«Τι είναι η Σχολική ετοιμότητα»- Πρότυπο Κέντρο Λογο-εργοθεραπείας Σωτηροπούλου Ροδάνθη


Γράφει η Έφη Καρίπογλου
Λογοθεραπεύτρια, επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου ειδικών θεραπειών στον Λούρο Πρεβέζης – πιστοποιημένη και εξουσιοδοτημένη στην εφαρμογή του Α-ΤΕΣΤ (έλεγχος σχολικής ετοιμότητας)

Όλοι οι γονείς ανησυχούν εάν το παιδί τους καταφέρει να αντεπεξέλθει στην πρώτη δημοτικού. Αν είναι έτοιμο να διδαχθεί τα μαθήματα του δημοτικού σχολείου (ανάγνωση, γραφή, αριθμητική).

Πως γνωρίζουμε αν έχει σχολική ετοιμότητα; Τι είναι, λοιπόν,  η σχολική ετοιμότητα; 

Η σχολική ετοιμότητα είναι η συνολική ωριμότητα του παιδιού και ορίζει αν είναι έτοιμο να πάει πρώτη δημοτικού. Πρέπει, δηλαδή,  να έχει αποκτήσει συγκεκριμένες δεξιότητες και γνώσεις σε τρεις κυρίους τομείς: 

  1. Σωματική ετοιμότητα,  όπου αφορά την ανάπτυξη της αδρης και λεπτής κινητικότητας, παγίωση πλευριωσης, προσανατολισμός και συγκέντρωση-οργάνωση. 
  2. Κοινωνική και συναισθηματική ετοιμότητα : είναι η ικανότητα αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων, ικανότητα σύναψης και διατήρησης διαπροσωπικών σχέσεων και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. 
  3. Γνωστική ετοιμότητα, περιλαμβάνει:
  • την νοητική ικανότητα του παιδιού ( νοητικό δυναμικό , μνήμη,  ικανότητα σειροθετησης, οπτική-ακουστική αντίληψη και λογική/σύνθετη σκέψη) 
  • την προφορική ικανότητα (ορθή χρήση του λόγου,  αντίληψη και έκφραση λόγου με καλό επίπεδο περιγραφικής και αφηγηματικής ικανότητας με αρχή-μέση-τέλος)
  • την αναγνωστική ικανότητα (να συνδέει ήχους με λέξεις γιαπαράδειγμα ‘α’ όπως ‘αγελάδα ‘ , να αναγνωρίζει τα γράμματα και να αντιστοιχεί σωστά φωνηματα με γράμματα)

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην ενίσχυση και βελτίωση της σχολικής ετοιμότητας; 

Η σχολική ετοιμότητα είναι ένα σύνολο ικανοτήτων, επομένως θα πρέπει να ενισχύσουμε αυτές τις ικανότητες με ορισμένους τρόπους,  όπως : 

  • Παίξτε με τα παιδάκια σας παιχνίδια που βοηθούν στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων (παζλ, τουβλάκια, πλαστελίνη, ζωγραφική, κουκλοσπιτο, κουζινικα σκεύη,  παιχνίδια μνήμης) 
  • Διαβάστε βιβλία ή παραμύθια,  ζητήστε το νόημά τους ή φτιάξτε δικά σας παραμύθια με εικόνες ενισχύοντας τον περιγραφικό/ αφηγηματικό λόγο.  
  • Ενθαρρύνετε τα κοινωνικά να συναναστρέφονται με άλλα παιδιά σε παιδότοπους,  πάρκα, αθλητικές δραστηριότητες.  
  • Ακολουθήστε συγκεκριμένες ρουτίνες κατά την διάρκεια της ημέρας (ώρα ύπνου, φαγητού, παιχνιδιού).

Πρότυπο Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας Σωτηροπούλου Ροδάνθη

Πρέβεζα: Παναγή Τσαλδάρη 22

Πλατεία Λούρου -τηλ : 2682302027

Ανατολή Ιωαννίνων- τηλ: 6938835734

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2846 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.