Συνέντευξη Μανώλη Κεφαλογιάννη στο Prevezatoday: “Μόνη λύση, η άμεση διενέργεια εκλογών”


Με αφορμή την επίσκεψη του Ευρωβουλετή της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη στην Πρέβεζα ,ο ευρωβουλευτής απάντησε σε ερωτήσεις του PrevezaToday.gr σχετικά με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα:

-Καλησπέρα σας  κ Κεφαλογιάννη,

Αφού σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα που δεχτήκατε να απαντήσετε κάποιες ερωτήσεις στο Prevezatoday.gr , θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τη σημερινή σας (Σάββατο) ομιλία στην Πρέβεζα που θα περιστραφεί γύρω από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Η  τελευταία εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για όσα έγιναν αυτή την εβδομάδα. Θεωρείτε ότι μιλάμε για ένα «σκηνοθετημένο διαζύγιο»;

Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για τη φιλοξενία σας.

Όλοι πιστεύουν ότι το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα προσυμφωνημένο, προσχηματικό, σκηνοθετημένο, ένα «σικέ» διαζύγιο. Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο για τη χώρα είναι η διενέργεια άμεσων εκλογών ώστε να πάρει οριστικό διαζύγιο από την κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που κορόιδεψε και δίχασε τους Έλληνες. Μία κυβέρνηση που χρέωσε και οπισθοδρόμησε τη χώρα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας σαν δικαιολογία του διαζυγίου παρουσίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποτιθέμενη άρνηση του να την ψηφίσει.

Όμως ο ίδιος τον περασμένο Ιούνιο έδωσε το δικό του στυλό στους κυρίους Τσίπρα και Κοτζιά για να υπογράψουν στις Πρέσπες. Γιατί αν δεν αποδεχόταν τη Συμφωνία θα υπερψήφιζε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε και πολύ σωστά τότε η Νέα Δημοκρατία και δεν θα την καταψήφιζε.

Αυτό που, επίσης, γνωρίζω και το παρακολούθησε το βράδυ της Τετάρτης όλος ο ελληνικός λαός είναι πως για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που δόθηκε από 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ, οι δύο διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική τους ομάδα και οι δύο παρέμειναν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Με τον τρόπο αυτό, επετεύχθη η «απόλυτη ισορροπία». Η κυβέρνηση έλαβε οριακή ψήφο εμπιστοσύνης και οι ΑΝΕΛ παρέμειναν κοινοβουλευτική ομάδα. Τα συμπεράσματα  ανήκουν στους αναγνώστες σας.

Θα ήθελα επίσης, να σημειώσω και δύο θέματα ακόμη.

Πρώτον, οι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και αύριο δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απενοχοποιούνται. Είναι αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μία εθνικά επιζήμια συμφωνία.

Και δεύτερον, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά, μία κυβέρνηση χρησιμοποιεί πλειοψηφίες α λα καρτ. Άλλη για την ψήφο εμπιστοσύνης και άλλη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επαναλαμβάνω. Μόνη λύση, η άμεση διενέργεια εκλογών.

Η ψήφος εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό.

– Στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης παραμένει η συμφωνία των Πρεσπών καθώς πλέον η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη άμεσα προχωρήσει στην κύρωσή της, ακόμη και με βουλευτικές ψήφους από άλλους χώρους. Κυβερνητικές φωνές υποστηρίζουν ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι «υποκριτική» καθώς –σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν-  όσα ορίζει η συμφωνία  είναι σύμφωνα με την αποκαλούμενη «εθνική γραμμή».Το κόμμα σας έχει βάλει επίσης το ζήτημα των Σκοπίων ψηλά στην ατζέντα. θέλετε να μας εξηγήσετε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και αλλά και τους χειρισμούς που σχεδιάζει να κάνει η ΝΔ το επόμενο διάστημα σε σχέση με τη συμφωνία;

 Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή την εθνικά επιζήμια Συμφωνία ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση. Είτε έρθει σε αυτή τη Βουλή -που είναι και το πιθανότερο-  είτε έρθει στην επόμενη.

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα σχετικά με τη συμφωνία.

Πρώτον, υπογράφοντας τη συμφωνία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εκχώρησαν, και ο κύριος Καμένος συναίνεσε, χωρίς να το διαπραγματευτούν καν, «μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα» στους Σκοπιανούς. Κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε καν διαπραγματευθεί. Και ενίσχυσαν το σκοπιανό αλυτρωτισμό.

Δεύτερον, η κυβέρνηση απεμπόλησε τη θέση ισχύος της χώρας μας που είναι η συμμετοχή της ως ισότιμο μέλος στους Διεθνείς Οργανισμούς. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα και μόνο η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει την πόρτα εισόδου στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα Σκόπια. Κάτι που καταρρίπτει το σαθρό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει το γειτονικό κρατίδιο με το συνταγματικό του όνομα. Επίσης προχώρησε σε μυστικές διαπραγματεύσεις ερήμην του ελληνικού λαού και της αντιπολίτευσης και μάλιστα σαν να είχαμε εμείς το πρόβλημα.

