Τα Γιάννενα ετοιμάζονται να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες – Πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται να δείξει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες που θα υποδεχθεί η περιοχή μας τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια ώρα ζητάει από την κυβέρνηση η υποδοχή να γίνει συντεταγμένα- οργανωμένα και να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Στην πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε η Δημοτική Αρχή εκτάκτως, με μοναδικό θέμα «Προετοιμασία του Δήμου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θέματος», έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος, ενώ υπήρξε ενημέρωση από την πλευρά του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Παντελή Κολόκα, για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την πλευρά του Δήμου.

«Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα, πολύ σοβαρό και ευαίσθητο. Μιλάμε για ένα πραγματικά έκτακτο γεγονός», είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και κατέστησε σαφές ότι η Δημοτική Αρχή  θεωρεί αυτονόητο ότι η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό στην αξιοπρέπεια τους και ταυτόχρονα επιδεικνύοντας φροντίδα στην τοπική κοινωνία.

«Ως αυτοδιοίκηση, ως ο μεγαλύτερος Δήμος της Ηπείρου, θα πάρουμε το μερίδιο που μας αναλογεί. Είναι σαφές πως η πυραμίδα ξεκινάει από την κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση καλείται να συνδράμει. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο από την πολιτεία και ο καθένας να μπει «στο κουτάκι του», ώστε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα. Δυστυχώς τέτοιο σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει», είπε ο κ. Μπέγκας.

Συνέχισε λέγοντας πως, «επαναλαμβάνουμε συνεχώς στην κυβέρνηση δώστε μας στοιχεία και πληροφόρηση για να οργανωθούμε καλύτερα και να βοηθήσουμε περισσότερο και μέχρι στιγμής αυτό δεν γίνεται».

Παρά το ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που συντονίζει, σε μια σειρά κρίσιμα  ερωτήματα που αφορούν για παράδειγμα τον αριθμό των προσφύγων, τον χρόνο υποδοχής , την κατανομή τους, το εάν θα υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων- μεταναστών-εθνικοτήτων  κ.λ.π., ο Δήμος Ιωαννιτών ετοιμάζεται.

«Χωρίς πληροφόρηση, ο σχεδιασμός αφορά τις δικές μας πρωτοβουλίες ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να δείξουμε τη φιλοξενία και των ανθρωπισμό μας. Κύριο μέλημα είναι η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκαιότητα η προστασία των προσφύγων καθώς και της τοπικής κοινωνίας», είπε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας. Εξήγησε ότι έχει έρθει ήδη σε συνεννόηση με φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις για τον συντονισμό και την προετοιμασία, υπενθυμίζοντας πως ο Δήμος Ιωαννιτών από το Νοέμβριο είχε θέσει στην «ατζέντα του» το προσφυγικό.

 

Ακατάλληλος ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Κατσικά

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Ηπείρου του κοινοποίησε το έγγραφο που έλαβε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μεταξύ των πέντε χώρων φιλοξενίας που προκρίνονται για την Ήπειρο, συμπεριλαμβάνεται η έκταση του παλαιού αεροδρομίου του Κατσικά.

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν σαφή θέση πως ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι κατάλληλος, γιατί είναι χώρος ανοιχτός και βαλτώδης, χωρίς καμία υποδομή.

«Στις συσκέψεις που έγιναν με πρωτοβουλία της περιφέρειας, η θέση που εξέφρασα ήταν σαφής: για να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες, με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας θα πρέπει να πάμε σε στεγασμένους χώρους. Πρότεινα να επιλεγούν χώροι στρατοπέδων, όχι με την έννοια των «φυλακών» ψυχών, αλλά γιατί έχουν έτοιμες υποδομές που εξασφαλίζουν στοιχειωδώς ανθρώπινη φιλοξενία», είπε ο Δήμαρχος.

Ενημέρωσε το σώμα πως στο θέμα του παλιού αεροδρομίου Κατσικά, η θέση της περιφέρειας ταυτίζεται με αυτή του Δήμου στο ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος και αυτό μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Να γίνει ξεκάθαρο πως αυτή μας η θέση δεν πηγάζει από το γεγονός ότι αρνούμαστε να υπάρξει χώρος φιλοξενίας στο Δήμο Ιωαννιτών. Θα αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, αλλά λέμε ότι αυτός ο χώρος είναι αντικειμενικά ακατάλληλος», επανέλαβε ο Δήμαρχος.

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η απόφαση στην οποία κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

-Ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και θα  τους παρέχει φιλοξενία

-Ο χώρος του παλιού αεροδρομίου Κατσικά δεν είναι κατάλληλος να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες σε συνθήκες ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.

-Θα πρέπει να επιλεγούν χώροι φιλοξενίας στεγασμένοι –όχι κλειστές δομές ή «φυλακές» ανθρώπων – αλλά χώροι όπου μπορούμε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε ανθρώπινες συνθήκες.

-Η ευθύνη για την οργανωμένη υποδοχή και φιλοξενία ανήκει στο κράτος και θα πρέπει η αυτοδιοίκηση συμπληρωματικά και βάση οργανωμένου σχεδίου να συνδράμει.

Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί μέσω επιστολής από τα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου να καταθέσουν την άποψη τους, για το εάν υπάρχουν κάποιοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

 

Εθελοντές με διάθεση προσφοράς

Σε αυτές τις έκτακτες και δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, κυρίαρχο ρόλο καλούνται να παίξουν οι τοπικές κοινωνίες. Και όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, Παντελής Κολόκας «τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι άνθρωποι στο Δήμο μας που θα προσφέρουν με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους και ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων και πρωτοβουλίες πολιτών που πήραν το λόγο, τέθηκαν στη διάθεση του Δήμου και των φορέων της περιοχής, ώστε να βοηθήσουν όπου και όπως χρειαστεί τους πρόσφυγες που θα υποδεχθεί η περιοχή μας.Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23966 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.