Σε καραντίνα “θανάτου” οι αγρότες όλης της χώρας – Του Λεωνίδα Ραβανού

Στην Ήπειρο μειωμένη η ζήτηση λόγο των εκτάκτων μέτρων με τις τιμές παραγωγού  να διαμορφώνονται Ντομάτες από 0,20€ έως και 0,40€. ,τα αγγούρια από 0,6€ έως 0,12€ ενώ αυξημένη η ζήτηση για λεμόνια και πορτοκάλια με   τιμές 0,50€ έως 0,90

Στην Κρήτη οι παραγωγοί σε απόγνωση καθώς καθημερινά πετούν την παραγωγή τους ενώ στα καταστήματα λιανικής πώλησης η κίνηση είναι μειωμένη. Οι τιμές παραγωγού στις  ντομάτες διαμορφώνεται 0,20€ και τα αγγούρια 0,20€ .

Αντίθετα παρά ότι οι τιμές στους παραγωγούς είναι χαμηλές στα καταστήματα λιανικής πώλησης και λαϊκές αγορές οι τιμές είναι σταθερές και σε μερικές περιπτώσεις αυξανόμενες. Ενδεικτικά για τις ντομάτες οι τιμές ξεκινούν από 1,29€ το κιλό έως 1,79€. ενώ για πορτοκάλια 1€ .

Η σημερινή ανακοίνωση των εκτάκτων  μέτρων στήριξης με 150 εκ € προς τους αγρότες μοιάζει πολύ μικρή για τις ανάγκες των ανοιξιάτικων καλλιεργειών  καθώς η ρευστότητα είναι μηδενική σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι κτηνοτρόφοι επίσης έχουν κοινά στοιχεία με τους αγρότες καθώς από ότι φαίνεται το Πάσχα δεν θα πουλήσουν τα αμνοερίφια τους ενώ η ζήτηση έχει μειωθεί και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Οι αλιείς άλλος ένας ξεχασμένος κλάδος ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης καθώς οι αλιείς εκτός ότι πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές δεν έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα να βάλουν καύσιμα . Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα τουλάχιστον για τον πρωτογενή τομέα καθώς δεν φαίνεται να είναι έτοιμη γνωρίζοντας οτι η πανδημία θα δημιουργούσε προβλήματα στην αγορά και στην παραγωγή.

Επιτέλους ας πάψει η αντίληψη των πολιτικών ότι οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα είναι ενός κατώτερου Θεού και ας στηρίξουν την παραγωγή για να μην πεινάσουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Να μπει ένα τέρμα στις πολιτικές που καταστρέφουν την παραγωγή στην χώρα μας.

Για την καταγραφή Λεωνίδας Ραβανός


Μιχάλης Μίχος
About Μιχάλης Μίχος 3058 Articles
Δημοσιογράφος (ΜΑ Επικοινωνία & Νέα Δημοσιογραφία) - Μέλος της ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου), Αρχισυντάκτης του PrevezaToday.gr, Παρουσιάζει καθημερινά το πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Prisma 91,6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.