«Τα ορθά και τα ανάποδα» στο «Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος» – Του Χρήστου Τσούτση

Ρεπορτάζ- κείμενο Χρήστος Τσούτσης

Συνεχίζονται με επιτυχία οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο χώρου του κηποθέατρου Γ. Ρίτσος , ένας χώρου με ιδιαίτερη σημασία και αναφορά για την Πρέβεζα στον τομέα του πολιτισμού.
Βέβαια με την πάροδο του χρόνου παρατηρούνται διάφορα λειτουργικά προβλήματα.., στα οποία νιώθουμε την υποχρέωση να εστιάσουμε αλλά και να τα αναδείξουμε.
Ζήτημα λοιπόν σε σχέση με την κατάσταση των κερκίδων στο Κηποθέατρο Γιάννης Ρίτσος στην Πρέβεζα, όπου πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων και κατά τους φετινούς θερινούς μήνες, φαίνεται να υπάρχει όπως παρατηρείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες. Σκουριά- κακοτεχνίες-ξεβιδωμένες βίδες και εγκατάλειψη συνθέτουν ένα πολύ άσχημο και ανησυχητικό σκηνικό για το πιο γνωστό και επισκέψιμο «δημόσιο χώρο» της πόλης.. (Εύκολα μπορεί να διακρίνει επίσης κανείς και τα λερωμένα καθίσματα- καθώς και κάποια που έχουν σπάσει σε αρκετά σημεία- με άμεσο κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος θεατής όταν καθίσει..)


Η συγκεκριμένη σιδηροκατασκευή η οποία άρχισε να υλοποιείται ως έργο στήριξης κερκίδας, από εποχής δημοτικής αρχής Παπαγεωργίου και ολοκληρώθηκε πλήρως ως έργο στην συνέχεια επί δημοτικής αρχής Κλάπα, μετρά πάνω από δεκαπέντε χρόνια «ζωής»….
…Υπάρχουν επομένως κρίσιμα ερωτήματα πλέον σε σχέση με τα έργα συντήρησης της που πρέπει να γίνονται ανά χρονικά διαστήματα- τους τυπικούς ελέγχους στατικότητας αλλά και τα μέτρα ορθής λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου. Έχουν πραγματοποιηθεί άλλωστε άπειρες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις και αρκετά μαζικές κατά το παρελθόν, με χιλιάδες κόσμου να έχουν καθίσει στις εν λόγω κερκίδες.

Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια και για απαντήσεις στο αν έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και αν χρειάζεται έστω και τώρα με μεγάλη καθυστέρηση-ενεργοποίηση από τους τοπικούς φορείς και άρχοντες για πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.., ακόμα και αν διανύουμε τον μήνα Αύγουστο….
Το τονίζουμε αυτό γιατί ακολουθούν πλήθος εκδηλώσεων μέχρι τα τέλη του μήνα και τις αρχές Σεπτεμβρίου στο συγκεκριμένο χώρο….
Ευελπιστούμε να εισακουστούμε.. και να ενεργοποιηθούν δυνάμεις προς το καλύτερο αποτέλεσμα… έτσι ώστε να μη ζήσουμε στο μέλλον «ατυχήματα» που ολοένα και αυξάνονται δυστυχώς στην χώρα μας σε παρόμοιους χώρους… Βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα συμπολιτών μας, τουριστών και κυρίως μικρών παιδιών….

Επιπρόσθετα θυμίζουμε ότι προβλήματα σχετικά με τη λειτουργία αλλά και την ορθή χρήση του «Κηποθέατρου Γ. Ρίτσος» έχουν έρθει κατά το παρελθόν στο φως της δημοσιότητας καθώς και στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης… Είτε με την μορφή καταγγελιών πολιτών, είτε από την συμπολίτευση του Δήμου σε μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, είτε από την αντιπολίτευση με την μορφή ερωτήσεων και εντός σχετικών επιτροπών.

Οφείλουμε τέλος να αναφέρουμε βέβαια.., ότι οι χώροι υγιεινής- τουαλέτες – τη φετινή χρονιά στο εν λόγω θέατρο βρίσκονται σε άρτια κατάσταση σε σύγκριση και με την κατάσταση που επικρατούσε στο ίδιο σημείο τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως και τα καμαρίνια των καλλιτεχνών, τα οποία πλέον κλιματίζονται και βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και από άποψη καθαριότητας.
Θα πει κάποιος επιχαίρουμε το 2019 για τα στοιχειώδη;;; Δυστυχώς έχουμε μάθει σε αυτή την χώρα τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο…

Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε ότι ο εν λόγω χώρος συνολικά ομολογουμένως, έχει μια σπάνια ομορφιά, είναι πολύ κοντά στην Κυανή ακτή αλλά και στην παραλία της πόλης-με δέντρα να το περιτριγυρίζουν και βρίσκεται δίπλα στον ιστορικό Θερινό Κινηματογράφο-που μετρά και αυτός βέβαια τις πληγές του στο πέρασμα του χρόνου- και πρέπει να προστατευτεί ως κόρη οφθαλμού για να συνεχιστούν εκεί επιτυχώς να πραγματοποιούνται πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Βρίσκεται άλλωστε στον ιστό της πόλης ( δεν έχουμε πολλούς χώρους με τέτοια αναφορά στην πόλη) και μέσα από την φιλοξενία επιτυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει γράψει πλέον την δικιά του ιστορία ως χώρος συνάντησης πολιτών αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας στην Πρέβεζα…Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3072 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.