Στρίβειν δια του αρραβώνος για τις εξορύξεις από την Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο… και απόφαση για διοργάνωση ημερίδας


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 19 Δεκεμβρίου η συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, η οποία διεξήχθη  στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση του οργάνου. Το θέμα των εξορύξεων ήταν δεύτερο μετά από το προσφυγικό στην συγκεκριμένη ειδική συνεδρίαση του οργάνου την Πέμπτη.

Η συζήτηση που ακολούθησε, έγινε λόγω και της πρωτοβουλίας που είχε πάρει η Δημοτική κίνηση « Ανυπότακτη κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» το προηγούμενο διάστημα όπου είχε ζητήσει πιεστικά σε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια (καταθέτοντας και συγκεκριμένο αίτημα στο προεδρείο) να συζητηθεί το εν λόγω θέμα σε ειδική συνεδρίαση του οργάνου. Άλλωστε την εισήγηση του θέματος την Πέμπτη έκανε ο κ. Γεωργούλης Δημοτικός Σύμβουλος της «Ανυπότακτης Κίνησης..» μετά από σχετική πρόταση του προέδρου κ. Καραμανίδη.

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι παρόμοια πρωτοβουλία με πάνω από εκατό υπογραφές ώστε να συζητηθεί το εν λόγω θέμα είχαν πάρει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα (ήδη από την εποχή που Δημοτική αρχή ήταν η παράταξη του κ. Μπαΐλη) πολλοί ενεργοί πολίτες της πόλης και μέλη της πρωτοβουλίας της Πρέβεζας ενάντια στις εξορύξεις.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη διοργάνωση επιστημονικής ώστε να διαμορφωθεί μια «πιο» ξεκάθαρη άποψη για τις εξορύξεις. Το ψήφισμα καταδίκης των εξορύξεων που κατέθεσε η «Ανυπότακτη Κίνηση» δεν πέρασε τελικώς, καθώς στηρίχθηκε μόνο από τον επικεφαλής της παράταξης Μιχάλη Γεωργούλη και τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι το υπερψήφισαν. Βέβαια τόσο ο κ. Γεωργούλης όσο και ο κ. Αμάραντος εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν τάχθηκαν κατά της διοργάνωσης ημερίδας απλά τάχθηκαν και υπέρ της άποψης να πάρει απόφαση μέσω ψηφίσματος το όργανο ενάντια στην προτεινόμενη παραγωγική δραστηριότητα. Άλλωστε και ο κ. Γεωργούλης και ο κ. Αμάραντος ήταν σαφείς για τους κινδύνους μια τέτοιας επενδυτικής δραστηριότητας τόσο για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον όσο και για την Δημόσια υγεία των πολιτών, καταλήγοντας και στον κίνδυνο του πολέμου που ελλοχεύει πάντα στις περιπτώσεις όπου παρατηρείτε εξορυκτική διαδικασία.

Στην συνεδρίαση αν και είχαν καλεστεί επιστημονικοί φορείς όπως το ΙΓΜΕ, η Περιβαλλοντική Εταιρεία, το ΤΕΕ αλλά και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τελικώς δεν παρευρέθηκε κανένας. Ούτε όμως η ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο οικόπεδο Άρτας- Πρέβεζας ήταν παρούσα ( ΕΛΠΕ).

Στα αρνητικά χαρακτηριστικά της συζήτησης μπορεί να επισημάνει κανείς το γεγονός ότι κανένα μέλος της Δημοτικής Αρχής δεν θέλησε να τοποθετηθεί γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα, ούτε καν ο ίδιος ο Δήμαρχος… χαρακτηριστικό που προβλημάτισε αρκετούς. Πολλοί ερμήνευσαν αυτήν τη στάση ως κίνηση ελιγμού ώστε η Δημοτική αρχή να μην πάρει ουσιαστικά θέση.  Επίσης και από την παράταξη του κ. Μπαΐλη δεν έγινε ούτε μία παρέμβαση- ερώτηση πλην μιας γενικής τοποθέτησης του ίδιου κ. Μπαΐλη…

Και η Δημοτική παράταξη όμως του κ. Φονταρά δεν τοποθετήθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις των κ.κ. Ανωγιάτη, Φονταρά και Λελοβίτη ξεκάθαρα για το ζήτημα και αν τάσσεσαι δηλαδή υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης επένδυσης… Βάζοντας όμως κάποια χαρακτηριστικά στην κουβέντα όπως το γεγονός «… ότι δυστυχώς το πετρέλαιο και αυτή η μορφή ενέργειας θα μας ακολουθεί για πολύ καιρό ακόμη, καθώς οι πολίτες αλλά και το Κεντρικό Κράτος δεν έχουν κάνει την απαραίτητη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που απαιτείται για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής…».

Στην συζήτηση είχαμε τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας, του Δικτύου Νέων Ηπείρου, μέλη των πρωτοβουλιών κατά των εξορύξεων Πρέβεζας και Λευκάδας και απλοί πολίτες πήραν το λόγο εκθέτοντας τις απόψεις τους. Στην συζήτηση παρενέβη και εκπρόσωπος του Ροταριανού Ομίλου Πρέβεζας που τάχθηκε υπέρ της έρευνας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι κοιτάσματα υδρογονανθράκων αξιοποιήσιμα στην περιοχή μας.Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3098 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.