Σ. Γιαννάκης: Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο με θέμα «Ληξιπρόθεσμες οφειλές οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών προς το Δημόσιο»

Προς

Τον Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: «Ληξιπρόθεσμες οφειλές οικονομικά αδύναμων Ελλήνων πολιτών προς το Δημόσιο»

Είναι γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα των Ελλήνων πολιτών προς το Δημόσιο εκτοξεύτηκαν στα 88,8 δις ευρώ με τάση αυξανόμενη.

Λόγω της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθούν αυξάνονται με ρυθμό 1 δις κάθε μήνα.

Είναι εύλογο ότι το Δημόσιο προσπαθεί να αντλήσει όσο το δυνατόν  περισσότερα έσοδα  από τα ληξιπρόθεσμα.

Και ενώ θα έπρεπε να αρχίσει από τους μεγαλοοφειλέτες ή από εκείνους που αποδεδειγμένα μπορούν να ανταποκριθούν, επιδεικνύει την πολιτική του αναλγησία σε μικροοφειλέτες,  με αμφίβολη και εν πολλοίς ασύμφορη και αδύνατη εισπραξιμότητα.

Συγκεκριμένα:

Σε πάμπτωχο ψαρά της Πρέβεζας  είχαν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο πρόστιμα που λόγω αδυναμίας πληρωμής τους και λόγω των προσαυξήσεων ανήλθαν σε 4.000 ευρώ.

 

Γι΄ αυτό το ποσό έχει ειδοποιηθεί με δικαστικό κλητήρα ότι θα υπάρξει κατάσχεση και πλειστηριασμός του μοναδικού ακινήτου του.

Πρόκειται για τα 2/24 μιας παλαιάς ισόγειας (σκεπασμένης με ελλενίτ) οικοδομής που έχει εκτιμηθεί στα 12.000 ευρώ. Δηλαδή η αξία του ποσοστού που ανήκει στον οφειλέτη είναι 500 ευρώ.

Αν μετά την κατάσχεση υπάρξει πλειστηριασμός που θα ξεκινά από (το μισό της αξίας) 6.000 ευρώ, η αξία του ποσοστού του οφειλέτη θα είναι 250 ευρώ.

Όμως το Δημόσιο θα έχει ήδη ξοδέψει σε δικαστικούς επιμελητές, δικηγόρους, δικαστήρια, κηρύκεια και δημοσιεύσεις πάνω από 2.500 ευρώ, ποσό δεκαπλάσιο της αξίας που θα λάβει τελικά.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο Υπουργός:

 • Τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες ασύμφορες για το Δημόσιο πρακτικές;
 • Πιστεύει ότι με τέτοιες πρακτικές θα εισρεύσουν τα απαιτούμενα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο;
 • Δεν θα πρέπει οι προϊστάμενοι των ΔOY να αξιολογούν κατά περίπτωση τη δυνατότητα είσπραξης από κάθε οφειλέτη;
 • Ποιες θα είναι οι οδηγίες του Υπουργείου προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σοβαρότητα του Κράτους και να μην απαξιώνεται η οποιαδήποτε διαδικασία είσπραξης όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση;
 •  

   

  Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ Ν.Δ.

  ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

  Ομάδα Σύνταξης
  About Ομάδα Σύνταξης 23856 Articles
  To PrevezaToday.gr είναι μια σύγχρονη ενημερωτική ιστοσελίδα για όσα συμβαίνουν στην Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή.

  Be the first to comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.