Στα σούπερ μάρκετ τα “γενικής διάθεσης φάρμακα” – Ο Βαγγέλης Κύρλας στον Prisma 91,6: Δεν υπάρχει ασφαλές φάρμακο

Την πάγια θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «κανένα φάρμακο εκτός φαρμακείου», σημείωσε μιλώντας στον Prisma 91,6 ο  εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Πρέβεζα , με αφορμή την διάθεση και εκτός φαρμακείων, 216 σκευασμάτων που ανήκουν στην υποκατηγορία «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η δημιουργία υποκατηγορίας ΜΗΣΥΦΑ δεν διασφαλίζει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αυτών των σκευασμάτων, διότι τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν να εκπληρώσουν το υγειονομικό έργο που επιτελούν τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί αναφέρει και επισημαίνει τους κινδύνους από την αντιμετώπιση των φαρμάκων ως απλά καταναλωτικά αγαθά.

Σημειώνεται επίσης, ότι το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως ανέφερε ο κ Κύρλας “δημιούργησαν αυτή τη στιγμή μία υποκατηγορία μή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πρόκειται δηλαδή για φάρμακα που θα επιτρέπεται να πωλούνται και από άλλα «κανάλια διανομής”, όπως σούπερ μάρκετ κλπ.

Η σημερινή Κυβέρνηση είχε έρθει σε αντίθεση το 2012 με την οδηγία του ΟΟΣΑ γιατί ουσιαστικά η οδηγία ‘πάταγε’ στο ότι η τιμή ήταν απελευθερωμένη. Από την στιγμή όμως που έχεις κλειδωμένη τιμή , τότε δεν υπάρχει νόημα να το εφαρμόσεις. Τώρα η Κυβέρνηση τα αναιρεί όλα και ψηφίζει τροπολογία, ενώ διατείνεται ότι θα υπάρχουν πιο ασφαλείς συσκευασίες. Δεν υπάρχει ασφαλές φάρμακο, εάν κάνεις κακή χρήση τότε θα υπάρχουν προβλήματα στον άνθρωπο διότι είναι τοξικό. Δεν έχει καμία σημασία αυτό που ισχυρίζονται ότι θα είναι μικρές οι συσκευασίες, δεν περιορίζει κανέναν αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι τοξικές. Μπορεί κάποιος να πάρει δέκα κουτιά ντεπόν με 5 χάπια μέσα, δηλαδή έχει 50 χάπια στα χέρια του.

Η Σουηδία έχει μαζέψει πολλά φάρμακα και τα έχει επιστρέψει ξανά στα φαρμακεία διότι υπήρχαν πολλά περιστατικά δηλητηριάσεων. Στην Γαλλία έχει απαγορευτεί και τα ποσοστά δηλητηριάσεων έχουν πέσει τέσσερις φορές.

Όσον αφορά την «δήθεν διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών», ο κ Κύρλας επαναλαμβάνει ότι 11.000 φαρμακεία βρίσκονται και στο πιο απομεμακρυσμένο σημείο της χώρας και οι φαρμακοποιοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όχι μόνο τις ώρες αιχμής αλλά και Σαββατοκύριακα και αργίες, με τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις.

Ακούστε το απόσπασμα:

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 23895 Articles
To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.