Στράτος Ιωάννου στον Prisma 91,6: Με την κα Μενδώνη συζητήσαμε αναλυτικά και το θέμα της Unesco με την Αρχαία Νικόπολη και το θέμα με το ΚΑΣ και το Κάστρο του Αγίου Αντρέα…

Την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στον prisma radio 91.6 και ”Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά στην εκπομπή ήταν ο Στράτος Ιωάννου.

Συζητήσαμε αναλυτικά αρχικά μαζί του για την απόφαση της Περιφέρειας και πιο συγκεκριμένα της Γεν/Διεύθυνσης Ανάπτυξης για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές του χρόνου και την αναταραχή που έχει προκληθεί στην περιοχή του Λούρου Πρεβέζης μετά από απόφαση γνωστού πολυκαταστήματος για άνοιγμα και λειτουργία όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Επίσης κουβεντιάσαμε για το ζήτημα που προκλήθηκε μετά την παρουσία της κ. Μενδώνη στην Ήπειρο και την επίσκεψη της στην Νικόπολη,καθώς και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτήν την συνάντηση.
Τέλος ακούσαμε το σχόλιο του για τους οδικούς άξονες και την σύνδεση της Πρέβεζας με αυτούς όπως και για το προσφυγικό πρόβλημα το οποίο διαρκώς διογκώνεται και εμφανίζεται και στην περιοχή μας .

” Το 2013 με ένα νόμο που είχε ψηφιστεί στην Βουλή, υποχρέωναν τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες να κάνουν διαβούλευση και να πάρουν απόφαση σε ποιες περιοχές θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές. Πράγματι είχε γίνει μια τέτοια διαβούλευση και το αποτέλεσμα αυτής ήτανε να επιτρέπεται το άνοιγμα καταστημάτων στους εθνικούς δρόμους Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας- Ιωαννίνων μέχρι τα όρια του νομού μας. Μόνο για καταστήματα μέχρι 250 τ.μ και όχι για αλυσίδες καταστημάτων , μ’ αυτούς τους δύο δηλαδή πολύ σημαντικούς περιορισμούς.. γι΄αυτό και οι φορείς όπως το επιμελητήριο είχε πει ναι.”

” Το 2017 με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, αυτοί οι περιορισμοί καταργήθηκαν. Ισχύει δηλαδή η απόφαση του 2013 χωρίς πλέον αυτούς τους περιορισμούς, δηλαδή μπορούν να ανοίγουν όλα τα καταστήματα…”

” Επειδή εμείς δεν είχαμε κανένα ερέθισμα από καμιά αλυσίδα καταστήματος ούτε το 2017, ούτε το 2018, ούτε 2019 για να ανοίξει…και επειδή ο νόμος λέει ή όλοι ή κανένας… ‘Αν θα ανοίξουν δηλαδή θα ανοίξουν όλα ή αντίστοιχα αν κλείσουν, θα κλείσουν όλα και επειδή υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές και πιθανόν να έκλειναν μετά από κάποια απόφαση δεν κάναμε εκ νέου διαβούλευση χωρίς να έχουμε ερέθισμα και δεν αλλάξαμε την απόφαση μας.”

”Επιπλέον ο Νόμος ορίζει ότι η διαβούλευση θα γίνει Δεκέμβριο κάθε χρόνου και η απόφαση θα ισχύει από τον Ιανουάριο του επόμενου.”

” Μέχρι και το 2019 τον Δεκέμβριο δεν είχαμε κανένα ερέθισμα ότι θα ανοίξει κάποια αλυσίδα τα καταστήματα της.”

” Τον Ιανουάριο 2020 το Jumbo ανακοίνωσε ότι ανοίγει τα κατάστημα του τις Κυριακές”.

” Δεν υπάρχει η δυνατότητα να βάλουμε περιορισμούς πλέον, ή θα ανοίξουν όλοι μαζί και το Jumbo ή θα κλείσουν όλοι”. ” Η διαβούλευση θα γίνει εκ νέου κανονικά το επόμενο χρονικό διάστημα”.

” Δεν με κάλεσε κανένας Φορέας , εγώ μίλησα με το επιμελητήριο…”

” Καταρχάς η επίσκεψη της κα. Μενδώνη στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν καθαρά υπηρεσιακή. Την πραγματοποίησε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου. Ήθελε η ίδια να ενημερωθεί και να έχει εικόνα.”

” Την Δευτέρα έγινε η συζήτηση με όλους τους Φορείς στα Γιάννενα, ήμουνα παρών και έθεσα όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πρέβεζα και είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού.”

