Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της λειτουργίας των Τεχνικών Συμβουλίων

Τη διαμαρτυρία της εκφράζει η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το υπαρκτό πρόβλημα της λειτουργίας των Τεχνικών Συμβουλίων που δημιουργούσε τεράστιες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις μελετών, εκτιμώντας ότι η λύση που επιλέχθηκε δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων  έγκαιρα διαπίστωσε την αδυναμία συγκρότησης του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπ. Εσωτερικών, λόγω νομικών προβλημάτων. Η διαπίστωση αυτή προήλθε από το γεγονός ότι εκκρεμούσε σχεδόν ένα χρόνο η έγκρισή της μελέτη του μεγάλου  έργου της ΔΕΥΑΙ για την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης από το Συμβούλιο Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ίδιο συνέβαινε και με πολλά έργα σ’ όλη την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας έγκαιρα παρενέβη τόσο στο Υπουργείο Εσωτερικών, όσο  και στην Κ.Ε.Δ.Ε. και εγγράφως και επιχειρηματολογώντας τεκμηριωμένα  για τη λύση του προβλήματος, πρότεινε την μεταφορά της αρμοδιότητας στα Τεχνικά Συμβούλια  των Περιφερειών.

Και ενώ στο αρχικό σχέδιο του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπ. Εσωτερικών, το οποίο δόθηκε προς διαβούλευση, αποτυπωνόταν στο άρθρο 139 η λογική αυτή, μεταφέροντας την αρμοδιότητα στα Τεχνικά Σ/λια των Περιφερειών και την τελική έγκριση έδινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην εξέλιξη υπήρξε ένας αναιτιολόγητος αιφνιδιασμός.

Με έκπληξή η Δημοτική Αρχή διαπίστωσε ότι στο Ν. 4407/16, που αφορά ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Υπ. Εθνικής Άμυνας (!!!!!) και άλλες διατάξεις, συμπεριλήφθη τροπολογία σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα των εγκρίσεων των μελετών μεταβιβάζεται στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη Τεχνικού Συμβουλίου που συγκροτείται στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης με απόφαση του Συντονιστή της ή του ασκούντος καθήκοντα Γενικού Γραμματέα.

Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων υποστηρίζει πως το γεγονός αυτό δεν διευκολύνει καθόλου τις εξελίξεις σε σχέση με τις εγκρίσεις μελετών, διότι θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος για τη συγκρότηση του νέου οργάνου, άρα και σημαντικές νέες καθυστερήσεις. Ταυτόχρονα η επιλογή να μεταβιβαστεί μια ακόμη αρμοδιότητα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις –δηλαδή σε έναν φορέα του κεντρικού κράτους – και όχι στις Περιφέρειες – δηλαδή σε έναν φορέα της Αυτοδιοίκησης- δεν συνάδει με τη λογική της αποκέντρωσης της Διοίκησης.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23899 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.