Τάσος Παππάς στον Prisma 91,6: “Ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δεν απάντησε σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων.”

Την πολιτική επικαιρότητα σχολίασε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Ένωση Συντακτών Τάσος Παππάς.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν και οι μαθητές να επιστρέψουν στα σχολεία, “η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί τη φυσική παρουσία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η εκπαίδευση από το σπίτι είναι μόνο για έκτακτες περιπτώσεις και δεν μπορεί να γίνει μόνιμο καθεστώς, ωστόσο η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέσα που φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις ότι είχε αρκετές αστοχίες και από τις μάσκες, αλλά και την αστοχία του αριθμού των μαθητών σε μία αίθουσα.

Ενώ παγκοσμίως η τάση είναι να μειώνονται οι μαθητές ανά αίθουσα εδώ είχαμε αύξηση και αυτό λειτούργησε επιβαρυντικά στην όλη υπόθεση.

Αξίζει όμως να περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες για να δούμε αν θα πυκνώσουν τα φαινόμενα αντίδρασης από γονείς για την χρήση μάσκας τα παιδιά, ελπίζω αυτό το φαινόμενο να μη φουντώσει γιατί τέτοιου τύπου απόψεις κάνουν κακό συνολικά στην κοινωνία και βλάπτουν τους συνανθρώπους μας.

Ωστόσο πρέπει να παραδεχτούμε ότι η αρχική σύγχυση που επικράτησε με τις μάσκες στην αρχική φάση της πανδημίας έπαιξε ένα ρόλο στις αντιδράσεις,  πρέπει να πούμε όμως,  ότι ήταν μία πρωτοφανής κατάσταση και οι λοιμωξιολόγοι δεν ήταν σε θέση να κρίνουν με απόλυτη επάρκεια την κατάσταση, άλλαξαν άποψη, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια θεωρία συνωμοσίας, αλλά επειδή άλλαξαν τα δεδομένα, τα στοιχεία και η γνώση επί του θέματος.

Αυτό όμως που πρέπει να μας προβληματίσει δεν είναι το κίνημα της μάσκας πού δεν είναι τόσο “υπολογίσιμο”, αλλά εγώ φοβάμαι περισσότερο το κίνημα κατά των εμβολίων, που δεν έχει να κάνει με το εμβόλιο του κορονοϊου που ακόμα δεν έχουμε, αλλά γενικά με τα εμβόλια και αυτό δεν είναι ένα Ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο και αν πάρει διαστάσεις, οποιαδήποτε μέτρα και να  αποφασίζουν οι κυβερνήσεις, θα σκοντάφτουν στην επιμονή και την άγνοια διαφόρων που νομίζουν ότι ξέρουν καλύτερα από τους ειδικούς και τους επιστήμονες τι πρέπει να γίνουν σε καταστάσεις πανδημίας.”

Απαντώντας στο ερώτημα αν έπρεπε η χώρα μας να ανοίξει τα σύνορα της στον τουρισμό και την κριτική η οποία ακούστηκε, ο κύριος Παππάς είπε ότι “δυστυχώς η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός και λέω δυστυχώς γιατί μία οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό και τον επισιτισμό είναι μία οικονομία ευάλωτη, είτε σε πανδημία, είτε σε γεωπολιτικές κρίσεις, είτε ακόμα σε εντάσεις Εθνικού επιπέδου που διανύουμε αυτή τη στιγμή με την Τουρκία.

Ωστόσο το άνοιγμα της αγοράς θα μπορούσε να γίνει με πιο ομαλό, συγκροτημένο και επαγγελματικό τρόπο, καθώς δεν εφαρμόστηκαν υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι τουρίστες ήρθαν στη χώρα μας χωρίς να έχουν κάνει τα τεστ γιατί η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις οικονομικών παραγόντων είτε αυτή ήταν η τουριστική βιομηχανία, οι πλοιοκτήτες είτε οι αεροπορικές εταιρείες και μέσα σε δύο μέρες αύξησε την πληρότητα στα πλοία από το 65 στο 85%, 100% σε αεροπλάνα και υπέκυψε και στις πιέσεις της τουριστικής βιομηχανίας.

Αντιλαμβάνομαι ότι η χώρα δεν θα μπορούσε να μπει σε καραντίνα γιατί οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που βιώνουμε και θα βιώσουμε στο εγγύς μέλλον όμως επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ πιο οργανωμένα και αποτελεσματικά.”

