Τα Νοσοκομεία εκπέμπουν SOS…..Ποιός φταίει; -του Κώστα Κύρλα

Γράφει ο Κώστας Κύρλας
Γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)
Υποψήφιος Βουλευτής με το ΚΚΕ στον Νομό Πρεβέζης

Το ότι οι υπηρεσίες υγείας στον καπιταλισμό δεν σχεδιάζονται στη βάση των ανθρώπινων αναγκών αλλά στη λογική της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, είναι γνωστό. Αυτός άλλωστε είναι και ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλων των προηγούμενων συγκυβερνήσεων, αυτός είναι ο βασικός οδικός χάρτης που ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια, αυτή είναι και η βασική αιτία που σήμερα στο Νοσοκομείο Πρέβεζας δυσλειτουργεί η Καρδιολογική κλινική, και το Αναισθησιολογικό τμήμα, που χθες δυσλειτουργούσε η Παθολογική κ.ο.κ

Αυτή είναι η βασική αιτία που στα τέλη του 2012 ο οργανισμός του νοσοκομείου υπέστη δραματική μείωση των θέσεων και που μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον έχει αφήσει άθικτο.

Με βάση αυτόν τον οργανισμό, το καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου Πρέβεζας θα πρέπει να λειτουργεί την καρδιολογική κλινική, την μονάδα στεφανιαίας νόσου, το εργαστήριο και τα τακτικά/επείγοντα ιατρεία με τρεις γιατρούς. Δηλαδή τρεις γιατροί, θα πρέπει να κάνουν από δέκα ενεργείς εφημερίες έκαστος και ταυτόχρονα να λειτουργούν τα παραπάνω τμήματα. Αυτό λοιπόν που για την κοινή λογική είναι αδύνατο, για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων συγκυβερνήσεων θεωρείται ομαλή λειτουργία! Επίσης ομαλή λειτουργία θεωρείται τρεις αναισθησιολόγοι στην Πρέβεζα να καλύπτουν εφημεριακά τον μήνα διότι και για αυτό το τμήμα μέχρι τρεις οργανικές θέσεις προβλέπονται.

Φυσιολογική κατάσταση θεωρείται για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις οι ασθενείς του Νομού να νοσηλεύονται σε ένα παλιό με πολλές φθορές κτίριο όπου οι συνθήκες νοσηλείας θυμίζουν άλλες εποχές. Επίσης άπιαστο όνειρο θεωρείται για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις προηγούμενες συγκυβερνήσεις η δημιουργία νέου Νοσοκομείου στην πόλη, άσχετα αν το συνολικό κόστος του, κατά τα λεγόμενα, δεν ξεπερνά μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό τα 35 εκατομμύρια Ευρώ!

Δεν φτάνει όμως αυτό αλλά στη βάση πάλι της λογική του κόστους το νοσοκομείο της Πρέβεζας όπως και τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας αυτό που κυρίως μπορούνε να προσφέρουν είναι η στοιχειώδης υποστήριξη της ζωής ώστε να μην πεθαίνει ο κόσμος στον δρόμο. Για πιο εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις δεν μπορεί να γίνει καμιά σοβαρή συζήτηση.

Επίσης τόσο μέσα στην πόλη της Πρέβεζας όσο και στα χωριά του Νομού το Πρωτοβάθμιο δίκτυο είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Η προληπτική παρέμβαση στον πληθυσμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη και οι ελάχιστες πρωτοβάθμιες δομές που υπάρχουν σαν βασικό τους αντικείμενο έχουν την συνταγογράφηση.

Τόσο οι αιτίες που οδηγούν στην δυσλειτουργία των τμημάτων, όσο και οι προτεινόμενες, από τις διοικήσεις λύσεις είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες έχοντας ως μόνο γνώμονα να υπηρετήσουν την επιχειρηματική κερδοφορία, βλέπουν τις δομές Υγείας ως βραχνά που θέλουν να ξεφορτωθούν.

Αυτή η λογική είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τον κανονισμό της ΕΕ για το «Τρίτο πρόγραμμα δράσης για την Υγεία 2014-2020» το οποίο συνδέει ευθέως την ανάγκη για υπηρεσίες υγείας στον βαθμό που προσφέρουν «θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα» και που θα μειώνουν τις πιέσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Αυτή η λογική είναι μακριά από τη λογική ενός συστήματος υγείας στη βάση των αναγκών και κατ επέκταση είναι εχθρική για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας και τα σύγχρονα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να διασφαλίσουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλο τον λαό. Το κύριο όμως εμπόδιο για την υλοποίηση των παραπάνω είναι το καπιταλιστικό σύστημα και οι αστικές κυβερνήσεις , όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που το υπηρετούν.

Εμείς ως κομμουνιστές, και αυτή τη φορά, όχι απλά θα στηρίξουμε κάθε αγώνα για ένα νοσοκομείο κτιριακά αξιοπρεπές και καλά στελεχωμένο, αλλά θα πρωτοστατήσουμε μέσα από τα συνδικάτα αλλά και με την αυτοτελή μας δράση, όπως άλλωστε κάνουμε εδώ και έναν αιώνα, για ένα σύστημα υγείας που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και το κυριότερο, που θα βάζει μπροστά τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

 

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2031 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.