Στενεύουν τα περιθώρια για να βρει επικεφαλής ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες- Όλες οι προτάσεις, Αναλυτικό ρεπορτάζ

Όποιες και αν ήταν οι προσδοκίες για τη σύσκεψη το συντονιστικού οργάνου της Ο.Μ. (Οργάνωση Μελών) του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου την Τετάρτη διαψεύστηκαν.
Για κάποιους –όπως σχολιάστηκε-  ήταν σα να μην πέρασε μια μέρα από την πρώτη συνεδρίαση των οργάνων αρκετούς μήνες πριν. Και όχι μόνο αυτό αλλά μια σημαντική σε επιρροή ομάδα στελεχών θεώρησε ότι πρέπει να υπάρξει πίστωση χρόνου –σε σχέση με τα στενά χρονικά όρια που είχε θέσει και ο κ Σκουρλέτης πριν από 2 εβδομάδες στα Ιωάννινα- ως το τέλος Νοεμβρίου.

Αρκετοί ωστόσο αντέδρασαν και υποστήριξαν ότι το ζήτημα πρέπει να έχει τελειώσει έως την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έντονο ενδιαφέρον στη σύσκεψη αναπτύχθηκε γύρω από τη δήλωση του βουλευτή Κώστα Μπάρκα ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες και φόβοι να εμφανιστεί μια λύση για την οποία «θα φωνάζουμε και θα εκπλαγούμε».  Μάλιστα μια από τους παρευρισκόμενους ρώτησε τον βουλευτή αν «υποπτεύεται κάποιον» χωρίς να πάρει απάντηση.

Αρκετοί θεώρησαν ότι η αναφορά αυτή αφορούσε το πρόσωπο του νυν δημάρχου Πρέβεζας κ Χρήστου Μπαϊλη, ο οποίος μάλιστα –σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ- χαρακτηρίστηκε από μέλος του συντονιστικού ως «αριστερός».

Όπως και να χει η «υποψία» φαίνεται ότι μπορεί να έχει και πραγματική υπόσταση καθώς αφενός κεντρικά το κυβερνών κόμμα έχει θέσει ως στόχο να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους ακόμη και με τέτοιας φιλοσοφίας συνεργασίες και αφετέρου ο κ Μπαϊλης έχει έτοιμο μηχανισμό ο οποίος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποκτήσει ισχυρή δυναμική στη διεκδίκηση του δήμου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο  Μπαϊλης παρόλο που ανήκει στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν έχει εκλεγεί με «σημαία» την εκλογική του ταυτότητα και αυτό κάνει ακόμη πιο εύκολα τα πράγματα.

Η λύση Μπαϊλη προφανώς και δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο δράσης των αιτούντων πίστωσης χρόνου. Έτσι -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- αρκετά στελέχη αναφέρουν ότι εύλογα χρειάζεται χρόνος προκειμένου να διερευνηθεί το τοπίο και να βρεθεί ικανό πρόσωπο να ηγηθεί. Η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών στο πλαίσιο της αναζήτησης ατόμων για να ηγηθούν και να διευρύνουν το ψηφοδέλτιο το προηγούμενο διάστημα είχε προσεγγίσει και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες της πόλης οι οποίοι όμως απάντησαν αρνητικά στην πρόταση να ηγηθούν, άφησαν όμως ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο ψηφοδέλτιο ως δημοτικοί σύμβουλοι.

Η πρόταση του βουλευτή διατυπώθηκε με σαφήνεια και στη ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες στον Prisma 91,6. Ο κ Μπάρκας τόνισε ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση και να βρεθεί ένα άτομο κοινής αποδοχής από την κεντροαριστερα και την αριστερά προκειμένου με το ψηφοδέλτιό του να διεκδικήσει το δήμο Πρέβεζας. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι θα πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίστοιχα στη συνάντηση ο κ Βελέντζας για αρκετά λεπτά σκιαγράφησε το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου. Έκανε επίσης σαφές για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος δεν θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. Το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε εδώ και μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόταση Παπαδήμου για στήριξη στον κ Μπακόλα, πρόταση η οποία δεν φάνηκε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παράλληλα με την πρόταση Κ. Κοτσίνη η οποία αναφέρθηκε ως ενδεχόμενο που όμως διατηρώντας τον κομματικό της χαρακτήρα δεν πληροί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητούνται. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ Κοτσίνης εξετάζει το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες  να αποσύρει το ενδιαφέρον του.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθοριστικά για τις εξελίξεις. Είναι πολύ σημαντικό μεν ότι η δομή της λειτουργίας του κόμματος βασίζεται σε συλλογικές διαδικασίες και υγιείς δημοκρατικές διαδικασίες και όχι σε «συμμόρφωση» κεντρικών εντολών η σε «λύσεις» ατομικών πρωτοβουλιών και κινήσεων. Ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια ανάλωσης σε συζητήσεις θέσεων και προθέσεων.

Σίγουρα, δυστοκίες του παρελθόντος πρέπει να αποφευχθούν. Οι υποψηφιότητες «κλειδώνουν» και η όποια πίστωση χρόνου πιθανότατα να έχει καταλυτική σημασία οδηγώντας ταχύτατα σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε στέλεχος του κόμματος «Ίσως η Αριστερά πρέπει να ανακτήσει το χαμένο της ρομαντισμό και να πιστέψει στον εαυτό της…»

Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 2434 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.