Συγκρούσεις, διαφωνίες και στο τέλος συναίνεση… στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίο -Αναλυτικό ρεπορτάζ για όσα έγιναν στο χθεσινό Δ.Σ.


Ρεπορτάζ: Χρήστος Τσούτσης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας η οποία είχε 34 θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ημερήσιας διάταξης το λόγο πήραν τόσο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αμάραντος όσο και ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίτσας οι οποίοι, έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της συζήτησης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Το κρίσιμο αυτό θέμα που ήρθε στην τοπική επικαιρότητα της πόλη μας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω και των σεναρίων για δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο «Κονκουρί» , είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου με σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου ότι θα συζητηθεί αναλυτικά εντός δεκαπέντε ημερών σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβουλίου, απόφαση τελικώς η οποία δεν υλοποιήθηκε.
Αυτό τόνισε άλλωστε εκ μέρους της παράταξης « Στροφής στο Μέλλον» και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωστούλας αναγκάζοντας τόσο τον Δήμαρχο όσο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να παραδεχτούν το γεγονός της ύπαρξης τέτοιας συγκεκριμένης απόφασης . Να επισημάνουμε εδώ ότι εκτός του προσφυγικού – μεταναστευτικού είχε αποφασιστεί να συζητηθεί και το θέμα των εξορύξεων…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι δεν έχει καμιά ενημέρωση από τα αρμόδια υπουργεία ,Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας για την δημιουργία ενός τέτοιου « κλειστού κέντρου» στα όρια του Δήμου Πρέβεζας ή ακόμα και του νομού και ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα του «Προσφυγικού- Μεταναστευτικού» σε μια ειδική συνεδρίαση, παρόλα αυτά κλείνοντας επισήμανε ότι θα είναι μια συζήτηση «θεωρητική και πάνω σε σενάρια..» … Ίδια άποψη και στάση είχε τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και για το θέμα των εξορύξεων. Μάλιστα ο κ. Γεωργάκος φάνηκε έτοιμος; να ανοίξουν και τα δυο θέματα εχτές και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν το ζητήσουν οι άλλες παρατάξεις είμαστε εδώ.., πρόθυμοι και μπορούμε να τα κουβεντιάσουμε και τώρα…»

Στο τέλος και με την παρέμβαση του κ. Καραμανίδη αποφασίστηκε να γίνει ειδική συνεδρίαση 19 Δεκεμβρίου όπου θα συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας το προσφυγικό-μεταναστευτικό αλλά και το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Με τον Δήμαρχο να αναφέρει συμπληρωματικά για το προσφυγικό… «αν κάτι έκτακτο συμβεί να ξέρετε ότι την ίδια μέρα θα σας καλέσω….»

Τεχνικό Πρόγραμμα

Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Πρέβεζας κατά πλειοψηφία παρά τις έντονες ενστάσεις της ελάσσονος (κυρίως) αντιπολίτευσης. Πιο αναλυτικά ο κ. Νίτσας αρχικά έφερε ορισμένες αντιρρήσεις σχετικά με τα ποσά και τα έργα που εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα προτείνοντας να δοθούν ποσά απευθείας για τεχνικά έργα στους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων. Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε παρουσία των περισσοτέρων προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Πρέβεζας , αρκετοί εκ των οποίων έθεσαν ερωτήσεις προς την Δημοτική αρχή και την αρμόδια υπηρεσία. Την εισήγηση έκανε εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ο κ. Ηρακλής Χατζηγιάννης. Από το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έλειπε δικαιολογημένα άλλωστε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ακρίβης ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα και την εισήγηση έκανε ο κ. Κύρλας , ενώ η παράταξη « Στροφή στο Μέλλον» ψήφισε παρών χαρακτηρίζοντας το νέο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 φτωχό… Εκ μέρους της μείζονος Αντιπολίτευσης ο κ. Γιαννουλάτος , ο οποίος ήταν ο βασικός εισηγητής της παράταξης Μπαίλη αφού χαιρέτησε το γεγονός ότι εντός του τεχνικού προγράμματος που παρουσιάστηκε υπάρχουν πλήθος έργων και μελετών που έχουν εκπονηθεί και δρομολογηθεί ήδη από την προηγούμενη Δημοτική αρχή , έθεσε προβληματισμούς και ερωτήματα για το τχνικό αποτύπωμα και το όραμα της νέας Δημοτικής αρχής χωρίς να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις… Επίσης και ο κ. Κορωναίος τόνισε ότι η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να είναι πιο οραματική, και να διεκδικήσει μεγαλύτερα ποσά από την ΣΑΤΑ.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε με τα τοπικά συμβούλια σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα που αφορά το 2020 είναι ενταγμένα έργα συνεχιζόμενα και νέα που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Στη συνέχεια και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα καταθέσει η δημοτική αρχή θα είναι ενταγμένα έργα και μελέτες έτσι όπως αυτά τέθηκαν ως προτεραιότητες από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων» και σημείωσε ότι «στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν 35 νέα έργα, ενώ για τα ζητήματα που χρονίζουν θα υπάρξουν μελέτες το επόμενο χρονικό διάστημα».
Το νέο τεχνικό πρόγραμμα ψήφισαν οι παρατάξεις των κ.κ Γεωργάκου, Μπαίλη, Νίτσα και Ροπόκη.

Στιγμή Έντασης

Λίγο μετά και προς το κλείσιμο της διαδικασίας της συζήτησης το λόγο πείρε ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αμάραντος, ως όφειλε σαν αρχηγός παράταξης, για να εκφράσει και ο ίδιος την άποψη του για το τεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζονταν.
Από την αρχή υπήρξε λοιπόν μια ένταση μεταξύ του κ. Αμάραντου και του Προέδρου κ. Καραμανίδη για τον χρόνο που θα έχει ο πρώτος συνολικά στην τοποθέτηση του και αν δικαιούταν να πάρει ακόμα και το λόγο… Η ένταση κλιμακώθηκε στην συνέχεια καθώς αφού είχε αρχίσει την τοποθέτηση του ο κ. Αμάραντος , ο κ. Καραμανίδης τον διέκοψε με πρόφαση τον χρόνο… Κάπου εκεί ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης πέταξε τα χαρτιά του, μιλώντας για «έλλειψη σεβασμού» , συστηματική επίθεση στο πρόσωπο του και υποβάθμιση της Λαϊκής Συσπείρωσης… Αν και κάποιες εκφράσεις εκ μέρους του κ. Αμάραντου θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορούσε να χειριστεί το θέμα καλύτερα….

Συναίνεση

Όσον αφορά τα Δημοτικά Τέλη εκεί όντως είδαμε μια διαδικασία συναίνεσης στις ψηφοφορίες, με τις περισσότερες παρατάξεις να ψηφίζουν υπέρ των προτάσεων της Δημοτικής Αρχής βάζοντας όμως τις δικές τους επισημάνσεις και παρατηρήσεις.

 


Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23991 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.