…», δεν κρύβει τον σκοπό του: συμπίεση, ακρωτηριασμός και απάλειψη κάθε θεσμικής και ρυθμιστικής λειτουργίας που εμπεριέχει τις αξίες και αρχές του Δημόσιου / Κοινωνικού έναντι της πρωτοκαθεδρίας της αγοράς, της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Με το νομοσχέδιο της η Κυβέρνηση όντως καινοτομεί. Διαστρέφει την έννοια της συνταγματικής υποχρέωσης της εποπτείας, μεταλλάσσει την δημόσια φύση της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε απλή επιχειρηματική δραστηριότητα, μετατρέπει τη γνώση σε συσκευασίες εμπορεύσιμων προϊόντων και τις ιδιωτικές σχολικές μονάδες σε πολυκαταστήματα. Εν ονόματι της απελευθέρωσης από κάθε δημόσια λειτουργία εποπτείας υπονομεύει εμπεδωμένες αρχές και πρακτικές που εγγυώνται την ισοτιμία τίτλων σπουδών.

Η «ευελιξία» και η «ελευθερία» επιστρατεύονται για να τεκμηριώσουν τη διαρκή μέριμνα της νεοφιλελεύθερης ΝΔ: νόμοι και θεσμοί υπηρετούν τις ιδιοτελείς σκοπιμότητες κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η κοινωνική δέσμευση της ΝΔ. Γι’ αυτό νομοθετεί με κυνισμό την ελευθερία απολύσεων εργαζομένων εκπαιδευτικών, την καθιέρωση άτεγκτων όρων πειθάρχησης και χειραγώγησης τους, αγνοώντας επιδεικτικά την κοινή πολιτική παράδοση της έννοιας του εκπαιδευτικού λειτουργού.

Όσα δεν κατάφεραν οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης με την επιβλητική συνδρομή εποπτεία της Τρόικα, όσα με αγώνα απέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ επί μνημονίου επανέρχονται τώρα με τη κυβέρνηση ΝΔ. Πρόκειται για συνεπή μεταρρυθμιστική προσπάθεια με σταθερό αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό προσανατολισμό.

Οι ειδικές σχέσεις ΝΔ – επιχειρηματιών αποκαλύφθηκαν εν μέρει από τα όσα έγιναν γνωστά σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΝΔ από σχολάρχες. Οι «Μένουμε Ευρώπη» αγνοούν βασικές αρχές της τρέχουσας ευρωπαϊκής και διεθνούς πρακτικής για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η απαγόρευση χρηματοδότησης από επιχειρήσεις, νομοθετημένο πλέον από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το 2017.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στηριγμένος στις σχέσεις του με τον κόσμο της εργασίας και της γνώσης, προσηλωμένος στην Δημοκρατική υπεράσπιση και ανάπτυξη δικαιωμάτων, συλλογικών δημόσιων αγαθών δεσμεύεται να καταργήσει όσα η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση καταφέρει να νομοθετήσει.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.