” Συζητήσαμε αναλυτικά και το θέμα της Unesco με την Αρχαία Νικόπολη και το θέμα με το ΚΑΣ και το Κάστρο του Αγίου Αντρέα, για τις εορταστικές εκδηλώσεις για το 1821 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και τις πολιτιστικές διαδρομές και την κατάσταση των Αρχαίων Θεάτρων μας.”

” Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και να ακούσει η Υπουργός και να αναλάβει δράσεις, η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα..”

” Την υπουργό την γνωρίζω από όταν ήταν Γενική Γραμματέας, έχουμε άριστη σχέση και λύνει τα προβλήματα, είναι άλλωστε γνώστης όλων των θεμάτων”.

Το Άκτιο- Αμβρακία ακυρώθηκε… το πρόβλημα είναι ότι ξαναπάμε πάλι από την αρχή, θα βγει νέος Διαγωνισμός αλλά τυχόν νέες προσφυγές θα καθυστερήσουν την υλοποίηση του έργου .Τα χρήματα υπάρχουν και είναι καλό αυτό δεν ξέρω βέβαια μέχρι πότε θα υπάρχουν…’

” Είναι μια σημαντική καθυστέρηση..δημιουργεί προβλήματα και για την περιοχή μας στην προσπάθεια σύνδεσης με την Ιόνια οδό.”

” Πιέζουμε ως Περιφέρεια και ο κ. Καχριμάνης και εγώ προσωπικά και είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο. ”

”Όσο αφορά την σύνδεση από το άλλο τμήμα δηλαδή μέσω Καμπής, το έργο αυτό είναι του Κράτους, το κοιτάει το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών…”

” Υπάρχει ένα θέμα εκεί λοιπόν, εμείς έχουμε δώσει 35 εκατ. τουλάχιστον από την Καμπή ως την γέφυρα Καλογήρου θέλαμε να προχωρήσει, άλλα το υπουργείο έχει ολιγωρήσει…” ” Μάλιστα μας έφερε κάποια προσχώματα δύο ημέρες πριν τις εκλογές σχετικά με την μελέτη που συντάξαμε..” ” Τέσσερα χρόνια παλεύαμε…” ” Παλεύαμε να δεχτούν να τους δώσουμε χρήματα για το έργο…”

” Ο οδικός άξονας Γιάννενα – Κακκαβιά μας ενδιαφέρει…δεν είναι ζήτημα Γιαννιωτών.. Είναι διευρωπαϊκός άξονας και μάλιστα ο συγκεκριμένος οδικός άξονας θα συνεχίζει μέσω Αλβανίας και θα καταλήγει Ιταλία. ”

” Έχουμε ξεκινήσει κόμβους στην εθνική οδό Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας” ” Ο συγκεκριμένος δρόμος επειδή είναι διευρωπαικός ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών.”

” Κόμβοι θα πραγματοποιηθούν και στον δρόμο της εισόδου της Πρέβεζας”

” Μέσα στο 2020 θα έχει βγει δημοπρασία, θα έχουμε εργολάβο και θα ξεκινήσει το έργο της εισόδου της Πρέβεζας”.

” Υπάρχει πολύ μεγάλη υποκρισία για το προσφυγικό και την διαχείριση του”.

”Ακούμε από όλους να είμαστε αλληλέγγυοι…αλλά δεν θέλουμε συγκεκριμένους χώρους…” ” Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό, θα φτάσει και στην Πρέβεζα, τα είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει όμως πολύ λαϊκισμός δυστυχώς.”

” Είτε κλειστές είτε ανοιχτές δομές θα έπρεπε όλες οι παρατάξεις και ο Δήμος να ψάξουν να βρουν ένα χώρο να κάνει για να το προτείνουν όταν ζητηθεί…”. ” Πρέπει να σταθούμε στο πρόβλημα.”

” Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι με συντονισμό και οργάνωση..”

” Και στους νησιώτες που δέχονται μεγάλο μέρος προσφύγων…δεν μπορούμε να μιλάμε επί ποσοστών..” ” Πρέπει να πάρουμε ένα μερίδιο..” ” Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ή να περιμένουμε να πάνε στην Άρτα για να γλιτώσουμε εμείς..”

” Και με τους ΧΥΤΑ θυμάμαι ίδια συζήτηση γίνονταν”. ” Μερικές φορές κάνουμε μια συζήτηση με ένα τρόπο που βρίσκουμε το πρόβλημα και τα αποτελέσματα των αποφάσεων μετά μπροστά μας…”Παναγιώτης Κουνιάκης
About Παναγιώτης Κουνιάκης 27 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.