Στον απόηχο της επίσκεψης των υπουργών στην Πρέβεζα… -Του Χρήστου Τσούτση


Γράφει ο Χρήστος Τσούτσης

Για διαφορετικούς λόγους επισκέφτηκαν την πόλη της Πρέβεζας σε διάστημα σχεδόν μιας εβδομάδας, δύο κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ένας Υφυπουργός.
Ο λόγος για τους κ. Θεοδωρικάκο Υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιωτόπουλο Υπουργό Άμυνας και κ. Σρέκα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι, πέρα από τους λόγους για τους οποίους ήρθαν τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης (Συνεδρίαση ΠΕΔ Ηπείρου, κοπή πίτας ΝΟΔΕ Πρέβεζας και Εορταστικές εκδηλώσεις Πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους), τι άλλα ζωτικά θέματα που αφορούν το νομό και την πόλη τους κοινοποιήθηκαν, και τι δράσεις θα αναλάβουν αντίστοιχα μαζί με τους τοπικούς φορείς το επόμενο διάστημα για την επίλυση τους.
H χρηματοδότηση των δημοτικών έργων επί παραδείγματι μέσω από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», θέμα που είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, «καίει», ειδικά σε μια χρονική περίοδο που ζωτικά έργα της περιοχής μας έχουν ενταχθεί εκεί.. Πιο συγκεκριμένα κάποια ήδη εντάχθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική αρχή Μπαΐλη περιμένοντας πλέον την δημοπράτηση και την υλοποίηση τους και άλλα σχεδιάζεται να ενταχθούν στην συνέχεια από την Δημοτική αρχή Γεωργάκου. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το αίτημα για την ενίσχυση με κατάλληλο υπαλληλικό προσωπικό των υπηρεσιών του Δήμου που σχετίζεται και με την χρηματοδότηση των Δήμων συνολικά.

Η Δημοτική αρχή πάντως αξίζει να πούμε ότι κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διοργανώσει και να φιλοξενήσει μια σημαντική συνεδρίαση και συνάντηση σε επίπεδο Ηπείρου στην πόλη της Πρέβεζας, όπως είναι η συνεδρίαση της ΠΕΔ, με την παρουσία του αρμόδιου Υπουργού. Πρωτοβουλία με έντονους συμβολισμούς που δεν ήταν τόσο συνηθισμένη στο παρελθόν.

Στην περίπτωση τώρα της επίσκεψης του Υπουργού Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλου, οφείλουμε να εστιάσουμε στα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση της Περιφέρειας παρουσία του κ. Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου Πρέβεζας για τα κάστρα της πόλης και την απόδοση τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση στον Πρεβεζάνικο λαό.

Η πρόθεση του κ. Παναγιωτόπουλου είναι εμφανής στο να στηρίξει τις προτάσεις της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής αφού προηγουμένως τις καταθέσουν λεπτομερώς και τεκμηριωμένα. Βέβαια το παρελθόν και η ιστορία με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κάστρων μας διδάσκει ότι παρά το αίτημα σύσσωμης της πόλης για απόδοση τους στους κατοίκους , τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.
Πιο συγκεκριμένα παλιότερες αναφορές για επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες και funds είχαν περιπλέξει την κατάσταση… Επίσης σε πολλές περιπτώσεις Περιφέρεια και Δήμος δεν είχαν τον ίδιο βηματισμό για το ποιές ενέργειες πρέπει να ακολουθηθούν.

Η επίσκεψη του κ. Σρέκα είχε πιο θεσμικό και τυπικό χαρακτήρα- ήταν άλλωστε στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους- και δεν έβγαλε «ειδήσεις»…

Από την στιγμή που στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχουμε κάποιον Ηπειρώτη Υπουργό ή Υφυπουργό όπως είχαμε στην κυβέρνηση Τσίπρα , κρατάμε μικρότερο καλάθι για την Πρέβεζα και την Ήπειρο συνολικά… ( χωρίς βέβαια να θεωρούμε ότι στην προηγούμενη περίοδο λύθηκαν όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Υπήρξε όμως μια φιλότιμη προσπάθεια να βγούμε από την χρόνια «απομόνωση.) Τέτοιες παρουσίες όμως, σαν τις τελευταίες ειδικά στο νομό μας, κεντρικών στελεχών της κυβέρνησης δίνουν ένα διαφορετικό τόνο και αυξάνουν τις προσδοκίες πόσο μάλλον όταν γίνονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Μένει να δούμε πλέον εάν η Δημοτική Αρχή μπορεί να κερδίζει περισσότερα πράγματα από τέτοιες συναντήσεις… Η ίδια φαίνεται να έχει το πλεονέκτημα της άμεσης επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία θέτοντας τον πήχη υψηλά Σε βάθος χρόνου όμως θα κριθεί ένα το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής θα είναι ωφέλιμο για τον τόπο μας ή θα παραμείνει μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο.

 Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3071 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.