Τα δώρα του ήλιου, με την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα!


Οι ήπιες μορφές ενέργειας αποτελούν ζητούμενο στην εποχή μας και μπορούν να αποφέρουν θαυμαστά αποτελέσματα. H στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να αποτρέψουμε τις επικείμενες και επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες ακούμε και διαβάζουμε πλέον καθημερινά.
Η χρήση λοιπόν της ηλιακής ενέργειας, μιας από τις πλέον διαθέσιμες ενεργειακές πηγές, μπορεί να καλύψει δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή ζωής στον πλανήτη μας. Σχεδόν όλες οι μορφές παραγωγής ενέργειας είναι συσχετισμένες έμμεσα ή άμεσα με την ηλιακή.
Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.
Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Όσο ο ήλιος εξακολουθεί να υφίσταται, θα υπάρχει διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια.
Το πλέον διαδεδομένο ενεργητικό ηλιακό σύστημα, είναι ο ηλιακός συλλέκτης για παραγωγή θερμού νερού χρήσης, που είναι συνήθως τοποθετημένος στην ταράτσα ή στη στέγη ενός σπιτιού.
Ο συλλέκτης αυτός περιλαμβάνει μια μαύρη, συνήθως επίπεδη μεταλλική επιφάνεια, η οποία απορροφά την ακτινοβολία και θερμαίνεται. Πάνω από την απορροφητική επιφάνεια βρίσκεται ένα διαφανές κάλυμμα (συνήθως από γυαλί ή πλαστικό) που παγιδεύει τη θερμότητα. Πρόκειται για το γνωστό μας φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το πιο απλό και διαδεδομένο, σήμερα, ενεργητικό ηλιακό σύστημα είναι ο γνωστός μας ηλιακός θερμοσίφωνας, αφού η χώρα μας έχει το πλεονέκτημα να έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.
Ηλιακοί θερμοσίφωνες συναντώνται σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια όπου μπορεί να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο η ηλιακή ακτινοβολία. Η Ελλάδα και τα άλλα Μεσογειακά κράτη προσφέρονται για χρήση αυτών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έτους καλύπτεται με ηλιοφάνεια. Ξεχωριστή θέση κατέχει το Ισραήλ όπου υποχρεώνει τα νεόδμητα κτίρια να κάνουν χρήση ηλιακών θερμοσιφώνων.
Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να δώσει όσο ζεστό νερό χρειάζεται καθημερινά μια οικογένεια, γλυτώνοντας έτσι την ενεργειακή κατανάλωση από εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης, όπως ταχυθερμοσίφωνες, λέβητες κλπ. Η τοποθέτηση ενός ηλιακού συλλέκτη είναι απλή. Η δε συντήρηση που απαιτεί είναι ελάχιστη.
Για τον απλό καταναλωτή, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η πιο απλή και συμφέρουσα λύση για να περικόψει τους λογαριασμούς ρεύματος.
Επομένως, η ηλιακή ενέργεια είναι η μοναδική διαθέσιμη ενέργεια παντού και δωρεάν, είναι ενεργειακά ανεξάρτητη, απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, δεν ρυπαίνει και η επένδυση στα ηλιακά συστήματα, είναι οικονομικά και ενεργειακά, η πλέον συμφέρουσα και αποδοτική, για κάθε ελληνικό νοικοκυριό!
Εσείς ακόμα δεν βάλατε τον ήλιο και τα δώρα  του στη ζωής σας;
Δείτε περισσότερα:  https://www.agelopoulos.gr

Πρεβεζάνος Παρατηρητής
About Πρεβεζάνος Παρατηρητής 17 Articles
O "Πρεβεζάνος Παρατηρητής" κρατάει σημειώσεις, μαζεύει και τις... υποσημειώσεις φίλων και γνωστών και σας τις παρουσιάζει τακτικά στο PrevezaToday.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.