Πέτρος Πιζάνιας στον Prisma 91,6: “Η συμφωνία των Πρεσπών, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του άρπα-κόλλα”

31 Οκτωβρίου | 0:00 πμ | 2019

Loading

Μοιραστείτε το:

Για τα εθνικά μας θέματα αναφέρθηκε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 ο ομότιμος καθηγητή του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου πανεπιστημίου, Πέτρος Πιζάνιας.

Ο κύριος Πιζάνιας ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση η Τουρκική προκλητικότητα δεν οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, αυτό είναι μέσα στις προσχηματικές “σαχλαμαρίτσες” που λένε οι πολιτικοί μας, καθώς και διάφοροι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να τους καλύψουν.

Σχολιάζοντας μάλιστα και την πρόσφατη αναφορά του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά,  ανέφερε ότι από την ομιλία του διαπιστώσει αυτά που γνωρίζουμε όλοι, ότι τα σύνορα αλλάζουν ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν αλλάξει στο Ιράκ και συνεχίζουν να αλλάζουν στην Συρία, έχουν αλλάξει από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υπάρχουν απόπειρες διεκδίκησης δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Στο ερώτημα αν οι Αμερικανοί είναι φερέγγυοι απέναντι του συμμάχους κι αν η χώρα μας μπορεί να βασίζεται σε αυτούς, απάντησε ότι οι Αμερικανοί δεν ήταν φερέγγυοι  όταν προώθησαν, ενίσχυσαν και στήριξαν τη χούντα του 67, έως 74.

Οι Αμερικάνοι δεν ήταν φερέγγυοι στα Ίμια, ούτε στην περίοδο της Γερμανικής επιβολής της λιτότητας στη χώρα μας και η στάση των Αμερικανών δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, απλώς η περίπτωση του Τραμπ απέναντι στους Κούρδους είναι πάρα πολύ ακραία αλλά εξίσου ακραία ήταν και η στήριξη στους Τούρκους για την εισβολή στην Κύπρο.

Στο ερώτημα αν το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είναι πιο ορατό από ποτέ, απάντησε ότι κανένας πόλεμος που προκάλεσε το οποιοδήποτε κράτος στη Νεότερη Ιστορία μας δεν υπολόγισε το οποιοδήποτε κόστος και τις οικονομικές συνέπειες.

“Ο πόλεμος όταν είναι να εξαπολυθεί, εξαπολύεται ανεξάρτητα, αν και το ίδιο το κράτος που τον εξαπολύει θα έχει να υποστεί αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

Το ζήτημα δεν είναι η οικονομία όπως νομίζουν οι περισσότεροι στις μέρες μας και όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα Ευρωπαϊκά κέντρα και οι τράπεζες και διάφοροι αναλυτές, αλλά το ζήτημα πάντοτε, αυτό που έρχεται πάνω από όλα είναι η κυριαρχία και όλα τα άλλα έπονται.”

Αναφορικά με το ερώτημα αν θα έχουμε πόλεμο με την Τουρκία απάντηση, ότι όσο λέμε στην Τουρκία ναι είτε κυριολεκτικά, είτε δεν αντιδρούμε δεν θα έχουμε κανέναν πόλεμο.

Αν όμως πούμε όχι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο ενός πολέμου που είτε θα έχει τη μορφή μιας πολύ σύντομες σύγκρουσης ή λίγο μακρύτερης.

“Αυτό είναι το κριτήριο ότι όσο στο σύνολό της η ελληνική πολιτική ηγεσία και η οικονομική Ελίτ που κυριαρχεί στη Χώρα, αυτοί που είναι ιδιοκτήτες ενημέρωσης, ποδοσφαιρικών ομάδων, στοιχημάτων, κρατικοδίαιτοι προμηθευτές, θέλουν να λένε στην Τουρκία ναι σε ό τι ζητάει δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πολέμου.”

Όταν κάποιος έχει έναν εχθρό όπως  είναι η Τουρκία, πρέπει αυτόν όπως έχουν  συμβουλέψει πάρα πολλοί σοφοί άνθρωποι εδώ και αιώνες, να τον γνωρίζει καλά και να ξέρει τι είναι αυτός.

Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία είναι ένα κράτος, έχει μία σταθερή στρατηγική εδώ και δεκαετίες, την στρατηγική αυτή την εξυπηρετεί δημιουργώντας διπλωματική και πολεμική βιομηχανία και συνεχίζει σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ένα κράτος του οποίου η εξωτερική πολιτική και γενικότερα η εθνική πολιτική είναι πολύ συγκροτημένη και εφαρμόζεται πολύ σοβαρά.

Αναφορικά με τα Σκόπια και την συμφωνία των Πρεσπών και την εμπλοκή που έχει προκύψει μετά το βέτο της Γαλλίας για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κύριος Πιζάνιας ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή είχε όλα τα χαρακτηριστικά του άρπα-κόλλα.

“Είχε τα χαρακτηριστικά μιας συμφωνίας η οποία είχε ένα λογικό στοιχείο το όνομα, καθώς κάποτε έπρεπε αυτό να λυθεί και από εκεί και ύστερα για να εξασφαλίσει ο πρώην πρωθυπουργός κ Τσίπρας, και ο κύριος Κοτζιάς ότι θα εξυπηρετήσουν τον αμερικανό πρόεδρο για την Γερμανίδα καγκελάριο με σιγουριά, έδωσαν και άλλα δύο στοιχεία τα οποία είναι αδιανόητα και δεν υπάρχουν σε διεθνείς συμβάσεις.

Ότι είναι Μακεδόνες και η γλώσσα τους είναι Μακεδονική. Αυτά τα δύο στοιχεία δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο σε κάποια διεθνή σύμβαση, δηλαδή ότι η Γαλλία είναι Γαλλική κατοικείται από Γάλλους και μιλάει τη Γαλλική γλώσσα.

Ήταν μία επιπόλαιη όπως χαρακτηριστικά η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απόφαση.

Μέσα στην επιπολαιότητα αυτή, υπήρχε το στοιχείο ότι δεν συνυπολόγισαν τις αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αναφορικά με την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες μπορούσε να είναι αρνητικές θετικές ή αδιάφορες.

Έρχεται τώρα η Γαλλία μαζί με δυο-τρεις άλλες χώρες και λέει όχι, όχι μόνο να έρθει σε σύγκρουση με τη Γερμανία, αλλά επειδή πάντα ήταν αντίθετη στην επιπόλαιη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η πιο δυνατή ομάδα στην ενημέρωση
Μιχάλης Μίχος
Παναγιώτης Κουνιάκης
Χρήστος Τσούτσης
Βασίλης Ιωάννου
Χρήστος Ανεμοζάλης
Χάρης Τσάντης