Σχολιάζοντας την παρουσία του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη κάνοντας μία δημοσιογραφική προσέγγιση είπε πως είναι απαράδεκτο να δίνονται ερωτήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε αντιπολιτευόμενα μέσα μετά από 2 ώρες.

“Είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά κανάλια αφιερώνουν για τις συνεντεύξεις τύπου του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ τουλάχιστον μία άντε το πολύ μιάμιση ώρα, στη συνέχεια συνεχίζουν στο πρόγραμμά τους, συνεχίζει να μεταδίδει η ΕΡΤ, όμως ήταν Κυριακή μεσημέρι οι περισσότεροι πήγαν να φάνε, δεν θα έβλεπαν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά από μιάμιση ώρα.

Τα περισσότερα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ήταν αναστολές πληρωμών και μετάθεση στο μέλλον για κάποια μέτρα που θεωρούνται ευεργετικά για κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμό.

Μάλιστα τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν μόνο για το 2021, καθώς δεν υπήρξε δέσμευση ότι θα ισχύσουν και στο μέλλον. Το δεύτερο είναι ότι δεν ρωτήθηκε για αρκετά πράγματα όπως το θέμα της novartis.

Η novartis καλείται να πληρώσει ένα υπέρογκο πρόστιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία για συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που ακολούθησε στην Ελλάδα την περίοδο που γινόταν πάρτι στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και εμείς μέχρι τώρα σαν κράτος σε αυτό τον τομέα δεν έχουμε κάνει τίποτα.

Απλά η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και είναι περισσότερο σκευωρία. Επίσης δεν ρώτησαν τον Πρωθυπουργό γιατί στο προσφυγικό δεν δέχεται να γίνει μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.

Επίσης δεν ρωτήθηκε για ποιο λόγο δεν ασκεί πιέσεις στις χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής να δεχτούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες και όχι μόνο να στείλουν σκηνές και χρηματική βοήθεια, είναι καλοδεχούμενα αλλά δεν αρκούν.

Επίσης δεν ξεκαθάρισε αν επιμένουμε στο ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία. Επιμένουμε ακόμα και τώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έφυγε από την επίμαχη περιοχή; Έχουμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

Εγώ καταλαβαίνω ότι ο ίδιος προσωπικά θέλει να μπει σε μία διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία και αυτό είναι σωστό κατά τη γνώμη μου και πρέπει να συνομιλούμε ακόμα και με τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους, γιατί αν δεν συνομιλούμε είναι πολύ πιθανό να μπούμε σε μία λογική αντιπαράθεσης, έντασης, ακόμα και σύρραξης.

Η χώρα μας θέτει έναν όρο να συζητήσουμε μόνο για υφαλοκρηπίδα και status ΑΟΖ. Έχετε την εντύπωση πως τόσα χρόνια που συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε μόνο αυτό το θέμα;

Εγώ νομίζω ότι συζητάμε κι άλλα, οι Τούρκοι βάζουν θέματα τα οποία απορρίπτουμε, το ίδιο συμβαίνει και από τη δική μου πλευρά, όμως πρόκειται για έναν ζωτικό μύθο που υπάρχει γύρω από τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι με την Τουρκία έχουμε μόνο μία διαφορά.

Εμείς το λέμε αυτό και πιστεύουμε πώς εφαρμόζουμε με συνέπεια το διεθνές δίκαιο, το ίδιο επικαλείται και Τουρκία και μας καλεί να συζητήσουμε ποιος εφαρμόζει με μεγαλύτερη συνέπεια.

Τα κόμματα ζητούν σύγκλιση πολιτικών αρχηγών και ο κύριος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να θέλει να το συγκαλέσει γιατί όπως είπε η εμπειρία συμμετοχής του σε παρόμοιες διαδικασίες δεν ήταν καλή. Όμως αυτό το όργανο υπάρχει μπορεί να μην είναι θεσμοθετημένο, όμως πού αλλού μπορούν αν όχι εκεί μπορούν να διαμορφωθούν οι διαδικασίες για την χάραξη μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής που θα την υπηρετεί και η κυβέρνηση και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Δεν λέω ότι θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα όμως αν συμφωνήσουν τα τρία μεγαλύτερα η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, υπάρχει μία Εθνική γραμμή που την υποστηρίζει το μεγαλύτερο πολιτικό προσωπικό της χώρας.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 24063 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.