Τρίτον, για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά μία κυβέρνηση για ένα μείζον εθνικό θέμα δεν έχει τη συναίνεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Μέχρι σήμερα είχαμε πετύχει κιόλας να βγάλουμε τα εθνικά μας θέματα από την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Τέταρτον, υπογράφει μία εθνική συμφωνία στην οποία αντιτίθεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σύμφωνα με όλες όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο με την τεράστια συμμετοχή του κόσμου στα συλλαλητήρια αλλά και με το κλίμα που εισπράττει ο καθένας από εμάς. Αλήθεια, εκείνες οι δημοσκοπήσεις με τις οποίες μας «απειλούσε» ο κύριος Κοτζιάς ότι έχει αντιστραφεί το κλίμα παραμένουν «απόρρητες» όπως και η επιστολή παραίτησής του;

Πέμπτον και σημαντικότερο. Από τη στιγμή που τα Σκόπια επικύρωσαν τη Συμφωνία ο δρόμος εισόδου τους στο ΝΑΤΟ είναι πλέον ανοικτός. Όταν δε η Βουλή των Ελλήνων επικυρώσει τη «Συμφωνία των Πρεσπών», τότε η συμφωνία αυτή μπορεί να αλλάξει μόνο, με μία νέα Διεθνή Συμφωνία. Δεν μπορεί να αλλάξει αν εμείς αύριο θέλουμε να προβούμε στις όποιες αλλαγές.

Ξεκάθαρα, λοιπόν. Προς όλους και για όλους.

Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από την ελληνική Βουλή καθίσταται πλέον Διεθνές Δίκαιο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει αυτόματα τους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες» και τη γλώσσα του –που αποτελεί ένα γλωσσικό βουλγαρικό ιδίωμα ως «μακεδονική γλώσσα». Τελεία και παύλα.

– κ Κεφαλογιάννη πρόσφατα προεδρεύσατε στην Άγκυρα στην Ολομέλεια της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας παρουσία 40 Ευρωπαίων ευρωβουλευτών και 40 Τούρκων εθνικών βουλευτών. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κλιμακώνονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Επειδή γνωρίζετε πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά θέματα θα ήθελα το σχόλιό σας.

Μία συνεδρίαση που ήταν «στον αέρα» καθώς η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να χορηγήσει βίζα εισόδου στους Κυπρίους συναδέλφους μου ευρωβουλευτές. Είχα δηλώσει εμφατικά και με τον πιο επίσημο τρόπο, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που με δικές του ενέργειες διευθετήθηκε τελικώς το ζήτημα, ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής στην Άγκυρα ακυρώνεται.

Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας βρίσκεται στα χέρια των επιλογών και των ενεργειών της τουρκικής ηγεσίας. Η Ευρώπη δεν διαπραγματεύεται ούτε τις Αρχές ούτε τις Αξίες της. Εφόσον η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασπαστεί και να σεβαστεί πλήρως τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η πόρτα της Ευρώπης παραμένει ανοικτή μόνο για μία Τουρκία δημοκρατική, ειρηνική που θα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας και σέβεται τους γείτονες της και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό επισημαίνεται σε κάθε ετήσια Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ε.Κ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Όπως τονίζονται επίσης ότι:

 Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Κράτος Δικαίου, την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, τις Θρησκευτικές Ελευθερίες, την Ελευθεροτυπία.

Η Τουρκία –και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για την Κύπρο- δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της. Τα Χωρικά τους Ύδατα, τον Εναέριο Χώρο τους, την Αποκλειστική Οικονομική τους Ζώνη και το δικαίωμά τους να κάνουν έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτά.

Η Ευρώπη δεν θέλει μία Τουρκία που προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Που επιχειρεί, σχεδόν καθημερινά, παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων.

Όλα αυτά τα καταστήσαμε για άλλη μία φορά απολύτως σαφή και ξεκάθαρα τόσο στη συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στην Άγκυρα όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με την τουρκική ηγεσία.

Βλέποντας και γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε κάτι που μετ’ επιτάσεως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και δικαιώθηκε πλήρως. Ότι τα πολιτικά μας ωφελήματα από την είσοδό μας στις ευρωπαϊκές κοινότητες θα είναι σαφώς μεγαλύτερα από τα οικονομικά. Φανταστείτε να μην ήμασταν σήμερα εμείς μέλος της ΕΕ. Θυμηθείτε την εποχή του λαϊκισμού και των συνθημάτων, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

– Θα ήθελα το πολιτικό σας σχόλιο σχετικά με τον χρόνο που πιστεύετε ότι θα γίνουν οι εθνικές εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο χρόνο εκείνο που θα μπορέσει η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να είναι διαχειρίσιμη από τον κ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός «ελπίζει» σε μία ήττα που δεν θα μπορέσει να διαταράξει την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Το δικό του πολιτικό μέλλον. Που δυστυχώς για τη χώρα και το λαό μας αποτελεί και την μόνη έγνοια του.

Παραμένει, ο πιο αθεράπευτος και γνήσιος εκφραστής του λαικισμού στη χώρα μας. Ένας πρωθυπουργός που χρέωσε τη χώρα ( όπως μας έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ) με 200 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η οικονομική ζημιά, που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διορθωθεί. Όμως, η υπογραφή, η κύρωση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών δεν θα κατατρέχει την επόμενη κυβέρνηση αλλά τις επόμενες γενιές της πατρίδας μας.

 

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2434 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.